Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου

Μήνυμα Κοτζιά στην Άγκυρα: Τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου
Η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία προωθούν τη συνεννόηση με τη Ρωσία είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του Sergei Lavrov.
«Η ιστορία της καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία.
Η ελληνική καρδιά φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου.
Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός» τόνισε ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζοντας πως «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή και να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όπως είναι στην πραγματικότητα, όχι με μία εκ των υστέρων μυθολογία».
Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο Lavrov υποστήριξε ότι η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις είναι απλή.
«Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και ότι απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις.
Και για το Κυπριακό πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ
Ερωτηθείς για το πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ ο κ.Κοτζιάς υποστήριξε πως η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, προωθούν την συνεννόηση με τη Ρωσία, με στόχο η Ευρώπη να γίνει το κοινό σπίτι των δύο πλευρών.
«Το θεμέλιο είναι ότι πρέπει να βρούμε δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας και για αυτό προτείναμε να ενεργοποιηθεί ξανα το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Πιστεύουμε ότι τα κανάλια συνεννόησης των δύο πλευρών πρέπει να είναι ανοιχτά.
Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν τέτοιο οργανισμό όσον αφορά τις προτεραιότητες.
Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο ΝΑΤΟ που βίωσαν τον ρωσικό στρατό μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως δύναμη κατοχής και άλλοι που αντιλήφθηκαν την πορεία του ρωσικού στρατού ως απελευθερωτικού.
Έχουμε διαφορετική ιστορική ανάμνηση και ερμηνεία μέσα στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν δυνάμεις που εκφράζουν μια αμφιβολία για το αν πρέπει στο ΝΑΤΟ να έχει θέση η Ρωσία.
Πιστεύω ότι ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στη συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, το ίδιο δείχνει και η αμερικανική πλευρά. Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία θέλουν συνεννόηση με Ρωσία» επεσήμανε ο κ.Κοτζιάς.

Κοτζιάς: Σε μια εποχή αστάθειας η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ.Κοτζιάς τόνισε τους παραδοσιακούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, τόσο πολιτικούς και οικονομικούς, όσο και πολιτιστικούς και πολιτισμικούς, με πάρα πολλές σημαντικές στιγμές στο διάβα των αιώνων, από τότε που το Βυζάντιο συνέβαλε στην διαμόρφωση της Ρωσίας ενώ αντίστοιχα, είναι γνωστό πόσο επηρέασε την Ελλάδα η ρωσική λογοτεχνία, η μουσική και οι Τέχνες.
«Σήμερα, σε μία εποχή αστάθειας η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας που προχωρά σε πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τη συνεννόηση στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την ώρα που πολλοί πολιτικοί στην περιοχή χρησιμοποιούν «παλιούς τρόπους» πολιτικής, παλιοί εθνικισμοί εκφράζονται με νέο τρόπο.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει ηθική ευθύνη να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα.
Με τον κ.Λαβρόφ συζητήσαμε καίρια ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Συρία που πρέπει να τελειώσει για να υπάρξει ειρήνευση.
Η Ελλάδα δεν άρχισε αυτό τον πόλεμο αλλά πληρώνει τις συνέπειές του, όπως και άλλων πολέμων.
Περισσότερο όμως τους πληρώνουν οι άνθρωποι, στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, πληρώνουν με το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων, την απώλεια των τόπων ζωής εκατομμυρίων.
Η πιο βαθειά ρίζα του προσφυγικού βρίσκεται σε αυτούς τους πολέμους και στην δυτική Ευρώπη πρέπει να αναπτυχθεί ένα αντιπολεμικό κίνημα που να χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα του.
Συζητήσαμε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας στην περιοχή και την βόρεια Αφρική και τη Λιβύη, όπου υποστηρίζουμε την ανάγκη η κυβέρνηση εθνικής ενότητας να λειτουργήσει με επιτυχία, ενώ συμπέσαμε στις απόψεις για την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μία τυφλή αποσταθεροποίηση στην Αίγυπτο θα προκαλούσε προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Σε όλες τις παραπάνω περιοχές συμφωνήθηκε η υποστήριξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό, ασφαλώς αποτέλεσε σημαντικό μέρος των συζητήσεων».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ευχαρίστησε δημοσίως τον ομόλογό του για τη σταθερή στάση στήριξης της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κύπρου από την αρχή του προβλήματος, σημειώνοντας και την προ ημερών συνάντηση Lavrov - Κασουλίδη στην Μόσχα.

Lavrov: Μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους
Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα τις «πολύ καλές προοπτικές για να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδα και στο πεδίο το ενεργειακό» ενώ για τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και θέλει να υπάρχει εμβάθυνση του διαλόγου.
Όσον  αφορά το ουκρανικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Lavrov είπε ότι εμείς έχουμε κοινή θέση και θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας, δε, για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είπε ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι θέλουν να κάνουν, όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας».
«Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους.
Αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα» είπε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης