Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωράκης: Δεν θα πάω στο Σύνταγμα στους Παραιτηθείτε – Να μην καπελώνονται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις

Θεοδωράκης: Δεν θα πάω στο Σύνταγμα στους Παραιτηθείτε – Να μην καπελώνονται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις
Αυτοί που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού
Την θέση ότι δεν πρόκειται να δώσει το παρόν στην απογευματινή αντικυβερνητική συγκέντρωση των Παραιτηθείτε διατύπωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έβαλε κατά της κυβέρνησης για την κριτική που έχει ασκήσει στην εν λόγω διαδήλωση.
«Δεν θα πάω στο Σύνταγμα.
Ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να καπελώνουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις» υποστήριξε μιλώντας στο Βήμα Fm ο κ.Θεοδωράκης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που έχουν ασκήσει στελέχη του κατά της εν λόγω κινητοποίησης.
«Αυτοί που έστηναν κρεμάλες στο Σύνταγμα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο κ.Θεοδωράκης.
Σημειώνεται πως η συγκέντρωση των Παραιτηθείτε, της πρώτης αντικυβερνητικής διαδήλωσης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος (στις 20:00 στο Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη) και σύμφωνα με τους διοργανωτές της η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει κομματικό χρώμα, αλλά πρόκειται για μια συγκέντρωση πολιτών, οι οποίοι είναι ανένταχτοι πολιτικά και επιθυμούν να εκφράσουν την αγανάκτηση και το θυμό τους για την κυβερνητική πολιτική.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των Νότη Παπαδόπουλου και Δημήτρη Καμπουράκη στον «Βήμα FM», σχετικά με την σημερινή, φαινομενική, προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Στην Αυστραλία μπορείς να πας και μέσω Τόκιο και μέσω Σιγκαπούρης αλλά ο Τσίπρας επέλεξε να πάει μέσω Βενεζουέλας.
Τις καθυστερήσεις, τις λάθος επιλογές προσώπων, τους αμαθείς, τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το κομματικό τους περιβάλλον τους πληρώνει ακριβά σήμερα ο ελληνικός λαός, ενώ θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της καθυστερημένης κωλοτούμπας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε διεξοδικά στις συζητήσεις στο χώρο του Κέντρου λέγοντας ότι χρειάζεται μια μεγάλη, μεταρρυθμιστική δύναμη στο κέντρο και προσέθεσε ότι:
«Αυτό που έχει σημασία είναι αν όλοι αυτοί που μιλούν για κάτι καινούριο, είναι αποφασισμένοι να γεννήσουν το κάτι καινούριο.
Αν είναι έτοιμοι για μια αναμέτρηση από τη βάση χωρίς προαπαιτούμενα, παραμερίζοντας τους μηχανισμούς τους».
Τόνισε δε ότι:
«Δε με ενδιαφέρει το Ποτάμι να πάει ως συμπλήρωμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η ανάγκη της χώρας είναι να υπάρξει πέρα από μια συντηρητική παράταξη και πέρα από μια παράταξη εθνικολαϊκιστική -η παράταξη δηλαδή του κ. Τσίπρα- είναι να υπάρξει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, προοδευτική παράταξη.
Μια παράταξη των μεγάλων αλλαγών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευρείας συμμετοχής του κόσμου στο εγχείρημα λέγοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση όλου του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ώστε να «ψηφίζουν 200.000 άνθρωποι», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Σημίτη είπε:
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπερασπίζεται την ύπαρξη ενός νέου κινήματος που θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλες ριζικές αλλαγές και τον ενδιαφέρει ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές.
Δεν τον ενδιαφέρει να μπει ανάμεσα στα πρόσωπα και να πει ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει».
Για τον αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων καθώς η κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο αποφάσισε να μιλήσει και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη, ενώ προσέθεσε ότι μιλάμε για έναν νόμο που θέλει να ελέγξει ακόμη και την ανάπτυξη με υπουργικές αποφάσεις αλλά και γραφειοκρατία καθώς χρειάζονται δεκάδες υπογραφές.
Με λίγα λόγια:
«Ένα πολύ λειψό νομοσχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη. Σε μια χώρα που χρειάζεται μια επαναστατική διαδικασία ανάπτυξης».
Ερωτώμενος για την πιθανότητα συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είπε ότι πολλά πράγματα που έχει πει το Ποτάμι για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει και τα υιοθετούν τα συστημικά κόμματα αλλά αυτό δεν σημαίνει συνάντηση εκλογικής μορφής.
Ανέφερε επίσης ότι σε πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε θέματα δημοσίου, η συντηρητική παράταξη δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καθώς η ιδία μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το σημερινό πελατειακό κράτος.
Για την λάσπη που δέχτηκε το Ποτάμι στους πρώτους μήνες της ζωής του ανέφερε ήταν μια επίθεση την οποία ο ίδιος και το Κίνημα υποτίμησε καθώς «θεωρήσαμε γελοίο το να προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε μόνοι μας, χωρίς στήριξη από όλους αυτούς που ανυπόστατα τα ονόματά τους λέγονταν και γράφονταν.
Αυτά όμως αναπαράχθηκαν από τα λούμπεν media και έκαναν ζημιά στο Ποτάμι επειδή δεν ασχοληθήκαμε μαζί τους».
Τέλος, για τον εκλογικό νόμο δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο εκλογικό νόμο, με ιδανικό σύστημα το Γερμανικό, αλλά αυτό προϋποθέτει δύσκολες δομικές αλλαγές.
Τάχτηκε υπέρ των βελτιώσεων, του να σπάσουν οι περιφέρειες, να φύγει το μπόνους των 50 εδρών και να γίνει αναλογικό και στάθηκε στη διαχρονική αντίθεση της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου υπό το πρίσμα του «ερχόμαστε να πάρουμε την εξουσία και το μπόνους των 50 εδρών».
Υπογράμμισε όμως ότι πέρα από την πρόταση του Ποταμιού «δεν μπορούμε όμως οριστικά να πούμε τι θα κάνουμε αν δεν δούμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης