Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ακρίβεια – Σκρέκας (ΥΠΑΝ): Τα μέτρα έχουν φέρει απτά αποτελέσματα

Βουλή: Αντιπαράθεση για την ακρίβεια – Σκρέκας (ΥΠΑΝ): Τα μέτρα έχουν φέρει απτά αποτελέσματα
Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε πως οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ανέβασαν στα ύψη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια
Σχετικά Άρθρα
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε κατά τη σημερινή (23/5) συζήτηση για την ακρίβεια στη Βουλή, ανάμεσα στον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».
Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε πως «οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας ανέβασαν στα ύψη την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ενισχύοντας τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών», με τον Κώστα Σκρέκα να απαντά πως «για πρώτη φορά, επιβάλλονται τα πρόστιμα στις εταιρείες που αισχροκερδούν και εισπράττονται και τα μέτρα που επιβλήθηκαν, έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα. Δεν είπαμε ότι έχουμε λύσει όπως θα επιθυμούσαμε το πρόβλημα της ακρίβειας, που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες και δεν θα τις σταματήσουμε μέχρι να έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «εάν θέλετε να έχετε ως παράδειγμα την Ευρώπη, να βλέπετε και την πραγματικότητα. Η ακρίβεια είναι μικρότερη στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες και εχθές δημοσιεύθηκε ο πίνακας από την ΕΛΣΤΑΤ της μεταβολής των τιμών σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση την πενταετία 2019 – 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο εναρμονισμένος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή την πενταετία 2019 – 2024 στην Ελλάδα είναι 16,5% και στην Ένωση των 27 είναι στο 23,1%. Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, που γίνεται όλη η φασαρία, στην Ελλάδα ήταν 33,9% και στην Ένωση 33,8%».
Επίθεση στην κυβέρνηση «εξαπέλυσε» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κατηγορώντας την ότι «αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους, δεν θέλει να φορολογήσει τα υπερκέρδη, εν θέλει να αξιοποιήσει τα υπερπλεονάσματα, που ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ για το 2022, σε 1,8 δισ. ευρώ για το 2023 και με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, θα φθάσουν στα 660 εκατ. ευρώ για το 2024». Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων», ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις του κόμματος του για την ακρίβεια ως «απολύτως εφαρμόσιμες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «αποτυχημένα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας», και για «παρουσίαση επιλεκτικών στατιστικών στοιχείων», σχολιάζοντας ότι «σε ό,τι αφορά στους δείκτες για την ετήσια εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε αφήγημα ή παραμύθι που διακινεί».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, μίλησε για «μέτρα στασιμότητας και όχι σταθερότητας όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα ότι δήθεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια ενώ την ίδια ώρα ενισχύει τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει επιλεκτικά στατιστικά στοιχεία για να «θολώνει» τα νερά, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού του πληθωρισμού με τους μισθούς, οι οποίοι είναι πολύ χαμηλοί και για αυτό, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην αγοραστική τιμή σε όλη την Ένωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης