Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Χρειάζεται κεντρική παρέμβαση για τις πολυεθνικές - Τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και οι εταιρείες διορθώνουν τις τιμές τους

Σκρέκας: Χρειάζεται κεντρική παρέμβαση για τις πολυεθνικές - Τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και οι εταιρείες διορθώνουν τις τιμές τους
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι το καλάθι στην Ελλάδα είναι φθηνότερο από άλλες χώρες
Σχετικά Άρθρα
Για... πρωτοπορία της Ελλάδας, έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στην επιστολή του πρωθυπουργού προς την Κομισιόν, με την οποία ζητά παρέμβαση για την τιμολογιακή πολιτική των πολυεθνικών.
«Η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτη επιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργό κράτους μέλους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, η von der Leyen» δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤnews. Ακόμη, ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτό σημαίνει λοιπόν ότι η Ελλάδα για άλλη μια φορά πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, δηλαδή στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, τον Ευρωπαίο και τον Έλληνα κατ' επέκταση από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που οδηγούν τις τιμές των προϊόντων στα ύψη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να αποκλιμακωθεί οι τιμές και τελικά να μπορούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που σήμερα τους ταλανίζει» και όπως είπε «ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά, υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά».
Ο κ. Σκρέκας τόνισε, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, αναγνώρισε και εκείνη ότι υπάρχουν προσπάθειες πολλές φορές από πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε πανομοιότυπα προϊόντα σε διαφορετικές τιμές στις χώρες της Ευρώπης, να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους εις βάρος των καταναλωτών.

Φθηνότερο το καλάθι του καταναλωτή στην Ελλάδα

Όσον αφορά το καλάθια του καταναλωτή, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα καλάθια στη Ρουμανία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στη Γερμανία είναι φθηνότερο σε μέσους όρους, άρα σημαίνει ότι εδώ τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταδιακά».
Απαντώντας σε ερώτηση εάν η επιστολή του πρωθυπουργού στάλθηκε αργά καθώς η ακρίβεια επιμένει ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Όλο αυτό το διάστημα δεν είμαστε με σταυρωμένα χέρια. Η Ελλάδα έχει ψηφίσει νόμο για την αθέμιτη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, τον εφαρμόζει και επιβάλλει πρόστιμα και σε πολυεθνικές εταιρίες και μάλιστα πάρα πολύ υψηλά και το ανακοινώνει. Αυτές οι έρευνες συνεχίζονται».
Πρόσθεσε, δε, ότι «οι έλεγχοι συνεχίζονται εντατικά και το επόμενο διάστημα, εφόσον υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, θα ανακοινώσουμε εκ νέου πρόστιμα κατά εκείνων των εταιρειών οι οποίοι παραβιάζουν τον ελληνικό νόμο». Συμπλήρωσε δε ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται, εισπράττονται και οι εταιρείες διορθώνουν τις τιμές τους μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης