Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλλας στους FT: Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όχι απλά να τις ψηφίζει - Μηδενική ανάπτυξη το 2016

Σάλλας στους FT: Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όχι απλά να τις ψηφίζει - Μηδενική ανάπτυξη το 2016
Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επιστροφή των επενδυτών
Ο πρόεδρος της Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της αριστερής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμόζει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις και όχι απλά να τις νομοθετεί, εάν η χώρα επιθυμεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
«Το πραγματικό ζήτημα είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα, η κυβέρνηση να ενισχύσει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία να περιοριστεί», δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.
Ένας συνήθως κλειστός άνθρωπος, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αποπνέει εμφανώς την απογοήτευση που αισθάνονται οι ανώτεροι τραπεζίτες της Αθήνας λόγω της καθυστέρησης 6 μηνών για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης της προόδου όσον αφορά το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, την οποία πολλοί θεωρούν ως κρίσιμη για την προσέλκυση των επενδυτών και πάλι στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη, για ακόμη μία φορά, με σημαντική ανεπάρκεια ρευστότητας.
Ο κ. Σάλλας και άλλοι τραπεζίτες κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα περισσότερο από τους πιστωτές για τις καθυστερήσεις και ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία αυξάνει τον κίνδυνο μίας αθέτησης πληρωμής του δημόσιου χρέους από την πλευρά της Αθήνας, που θα βυθίσει τη χώρα σε ακόμη μια κρίση.
«Η προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επιστροφή των επενδυτών.
Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει ένα μεγάλο ρόλο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σάλλας.
Μια συμφωνία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται ακόμη στη μέση της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι έλληνες νομοθέτες αργά την Κυριακή 8 Μαΐου ενέκριναν τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ως μέρος ενός πακέτου λιτότητας ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που οδήγησε σε μεγάλες εθνικές απεργίες.
Ωστόσο, το ΔΝΤ και η Γερμανία εξακολουθούν να απαιτούν επιπλέον μέτρα έκτακτης ανάγκης ύψους 3 δισ. ευρώ από την Αθήνα, σε περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης εκτροχιαστεί.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη εκπληρώσει το δικό τους κομμάτι όσον αφορά το πρόγραμμα διάσωσης.
Η Πειραιώς και οι τρεις άλλες συστηματικές τράπεζες -Eurobank, Alpha και Εθνική- τήρησαν την προθεσμία του Νοεμβρίου που ορίστηκε από τους πιστωτές για την αύξηση των κεφαλαίων τους συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ, μια επιτυχία που έχει επιδεινώσει την ανυπομονησία των τραπεζιτών όσον αφορά τις αποτυχίες τις ίδια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας διάσωσης.
Ο εκπαιδευμένος στη Γερμανία οικονομολόγος Μιχάλης Σάλλας συνεργάστηκε με κορυφαίο Έλληνα εφοπλιστή για να μετατρέψει της Πειραιώς από μια τράπεζα που δάνειζε σε μικρές επιχειρήσεις στη δεκαετία του 1980 στη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα.
Η Πειραιώς προχώρησε σε περισσότερες από δέκα εξαγορές για να εξασφαλίσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Οι στόχοι εξαγοράς περιελάμβαναν εγχώριους δανειστές, θυγατρικές των ξένων τραπεζών που αποχώρησαν από την Ελλάδα, την κρατική Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δύο κυπριακών τραπεζών που χρεοκόπησαν.
Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ξεκάθαρος με την πολιτική του.
Όλοι όσοι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο μπορούν να λένε τη γνώμη τους, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ανεβάσει ταχύτητα.
Πολλοί στην Αθήνα ρίχνουν την ευθύνη για τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας στις διαρκείς εσωτερικές συγκρούσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένου ενός θύλακα σκληροπυρηνικών μελών του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Σάλλας δήλωσε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λάβει μια πιο σκληρή δημόσια θέση, υποστηρίζοντας τις πολιτικές τις οποίες η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές.
«Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα, με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκάθαρος όσον αφορά την πολιτική του.
Όλοι στο υπουργικό συμβούλιο μπορούν να λένε την άποψή τους και αυτό είναι εντάξει, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει τους στόχους που τόσο έχει καθυστερήσει», είπε.
Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα συνεχιζόμενα εμπόδια για μια συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο με το γερμανικό όμιλο Fraport, ο οποίος συμφώνησε να καταβάλει 1,2 δισ. ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα διαχείρισης 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στη χώρα έως σήμερα.
Η είσοδος της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στην Ελλάδα θεωρείται ως καταλύτης για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουρισμού, όμως οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί υπουργοί Ενέργειας και Μεταφορών, Πάνος Σκουρλέτης και Χρήστος Σπίρτζης, παρέμειναν στο περιθώριο την ώρα που οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ οργάνωναν διαδηλώσεις στα αεροδρόμια των νησιών, καθυστερώντας την εξαγορά τους από τη γερμανική εταιρεία μέχρι και μετά τη θερινή τουριστική σεζόν.
Ο κ. Σάλλας λέει ότι εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη κατά το Β' εξάμηνο.
Ακόμα κι έτσι, ο ίδιος προβλέπει ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι μηδενική, προτού αυξηθεί σε περίπου 2% το 2017.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κλάδο είναι μια απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστά υψηλότερα του 50%, έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης.
Από τη στιγμή που η συμφωνία με τους πιστωτές θα κλείσει, οι τράπεζες «θα μπορούν να καθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία», λέει ο ίδιος.
Το ίδιο το ξεκαθάρισμα θα αποτελέσει όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων, προβλέπει ο κ. Σάλλας.
«Υπάρχει άφθονο συσσωρευμένη ζήτηση από τους επενδυτές και όχι μόνο από hedge funds», είπε, αναφερόμενος σε διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, τις εγχώριες επιχειρήσεις επεξεργασίας τροφίμων και τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να αναβιώσουν συμφωνίες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες είχαν παγώσει λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Αλλά ο κ.Σάλλας έχει λίγες αυταπάτες σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια χώρα που έχει δει μείωση της παραγωγής της κατά ένα τέταρτο από το 2009, με την ανεργία να έχει κολλήσει στο 25%, παρά την έξοδο δεκάδων χιλιάδων ειδικευμένων νέων Ελλήνων στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.
«Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια μάχη στα χέρια μας για να αυξήσουμε τον πλούτο σε αυτήν τη χώρα.
Έχουμε γίνει μια χώρα όπου μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες.
Αυτοί αναγκάζονται να υποστηρίξουν όλους τους άλλους - τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης