Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (Υπ. Εξωτερικών) : Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή όλων των κανόνων επανεισδοχής

Κοτζιάς (Υπ. Εξωτερικών) : Πρέπει να  υπάρξει εφαρμογή όλων των κανόνων επανεισδοχής
«Καμιά φορά τα νέα μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εμπεδώσει τον ευρωπαϊσμό που θα έπρεπε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Το προσφυγικό, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε χθες, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου,  το βράδυ στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά ο Γερμανός ομόλογός του, Frank Steinmeier.
Ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, πρότεινε να αναλάβει η Frontex την επανεισδοχή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, μετά την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα, ενώ καταδίκασε τις εισηγήσεις για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
Ο ίδιος, σχολιάζοντας δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν πρόταση της Σλοβενίας για ενίσχυση της φύλαξης στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από τη γερμανική πλευρά.
Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι να αποτρέψει τυχόν λάθος σκέψεις να μετουσιωθούν σε πολιτικές προτάσεις», αλλά και ότι «αυτά τα σχέδια δεν έχουν κατανοήσει πώς λειτουργεί η Σένγκεν και ποια είναι η σημασία της».
Όπως είπε, «καμιά φορά τα νέα μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εμπεδώσει τον ευρωπαϊσμό που θα έπρεπε».
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «αυτού του είδους οι διατυπώσεις από τα ανατολικά κράτη δεν έχουν να κάνουν τόσο με την Ελλάδα.
Το προσφυγικό είναι η πρόφαση.
Έχουν να κάνουν με την αντίληψή τους για την ΕΕ που δεν θα βαθαίνει και με την έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης στην ΕΕ σχετικά με το τι Ευρώπη θέλουμε στον 21ο αιώνα, τι αξίες και αρχές θα έχει και τι οράματα θα υπηρετεί.
 Προς το παρόν η Ευρώπη κάνει απλή διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων».
Κάνοντας αναφορά σε γερμανικά ΜΜΕ που συντηρούν το θέμα, σημείωσε ότι η συζήτηση αφορά την ανεύρευση του «μουτζούρη» που θα ευθύνεται γι' όλα τα προβλήματα - για εσωτερική χρήση.
Κατά τον ίδιο, αυτές οι διατυπώσεις «μπορεί να αποκτήσουν μια δυναμική που δεν είναι ωφέλιμη στην Ευρώπη».
Τόνισε δε, πως η συζήτηση αυτή αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα του προσφυγικού, που είναι πρώτα απ' όλα ο πόλεμος στη Συρία.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά,  «πρέπει να υπάρξει εφαρμογή όλων των κανόνων επανεισδοχής που δεν εφαρμόζονται», ενώ οι χώρες που θέτουν ζητήματα περί Σένγκεν είναι κυρίως εκείνες οι οποίες δεν έχουν πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως είπε, μιλούν για να μην εφαρμόσουν αποφάσεις της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα τα σύνορά της και αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της Γερμανίας, ενώ ο έλεγχος πρέπει να γίνεται στην Τουρκία, πρέπει να ενισχυθεί ο στόλος της Frontex, στα hotspots θα πρέπει να ταυτοποιούνται όλοι οι πρόσφυγες και κατόπιν να υπάρξει συμφωνία με την Άγκυρα ώστε αυτοί οι πρόσφυγες να επιβιβάζονται σε σκάφη της Frontex και να μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία.
Αναφορικά με τη συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «θα μας έβαζε αυτόματα στα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε με την Τουρκία, αλλά όχι στο προσφυγικό, και δεν υπήρχε λόγος να μπερδέψουμε το προσφυγικό με γενικότερα προβλήματα ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Κατά τον ίδιο, ο ρόλος της Frontex «δεν έχει να κάνει ούτε με τις κοινές περιπολίες ούτε με τα ελληνοτουρκικά.
Είναι ένας τρίτος, ουδέτερος παράγοντας για τους Τούρκους και θα μπορούσε να βοηθάει στην επανεισδοχή όσων δεν δικαιούνται άσυλο - αυτό είναι πρότασή μας».
Όπως είπε, «η Frontex μπορεί να διευκολύνει στην επανεισδοχή όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Υπάρχει μια συμφωνία επανεισδοχής, και ελληνική και ευρωπαϊκή.
Θέλουμε την ανάπτυξη της ακτοφυλακής, αλλά απορρίπτουμε τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στο όνομά της.
Στηρίζουμε την ανάπτυξη ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, θέλουμε την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα, ζητούμε μάλιστα και παραπάνω απ’ όση μας δίδεται, αλλά δεν θέλουμε μέσω κανονισμών να γίνονται αλλαγές των συνθηκών. Διότι οι Συνθήκες έχουν μια πάρα πολύ αυστηρή διαδικασία αλλαγής».
Για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «χάρη στην πολιτική που έχουμε στον Έβρο δεν έχουν περάσει ρεύματα προσφύγων από τα εδάφη, αλλά περνούν μόνο από τη θάλασσα», προσθέτοντας πως «οι ακτιβιστές δικαιούνται να έχουν αιτήματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τα υιοθετεί».
Ο ίδιος, όπως είπε, τάσσεται υπέρ του ελέγχου της κίνησης των προσφύγων και όχι του να προσθέτουμε νέες οδούς.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η ειρήνευση στη Συρία.
Κάλεσε δε, την ΕΕ να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην Αίγυπτο, όπου προειδοποίησε ότι μια απότομη κατάρρευση του καθεστώτος θα επηρέαζε εκατομμύρια προσφύγων.
Για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι ο γερμανός ομόλογός του έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρόσθεσε, «συμφωνήσαμε ότι μια σωστή λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος τόσο των Κυπρίων όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Ευρώπης και της ειρήνης στην περιοχή», ενώ ερωτηθείς αν η Αθήνα θα συνταχθεί με τη Λευκωσία στο θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε «ακολουθούμε τους Κύπριους σ' όλες τις επιλογές τους όσον αφορά τα κεφάλαια.
Είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους και νομίζουμε ότι το πρόβλημα έχει μια πολύ απλή λύση: Η Τουρκία να εφαρμόσει όλα τα Πρωτόκολλα που έχει υπογράψει, να δεχθεί τα κυπριακά σκάφη και αεροπλάνα στους λιμένες και στα αεροδρόμια».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντάξουν το σύνολο των ελληνογερμανικών σχέσεων και των προγραμμάτων που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια σε ένα «Σχέδιο Δράσης», στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις των δύο χωρών (π.χ. η Εταιρική Σχέση, η διερεύνηση του θέματος του Ιδρύματος Νεολαίας κ.ο.κ.).
Το Σχέδιο, το οποίο προβλέπει και εντατικοποίηση της πολιτικής διαβούλευσης, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέχρι την άνοιξη και να επικυρωθεί από τους δύο υπουργούς κατά την επόμενη επίσκεψη του κ. Steinmeier το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης