Τελευταία Νέα
Πολιτική

Hollande: Ελάφρυνση χρέους μόλις τηρηθούν οι δεσμεύσεις - Τσίπρας: Υπογράψαμε συμφωνία, όχι παράδοση

tags :
Hollande: Ελάφρυνση χρέους μόλις τηρηθούν οι δεσμεύσεις - Τσίπρας: Υπογράψαμε συμφωνία, όχι παράδοση
Οι δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν υπογραμμίζει ο Hollande
(upd7) Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος F. Hollande μιλώντας στην ελληνική Βουλή, όπου και εκθείασε το ρόλο της χώρας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η Δημοκρατία είναι ένας αγώνας.
Είστε οι συνεχιστές της Συνέλευσης στην Επίδαυρο.
Για κάθε Ευρωπαίο η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα σύμβολο, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της.
Ο F. Hollande έδωσε τα εύσημα στους Έλληνες που δεν άκουσαν αυτούς που τους συμβούλευαν να εγκαταλείψουν τις ευρωπαϊκές ιδέες.
Θα ήταν η επιστροφή στον προστατευτισμό, στην περιχαράκωση σε «χάρτινα σύνορα», ανέφερε.
Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη σας παρακολουθούσε.
Όμως η Ελλάδα εξέφρασε τη θέληση να παραμείνει στην Ευρώπη.
Η απόφαση αυτή έβαλε την Ελλάδα σε μια νέα δυναμική.
Η Ελλάδα μπορεί να αναστηλωθεί.
Γι' αυτό πρέπει να στηρίξουμε τη Δημοκρατία, να μην υποχωρήσουμε στη δημαγωγία, ανέφερε.
Εδώ και έξι χρόνια περνάτε από οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση.
Οι πιο αδύναμες ομάδες έχουν πληγεί περισσότερο.
Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίστηκε να γίνει σεβαστή η φωνή της Ελλάδας.
Δεν ήμουν καθόλου σίγουρος την 12η Ιουλίου ότι θα μπορούσα να πείσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Όμως, από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Η νύχτα εκείνη είχε να κάνει με τη συνύπαρξη μας στην Ευρώπη.
Ακόμη, γνωρίζω πολύ καλά τι συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Βουλή.
Αλλά αυτό που υπογράφηκε στη συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστό, ανέφερε.
Οι μεταρρυθμίσεις που καλείστε να υλοποιείτε, είναι πολύ απαιτητικές.
Η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας στις διαπραγματεύσεις, θα παραμείνει στο πλευρό σας και για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, δεσμεύτηκε ο Hollande.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές.
Θα πρέπει να μπει τέλος στην αβεβαιότητα του ελληνικού λαού.
Γι' αυτό καλώ όλους τους Γάλλους επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα.
Να έχουν εμπιστοσύνη και να επενδύσουν.
Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα.
Θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει τη δράση της στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη δεν είναι ένα νόμισμα, μια αγορά, αλλά είναι ένα όραμα, κοινές αξίες.
Η Ευρώπη πρέπει να δώσει ελπίδα σε λαούς που αμφιβάλλουν.
Μια χώρα μπορεί να χάσει τα πάντα αλλά όχι τον πολιτισμό της, ανέφερε ο Hollande.
H Γαλλία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα.
Σε όλους τους τομείς, κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τι ζήτησε... επίμονα ο Hollande από τον Τσίπρα - Η ατζέντα και η «εμβόλιμοι» υπουργοί

«Η Γαλλία θέλουμε να αποτελέσει μια ισχυρή γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών» ανέφερε ο  F. Hollande στον έλληνα πρωθυπουργό την κατ ιδία κρίσιμη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή την αναφορά του ο Γάλλος πρόεδρος συμπύκνωσε τη στήριξη της χώρας του σε τρία κομβικά ζητήμaτα που είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής, η έναρξη μια ουσιαστικής και αποτελεσματικής συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρος ξεκίνησε αρχικά με τους δύο άνδρες και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τρία ζητήματα για το οποία ή ελληνική κυβέρνησης ζητά τη στήριξη της Γαλλικής πλευράς.
Τα κόκκινα δάνεια, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι συλλογικές συμβάσεις, η δράσεις για την ανάπτυξη και ο ενεργειακός και επενδυτικός τομέας με επίκεντρο των ΑΔΜΗΕ ήταν τα έξι θέματα τα οποία εξέτασαν οι δύο ηγέτες ενώ στη συνάντηση λίγο αργότερα προσήλθε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να αναπτύξει με λεπτομέρειες δύο από τα έξι καυτά ζητήματα αυτό της διαπραγμάτευση και των κόκκινων δανείων με έμφαση το ζήτημα των πλειστηριασμών, το σχέδιο – πρόταση της κυβέρνησης για την απομείωση και διευθέτηση του χρέους.
Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε καθώς είχε συνάντηση με τους εκπρόσωπους των θεσμών –στην οποία δεν πήγε ο κ. Σταθάκης παραμένοντας στο Μέγαρο Μαξίμου-  και τη θέση του στο πρωθυπουργικό γραφείο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί εκτενώς ο Hollande για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κύμα των προσφυγικών ροών.
Αργότερα στις κοινές δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν πως Ελλάδα – Γαλλία αποτελούν μια ισχυρή ενδοευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που υπερασπίζεται τις μεταρρυθμίσεις και σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
«Το θέμα των δανείων αποτελεί νέα απειλή για τις ελληνικές οικογένειες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Hollande προσθέτοντας πως  «Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από τον οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Το θέμα το συζητήσαμε πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ειδικά στο Eurogroup, και συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών».
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την θέση του ότι η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ναι μεν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, αλλά τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν απ’ όλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε αυστηρούς τόνου ο πρωθυπουργός που είχε ήδη ενημερωθεί από τους συνεργάτες του πως η συνάντηση του Ευκλείδη Τσκαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους θεσμούς κατέληξε σε πλήρη διαφωνία με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από κανέναν που ασπάζεται τις αξίες της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «Δεν είμαστε κατάδικοι που εκπληρώνουν κάποια ποινή, αλλά ισότιμοι εταίροι» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τους κίνδυνους του Grexit, γιατί κάποιοι θέλουν να βάλουν ξανά στο τραπέζι το θέμα της διαίρεσης (της Ευρώπη).
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη ούτε φτωχός συγγενής.
Σέβεται τους κανόνες και θέλει τον σεβασμό».
Υψηλόβαθμη ανέφερε στο bankingnews.gr και το επίμονο αίτημα του Γάλλου προέδρου προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Απόδειξη του ζωηρού αιτήματος του Hollande ήταν η υπόθεση του ιπποδρόμου όπου επί δύο χρόνια γαλλικά funds προσπαθούσαν να προχωρήσουν σε επενδυτική κίνηση, εξαγορά και αξιοποίηση και βρίσκονταν αντιμέτωποι με το τείχος της γραφειοκρατίας.
Ο F. Hollande αφού εξήγησε πως υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον γαλλικών επιχειρήσεων και ομίλων για τον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού το γραφειοκρατικό περιβάλλον καθιστά απαγορευτική κάθε κίνηση.
Ο έλληνας πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος είναι θέμα ημερών και πως τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν.

Hollande: Οι δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν

Σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε, αλλά δεν έχει υπογράψει σύμφωνο για την παράδοσης της χώρας, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, τόνισε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ όσον αφορά το ζήτημα του χρέους σημείωσε ότι εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για αυτό.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. 
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει ανεκτή», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Έως τα τέλη Νοεμβρίου, θα έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις.
Έως τα τέλη του έτους θα έχουμε προχωρήσει και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η υπογραφή της σημερινής κοινής διακήρυξης ήταν ένα σημαντικό βήμα στην φιλία Ελλάδας – Γαλλίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande. 
Η Ελλάδα από μέρος της κρίσης θέλει να γίνει μέρος της λύσης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ευελπιστούμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές.
«Ο Francois με έπεισε να καταλήξω σε ένα δύσκολο συμβιβασμό», ανέφερε.
Και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη, κόντρα στα σχέδια ακραίων κύκλων», τα οποία όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός δεν έχουν εγκαταλειφθεί.
«Το μήνυμα της συνάντησης μας είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί Grexit και διαίρεσης της Ευρώπης πρέπει να φύγει από το τραπέζι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Η Γαλλία αποτελεί για εμάς έναν πολύτιμο εταίρο στον αγώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Γαλλία μπορεί να προσφέρει και στον αγώνα μας απέναντι στο παλιό κατεστημένο, στη διαφθορά, στο πελατειακό κράτος».
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι όποιοι προχωρούν σε νέες ευθείες παρεμβάσεις κατά της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος στοχεύουν στη διαίρεση της Ευρώπης.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ότι αφορά την Κύπρο τονίσαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική που έχει αναπτυχθεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Να ενώσουμε με την Γαλλία τις δυνάμεις μας για να γυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Holllande, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε ότι η Γαλλία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.
«Γνωρίζω τι περνάει ο ελληνικός λαός, για αυτό και προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ο Hollande χαιρέτισε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και του ελληνικού λαού να τηρήσουν μια υπεύθυνη στάση, ενώ χαρακτήρισε «ασταμάτητο» τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη και την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόσταστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Αυτή είναι η πάγια θέση των Γάλλων ηγετών», τόνισε ο κ. Hollande.
«Όλοι μου οι προκάτοχοι έχουν στηρίξει τους δεσμούς της Γαλλίας με την Ελλάδα.
Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος και την αξιολόγηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Hollande τόνισε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αυτές που έγιναν και αυτές που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα.
«πρέπει να επανέλθει η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», τόνισε.
Ερωτώμενος σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης, ο Hollande τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Αυτό που ζητά η Ελλάδα είναι να υπάρξει μια ευελιξία.
Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί για αυτό.
Ερωτώμενος αν έχει ανακαταληφθεί η ιδέα του Grexit, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε:
«Δεν είμαι μάντης ούτε μπορώ να μπω στη σκέψη των άλλων αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα του Grexit».
Σημειώνεται ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τα συλληπητήριά τους για το πολύνεκρο δυστύχημα στη Γαλλία, που κόστισε τη ζωή 42 ανθρώπων.

Για το προσφυγικό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
«Είναι απαραίτητο οι χώρες της Ε.Ε να στηρίξουμε τις χώρες υποδοχής των προσφύγων», τόνισε ο Francois Hollande.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «έχουμε υπερβεί τις δυνάμεις μας για το προσφυγικό.
Δίνουμε από το υστέρημα μας για δείξουμε ανθρωπιά.
«Με τον Hollande έχουμε κοινά αισθήματα αλληλεγγύης για την καγκελάριο Merkel για το μεγάλο αριθμό προσφύγων που δέχεται η Γερμανία».
Τέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως θετική σε κινήσεις που οικοδομούν βήματα εμπιστοσύνης της ΕΕ με την Τουρκία.

Το τετ α τετ στο Μαξίμου
Μετά την κρίσιμη φάση, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Γνωρίζω τι υπέστη ο ελληνικός λαός και χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, τόνισε ο Hollande, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική η υποδοχή της Ελλάδας.
H Ευρώπη είναι Δημοκρατία είναι Ανάπτυξη, αυτές τις αξίες πρέπει να εκπροσωπήσουμε, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Η χαρά μου θα ήταν πλήρης εάν δεν είχε συμβεί σήμερα στη Γαλλία ένα δυστύχημα με 40 θύματα», σημείωσε ο Hollande, αναφερόμενος στο πολύνεκρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε στρατηγικό σταυροδρόμι και πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο Hollande στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η παρουσία του Προέδρου Hollande στην Αθήνα είναι μήνυμα για την προστασία της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης, τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα στους δανειστές.

Το πρόγραμμα του προέδρου της Γαλλίας
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Hollande έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τσίπρας και Hollande θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και κατόπιν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος θα κατευθυνθεί προς τη Βουλή όπου και θα απευθύνει ομιλία στο Σώμα στις 12:15.
Ο Hollande εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει στο εξής νομοθετικά η χώρα ενώ θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αμέσως μετά ο κ.Hollande και η γαλλική αντιπροσωπεία θα ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα.
Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προτού αναχωρήσει (19:00) ο Hollande θα έχει συναντήσειw με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, της επίλυσης του προσφυγικού και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Francois Hollande, κατά το επίσημο δείπνο χθες, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό και για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollande, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο.
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο Ελληνικός Λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του για να παραμείνει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια.
Ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του Ελληνικού Λαού, και οι εταίροι μας και δανειστές μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.
«Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας.
Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα.
Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», ανέφερε ο Πρόεδρος.
Επισήμανε, επίσης, ότι η πραγματική ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη που συμβαδίζει με το καπιταλιστικό σύστημα κατά την καταγωγή του και την λογική του, είναι νοητή μόνον όταν η αντίστοιχη οικονομική και νομισματική πολιτική υπηρετεί, εν τέλει, τον 'Ανθρωπο. Συγκεκριμένα δε την αξία του Ανθρώπου και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, υπό όρους Κοινωνικού Κράτους Δικαίου και, άρα, Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης.
«Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Hollande στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο Φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την Χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».
Μάλιστα παρατήρησε ότι «προσφέροντας αυτή την βοήθεια στην Ελλάδα στην ουσία συνεισφέρετε ουσιωδώς στην διατήρηση της, τόσο σύμφυτης με την υπόστασή της, ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Διότι, κατά βάθος, βεβαίως και η Ελλάδα, έχοντας συνείδηση της ιστορικής της διαδρομής, δεν φαντάζεται το μέλλον της δίχως την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ελληνικές ιστορικές καταβολές της Δημοκρατίας της και του Πολιτισμού της, δεν είναι νοητή -ούτε, άρα, μπορεί να έχει το μέλλον που της αρμόζει- δίχως την Ελλάδα ως αναπόσπαστο μέλος μέσα στους κόλπους της».
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή.
Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών - μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά - αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες.
«Και σ' αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Hollande ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.
Από την πλευρά του, μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό και για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Γαλλίας F. Hollamde, κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Όπως είπε, «το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως έκανε μία επιλογή υπευθυνότητας με τη Συμφωνία της 13ης Ιουλίου.
«Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος», τόνισε ο κ. Hollande, καθώς είναι απαραίτητες νέες παραχωρήσεις για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.
Όπως είπε, «επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία.
Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».
Ο ίδιος έκανε λόγο για επανίδρυση του ελληνικού κράτους ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του, σημειώνοντας ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ήδη καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες τεχνικής βοήθειας σε θέματα μεταρρύθμισης του κράτους και της φορολογίας.
Για το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε».
Τέλος, ειδική αναφορά επεφύλαξε ο Γάλλος Πρόεδρος και στον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο αφού ευχαρίστησε για την «εξαιρετική υποδοχή» που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιο όσο και στα μέλη της γαλλικής αποστολής που τον συνοδεύουν, εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».

Χρέος και προσφυγικό στη συνάντηση με τον Παυλόπουλο
Το ζήτημα του χρέους, αλλά και το προσφυγικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα χθες ο γάλλος πρόεδρος, F. Hollande, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Είναι μεγάλη τιμή για μας κ. πρόεδρε που σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα εκ μέρους του ελληνικού λαού ως έναν μεγάλο ηγέτη», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας πως «θεωρούμε τη Γαλλία θεμελιώδη πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Όπως είπε, «ιδιαίτερη σχέση μας συνδέει με τη Γαλλία».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον κ. Hollande για ό,τι έχει πράξει τον τελευταίο καιρό για την Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας «θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην αυστηρή πολιτική λιτότητας».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο την ελάφρυνσή του, ενώ η Ευρώπη πρέπει να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της όσον αφορά το κοινωνικό κράτος.
Θέτοντας στη συζήτηση το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με όρους συνεργασίας και αλληλεγγύης , αλλά και «να διαφυλάξουμε τα σύνορα της Ευρώπης», όπως είπε.
Ανέφερε δε, πως εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και στη Συρία, το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συμβάλλει για να σβήσει αυτή η φωτιά του πολέμου και μάλιστα η Γαλλία μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτό.
Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στην Κύπρο, σημειώνοντας πως χρειάζεται η αυτονομία της κυπριακής δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ότι «όλοι οι εταίροι στην ΕΕ δεν μπορούμε να δεχτούμε την παράταση της κατοχής της κυπριακής δημοκρατίας».

Hollande: Πάντα αλληλέγγυα η Γαλλία στην Ελλάδα - Θα βοηθήσουμε με επενδύσεις και ελάφρυνση χρέους
Μαστίγιο, αλλά και καρότο χρησιμοποίησε από την πλευρά του από τον Francois Hollande, που αφού ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο και του απέδωσε τα εύσημα για τη στάση του μετά το δημοψήφισμα, έστειλε διπλό μήνυμα στην Ελλάδα.
«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες, θα χρειαστούν κι άλλες, όμως μετά θα αρχίσουν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος που υποστήριξε ότι η χώρα του βοηθάει συνεχώς τη δική μας.
«Η Γαλλία πάντα ήταν αλληλέγγυα στην Ελλάδα σε όλες τις στιγμές της ιστορίας, ζητάμε να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας, γιατί κι εμείς μπορούμε να πείσουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης να αλλάξουν στάση, όπως αποδείξαμε στις 13 Ιουλίου.
Επίσης, είμαι εδώ επικεφαλής μίας γαλλικής αντιπροσωπίας επιχειρηματιών που δεν αγαπούν την Ελλάδα μόνο γιατί είναι ωραία για διακοπές,, αλλά θέλουν να κάνουν και επενδύσεις».
Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, η δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι μόνο η πειθαρχία».
Βοήθεια υποσχέθηκε, εξάλλου, ο Hollande και στο προσφυγικό.
«Θα παράσχουμε ό,τι είναι δυνατόν στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι σαν να βοηθάμε την Ευρώπη, είναι τα εξωτερικά μας σύνορα.
Θα δημιουργήσουμε κέντρα υποδοχής, έτσι ώστε να φιλοξενούμε τους πρόσφυγες, αλλά και να συνοδεύουμε όσους δεν έχουν τα εχέγγυα για να παραμείνουν εδώ.
Η λύση για το προσφυγικό πρέπει να είναι πολιτική, χρειάζονται διαπραγματεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία του ISIS».
Αναφορά έκανε ο Francois Hollande και για την Κύπρο τονίζοντας ότι «πρέπει να τη στηρίξουμε για να βρει τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου».
Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει για άλλη μία φορά τις ευχαριστίες του προς τον Προκόπη Παυλόπουλο και να υποστηρίξει ότι η Γαλλία θα είναι πάντα μία χώρα – φίλη για την Ελλάδα.
Πάντως, την αποφασιστικότητα του να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση εκφράζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος έφτασε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι το Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε χθες, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον κ. Hollande συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του.
Ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, η υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem και η υπουργός Πολιτισμού Fler Pelerin.
Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Harlem Desir, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.
Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα.
Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Hollande και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός του Γαλλικού Κράτους κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Στο Σύνταγμα τους περίμενε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Ακολούθως ο κ. Hollande και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Μετά τη συνάντηση κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών, έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Στη συνέντευξη του ο κ.Hollande υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και «να αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ».
«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση.
Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει ο Hollande, ο οποίος τονίζει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξει η Αθήνα, αλλά και στην αλληλεγγύη των εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι οι «δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις» πρέπει να εφαρμοστούν.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι «θάρρος και διαύγεια» χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν οδηγούν στη συζήτηση για «τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους».
Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει πρόσκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.
«Έρχομαι και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρίες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Hollande.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας
Η διήμερη επίσκεψη του Hollande στην Αθήνα θεωρείται ως ένα γεγονός ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή (στις 12:00, σήμερα 23/10, το μεσημέρι) πρόκειται να μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το Παρίσι, ο Hollande δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη, και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».
Ένα ακόμα μήνυμα του, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, είναι ότι ο Hollande θα καλέσει τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία».
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Hollande είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης