Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης στη Le Monde: Θέμα χρόνου η επίτευξη συμφωνίας – Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ

Σταθάκης στη Le Monde: Θέμα χρόνου η επίτευξη συμφωνίας – Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ
Θέμα εβδομάδων είναι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και τη δημοσιογράφο Marie Charrel και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι απαιτείται ένα καλύτερα οργανωμένο πρόγραμμα στήριξης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει εγκαίρως μια συμφωνία με τους πιστωτές της, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό.
Όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διάσταση απόψεων όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος, τη φορολογική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είναι στο σημείο του να καταλήξουν σε αυτά τα τέσσερα θέματα, τόνισε και υπογράμμισε ότι «είναι θέμα εβδομάδων».
Κληθείς να απαντήσει αν τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2010 επέτρεψαν την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι όταν η χώρα μπήκε στο πρόγραμμα στήριξης, η τρόικα ήθελε να λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας απαιτώντας εσωτερική υποτίμηση.
Πράγματι, αναφέρει, οι μισθοί υποχώρησαν περισσότερο από 25% από το 2009, όμως οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των εξαγωγών δεν βελτιώθηκαν, κάτι που δείχνει ότι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας δεν προήλθε από τους πολύ υψηλούς μισθούς, αλλά από διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία η τρόικα ούτε εντόπισε ούτε αντιμετώπισε, όπως για παράδειγμα η σχέση κράτους με τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Όσον αφορά τα λάθη που κρίνει ότι έχει κάνει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι απαίτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει πολύ γρήγορα και σε πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
Καμία δυτική χώρα δεν έχει καταβάλει τόση μεγάλη προσπάθεια όσο η Ελλάδα σε αυτό το θέμα, αναφέρει και προσθέτει ότι «ακόμη χειρότερα, η τρόικα υποτίμησε το μέγεθος της ύφεσης που αυτά τα μέτρα προκάλεσαν».
Τίποτα δεν έγινε για να μετριαστούν οι καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερο στοχευμένες περικοπές δαπανών, καλύτερα σχεδιασμένες και συνοδευόμενες από μέτρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να η χώρα θα τα κατάφερνε καλύτερα εκτός ευρώ, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει πως «σίγουρα, όχι» και τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη νομισματική ένωση, με ένα καλύτερα οργανωμένο πρόγραμμα βοήθειας», το οποίο «θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα βαθμό ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη.
Σε σχόλιο της γαλλίδας δημοσιογράφου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί πλήγμα από τις φήμες περί Grexit και ερωτηθείς τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που έχουν από τον Ιανουάριο, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κρίση ρευστότητας των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και συμπλήρωσε ότι η ύφεση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο, περιορισμένη, πολύ γρήγορα θα εξανεμιστεί διότι η οικονομία της Ελλάδας έχει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η τουριστική περίοδος φαίνεται πολύ καλή, η ναυτιλία αποτελεί μια ισχυρή κινητήριο δύναμη και οι αυξήσεις μισθών θα υποστηρίξουν τη μελλοντική κατανάλωση.
Όσον αφορά τη διαφθορά και στο σχόλιο ότι ενδημεί στην Ελλάδα και μπορεί να περιορίσει τη δυναμική ανάπτυξης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει διότι η μάχη εναντίον αυτής της μάστιγας αποτελεί μια από τις προτεραιότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η αλλαγή κουλτούρας και συνηθειών σε αυτό τον τομέα θα απαιτήσει χρόνο».
Ο κ. Σταθάκης ερωτήθηκε και για τα εσωκομματικά και τις βαθιά διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το «το κίνημά μας έχει πλούσια ποικιλία», κάτι που «δεν μας εμπόδισε να πάρουμε την εξουσία».
Έτσι είναι η δημοκρατία και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε από τη στιγμή που συμφωνούν όλοι στο ουσιώδες, δηλαδή την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, αλλά και να αλλάξει η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Ερωτηθείς τι χρειάζεται να αλλάξει, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι αρχικά πρέπει να αλλάξει ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν εκπληρώνει τον στόχο, δηλαδή αυτό του «δανειστή εσχάτης ανάγκης».
Αυτό, σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα σε περίοδο κρίσης.
Εν συνεχεία, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, το οποίο δεν είναι αρκετά ευέλικτο, αλλά και η ευρωζώνη να υιοθετήσει πολιτικές πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη.
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι είναι βιώσιμη μια οικονομική ένωση, δεδομένων των έντονων πολιτισμικών διαφορών, των διαφορετικών σχεδίων οικονομικής πολιτικής που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση, αλλά και του διαφορετικού ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου στην Ευρωζώνη, σημείωσε ότι αυτό είναι δυνατόν.
Τα κράτη-μέλη καταφέρνουν πάντα να βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός.
Παρά την κρίση και την αύξηση των ανισοτήτων που παρατηρούνται κατά την ύφεση, είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί λαοί να πιστέψουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να παλέψουν μαζί για μια Ευρώπη της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Για κάθε πολιτικό πρόβλημα υπάρχει μια πολιτική απάντηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης