Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιμέτωποι με «αδιέξοδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Σε αναζήτηση στηριγμάτων για το success story ο Σαμαράς, συμμάχους ψάχνει ο Τσίπρας

Αντιμέτωποι με «αδιέξοδα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Σε αναζήτηση στηριγμάτων για το success story ο Σαμαράς, συμμάχους ψάχνει ο Τσίπρας
Κορυφώνονται οι αγωνίες για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές
Σαμαράς και Τσίπρας καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα τους την ώρα που η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία στο δρόμο προς τις εκλογές.
Από τη μια ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα του για το success story.
Προχθές και σε μια προσπάθεια να μεταδώσει – ανεπιτυχώς – ένα ακόμα μήνυμα αισιοδοξίας (άραγε σε ποιους, στους βουλευτές του, στους πολίτες;) ο κ.Σαμαράς είπε ότι «… βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης προσπάθειας, διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα… στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα» ενώ χθες δήλωσε σίγουρος ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές το 2016.
Μόνο που για να διανυθούν τα τελευταία χιλιόμετρα (παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιας πορείας) θα πρέπει πρώτα από όλα να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα και οι δανειστές να αξιολογήσουν θετικά την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζεται στο να διαπραγματεύεται την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις…
Την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να βυθίζεται στα οικονομικά αδιέξοδα της και να πελαγοδρομεί από τα «πισωγυρίσματα» των κυβερνητικών αποφάσεων (βλέπε την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων).
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διεμήνυσε ότι «δεν θα αποδεχθεί προαπαιτούμενα και τετελεσμένα», άγγιξε το ευαίσθητο – και εξόχως κρίσιμο - θέμα των πολιτικών συμμαχιών.
Σε αυτήν την προσπάθεια επιστράτευσε και ρήση του Λένιν, αναφέροντας ότι «… υπάρχουν στιγμές που πρέπει να διευρύνουμε τα μέτωπα της πάλης ακόμα και με συμμάχους που μας φαίνονται ασταθείς, ταλαντευόμενοι, όχι αρκετά δυνατοί και αποφασισμένοι να αντέξουν την πορεία μέχρι το τέλος…».
Οι έως σήμερα πολιτικές κινήσεις – μετά τις Ευρωεκλογές - του κ.Τσίπρα έχουν αποδειχθεί πολιτικά ορθές, καθώς έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση.
Γεγονός που έδωσε κρίσιμους «πόντους» στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του κ.Τσίπρα να αναφερθεί στις πολιτικές συμμαχίες ήταν εξίσου σωστή, ενώ θετικά αποτιμάται και η προσέγγιση του.
«Οι αντίπαλοι μας είναι αλήθεια θα μας ήθελαν κλεισμένους και απομονωμένους στα κάστρα της βεβαιότητας και της υπεροψίας… Οι αντίπαλοι μας θα ήθελαν να μην διευρύνουμε τις κοινωνικές και πολιτικές μας συμμαχίες… Να πατήσουμε γερά στο θεμέλιο που πάντα υπολόγιζε η Αριστερά στη στρατηγική και στην τακτική της: Στην πολιτική της διεύρυνσης της επιρροής μας, στην πολιτική των πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών. Χωρίς επιπολαιότητες αλλά και χωρίς φοβίες» είπε ο κ.Τσίπρας.
Η αποσαφήνιση των πολιτικών συμμαχιών είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.
Το αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις (που δεν του δίνουν την αυτοδυναμία), αλλά το βασικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσαφηνίσει στην κοινή γνώμη με ποιους, πώς και που σκοπεύει να κινηθεί.
Η θέση και η προσέγγιση του κ.Τσίπρα είναι ορθή.
Το ζήτημα όμως είναι πως θα αντιδράσει και θα κινηθεί η εσωκομματική «αντιπολίτευση» του κόμματος.
Σαμαράς και Τσίπρας είναι αντιμέτωποι με τα «αδιέξοδα» τους.
Μόνο που ο Τσίπρας εξακολουθεί να έχει έναντι του πρωθυπουργού το «πάνω χέρι» μια και το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι με το μέρος του.
Μένει να αποδειχθεί ότι και μέρος του κόμματος του είναι στο πλευρό του.
Ίσως και να είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος στο δρόμο προς την εξουσία.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης