Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μπάχαλο» η κυβέρνηση, συναγερμός στο Μαξίμου – Διαστάσεις… ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει η πολυφωνία στο ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα

«Μπάχαλο» η κυβέρνηση, συναγερμός στο Μαξίμου – Διαστάσεις… ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει η πολυφωνία στο ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα
Γαλάζιοι και πράσινοι υπουργοί σε θέσεις μάχης ενόψει εκλογών
Ένα ακόμα επιχείρημα της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως οδεύει προς αδρανοποίηση.
Ύστερα από την εξασθένιση του κυβερνητικού επιχειρήματος για την αντιευρωπαϊκή πορεία και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον καταρρέει και ο ισχυρισμός για την πολυφωνία και διχογνωμία που χαρακτηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όχι διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βρει μια κοινή γραμμή συνεννόησης, αλλά γιατί η ίδια η κυβέρνηση – η μόλις πριν δύο εβδομάδες ανασχηματισμένη – έχει κυλήσει στο «βούρκο» της αντιφατικότητας.
Ύστερα από το «ματς» των Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ότι είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ως ανεξάρτητος βουλευτής και συνεπώς δεν μπορεί να τον εφαρμόσει, οι εσωκομματικές κόντρες εντείνονται.
Ήταν χαρακτηριστική άλλωστε η χθεσινή τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, η οποία χαρακτήρισε τον κ. Λοβέρδο «άπαιχτο», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «από αλλού περιμέναμε τον λαϊκισμό και από αλλού μας ήρθε».
Αλλά δεν είναι μόνο η περίπτωση Λοβέρδου.
Ο νέος υπ.Υγείας, Μ.Βορίδης δήλωσε έτοιμος να συζητήσει από μηδενική βάση τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού του ΕΣΥ αλλά και το θέμα του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, τηρώντας τελείως διαφορετική πορεία από αυτή του προκατόχου του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τους προκατόχους τους κινήθηκαν επίσης ο υπ.Εσωτερικών, Αργ.Ντινόπουλος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή των απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Γιακουμάτος, ο οποίος υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα περιοριστεί σε τρεις περιοχές που δεν θα περιλαμβάνουν τα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Η εικόνα αυτή, κατά την οποία οι νέοι υπουργοί έρχονται να ακυρώσουν όχι μόνο το έργο των προκατόχων τους αλλά και τη γενικότερη γραμμή της κυβέρνησης ενώ παράλληλα διαφαίνεται και μια σύγκρουση ανάμεσα στους γαλάζιους και στους πράσινους υπουργούς προκαλεί έντονο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι εταίροι επαναλαμβάνουν τη μόνιμη προειδοποίηση τους ότι χωρίς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και των προαπαιτούμενων, δεν θα δοθούν οι επόμενες δόσεις και δεν θα μπορέσει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.
Η κατάσταση αυτή μόνο προβληματισμό, αν όχι συναγερμό, μπορεί να προκαλέσει στην κυβέρνηση
Πρώτον διότι ακυρώνει το μέχρι πρότινος κυβερνητικό έργο και μεταδίδει μια εικόνα ευρύτερης ασυνεννοησίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική περίοδο.
Δεύτερον διότι θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την τήρηση ειλημμένων δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές και εταίρους, εξέλιξη που μόνο θετική δεν μπορεί να είναι
Τρίτον διότι αναδεικνύει τις ενδοκυβερνητικές ρωγμές με τους γαλάζιους και τους πράσινους υπουργούς να διαγκωνίζονται για το ποιος θα γίνει πιο αρεστός στην ελληνική κοινωνία.
Το ερώτημα που είχε τεθεί λίγα μόλις 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ήταν εάν αυτό το κυβερνητικό σχήμα είχε ως στόχο την εξάντληση της τετραετίας ή εάν το υπουργικό συμβούλιο είναι εκλογικό και η χώρα οδεύει στις κάλπες το φθινόπωρο.
Οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον δείχνουν το δεύτερο «σενάριο», διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις τόσο του κ.Σαμαρά όσο και του κ.Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης