Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευρωεκλογές 2014 - Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ με προβάδισμα 1,6% έναντι της ΝΔ - Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 8 δημοσκοπήσεων

Ευρωεκλογές 2014 - Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ με προβάδισμα 1,6% έναντι της ΝΔ - Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 8 δημοσκοπήσεων
Ξεπερνά το 12% το ποσοστό των αναποφάσιστων που αποτελεί τον ισχυρότερο καταλύτη για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα...
Νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, με προβάδισμα όμως που δεν φτάνει το 2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να καταδείξει η κάλπη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Ποτάμι, με οριακό προβάδισμα έναντι της Χρυσής Αυγής που ακολουθεί στην τέταρτη θέση, ενώ έπεται στην πέμπτη θέση το ΚΚΕ. Ακόμη πιο πίσω, στην έκτη θέση βρίσκεται η Ελιά, ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά.
Με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 12%, η αδιευκρίνιστη ψήφος/αναποφάσιστοι αναμένεται να αποτελέσει τον ισχυρότερο καταλύτη για την τελική διαμόρφωση των εκλογικών ποσοστών και κατ' επέκταση των πολιτικών ισορροπιών στη χώρα.
Καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εμφανίζονται πιο αντικρουόμενα από ποτέ, το www.bankingnews.gr επιχείρησε να αποτυπώσει τα εκλογικά σενάρια της επόμενης μέρας, συγκρίνοντας και αποτιμώντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας πριν από τις διπλές κάλπες της 18ης και 25ης Μαΐου.
Συγκεντρώνοντας τα ποσοστά 8 δημοσκοπήσεων, 8 διαφορετικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, από την Παρασκευή 9 Μαΐου έως και την Παρασκευή 16 του μήνα, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο και κατά προσέγγιση, ως εξής:
Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 22,9%, με προβάδισμα μόλις 1,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται δεύτερη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 21,3%.
Νικητής στη μάχη για την τρίτη θέση αναδεικνύεται το Ποτάμι με ένα ποσοστό 7%, έναντι 6,8% της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,8%, λαμβάνοντας προβάδισμα 0,2% έναντις Ελιάς που καταλαμβάνει την έκτη θέση, με ποσοστό 5,6%.
Το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαμορφώνεται στα 3,7%, ενώ η ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει το 2,3% των ψήφων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ - 22,9%
ΝΔ - 21,3%
ΠΟΤΑΜΙ - 7%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ - 6,8%
ΚΚΕ - 5,8%
ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ - 5,6%
ΑΝΕΛ - 3,7%
ΔΗΜΑΡ - 2,3%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ - 12,3%

Τα ανωτέρω ποσοστά αποτελούν τον μέσο όρο των στοιχείων 8 δημοσκοπήσεων που διενήργησαν οι εταιρείες:

1) Alco
2) Palmos Analysis
3) Pulse
4) VPRC
5) e-voice
6) GPO
7) Kapa Research
8) Public Issue

Οι δημοσκοπήσεις των οκτώ εταιρειών δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9 Μαΐου - 16 Μαΐου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη ψαλίδα που παρουσιάζουν τα ποσοστά των κομμάτων στην κάθε δημοσκόπηση.
Από το σύνολο των οκτώ δημοσκοπήσεων, οι επτά αναδεικνύουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μιας δημοσκόπησης που δείχνει νικητή τη Νέα Δημοκρατία.
Τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις ξεκινούν από το 18% και φτάνουν μέχρι το 25%.
Στο σύνολο των οκτώ δημοσκοπήσεων, η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται τρίτο κόμμα στις τέσσερις δημοσκοπήσεις, ενώ το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε τρεις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια δημοσκόπηση, όπου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό.
Η ψαλίδα των ποσοστών αποδεικνύεται μεγάλη και στην τρίτη και την τέταρτη θέση. Χρυσή Αυγή και Ποτάμι συγκεντρώνουν ποσοστά που ξεκινούν από 4% και φτάνουν έως και το 8,5% με 9%.
Σύμφωνα πάντα με τον μέσο όρο των οκτώ δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας, το ΚΚΕ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, εκτοπίζοντας στην έκτη θέση την Ελιά. Τα ποσοστά του ΚΚΕ και της Ελιάς διαμορφώνονται στις δημοσκοπήσεις από 4% έως 7%.
Όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι το... τρίτο κόμμα, αφού το ποσοστό του ξεπερνά το 12%, γεγονός που επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές, σχετικά με τη διαμόρφωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης