Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καμπανάκι» Στουρνάρα λόγω Ουκρανίας: Το QE να συνεχιστεί έως τα τέλη 2022 - «Πολύ πιο αβέβαιες» οι προοπτικές

«Καμπανάκι» Στουρνάρα λόγω Ουκρανίας: Το QE να συνεχιστεί έως τα τέλη 2022 - «Πολύ πιο αβέβαιες» οι προοπτικές

O διοικητής της ΤτΕ ζητά τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως τέλη του 2022, χωρίς ημερομηνία λήξης

Σχετικά Άρθρα

Ανήσυχος για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE) θα πρέπει συνεχιστεί έως τα τέλη του 2022 και χωρίς ημερομηνία λήξης ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις από οποιαδήποτε σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βγάλει από το τραπέζι τις μειώσεις των επιτοκίων, αλλά και να δώσει στον εαυτό της μεγαλύτερα περιθώρια όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για οποιαδήποτε αύξηση.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Συνέχιση των αγορών ομολόγων έως τα τέλη του 2022

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι τώρα το οικονομικό outlook είναι «πολύ πιο αβέβαιο».
«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή σκοπιά, θα προτιμούσα τη συνέχιση του APP τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να φέρουμε το τέλος πιο κοντά» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τέλους του APP τον Μάρτιο».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η κρίση είναι βέβαιο ότι θα συμπιέσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» μετά από μια αρχική άνοδο.
«Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμα πληθωριστικό αποτέλεσμα - δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ και συνέχισε «αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι οι συνέπειες θα είναι αποπληθωριστικές μέσω των δυσμενών εμπορικών επιπτώσεων και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».
Reuters_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης