Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή και πρωτοφανείς κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ΟΗΕ σε Putin: Εν ονόματι της ανθρωπότητας σταμάτα

Οργή και πρωτοφανείς κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ΟΗΕ σε Putin: Εν ονόματι της ανθρωπότητας σταμάτα
Η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας αναφέρει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στην καταδίκη της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν τα περισσότερα κράτη παγκοσμίως, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres να απευθύνει δραματική έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να σταματήσει την επίθεση.
«Πρόεδρε Putin, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία» ανέφερε ο Guterres μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.
«Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία» προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ε.Ε. για να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε.

Biden: Ο Zelensky μου ζήτησε να σταθούν όλοι οι ηγέτες του κόσμο στο πλευρό της Ουκρανίας

Συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είχε νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 24/2 και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος μετέφερε πως ο Ουκρανός ομόλογός του, του ζήτησε να καλέσει τους ηγέτες όλου του κόσμου «να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Putin και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».
«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας με τον Volodymyr Zelensky.
Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» υποστήριξε ο Biden, ο οποίος υποστήριξε ότι θα εκφραστεί για τις «συνέπειες» που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, προκειμένου να επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό» τόνισε ο Biden.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.


4444444.jpg

Αυτοσυγκράτηση ζητά η Κίνα


Έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην κρίση της Ουκρανίας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ζητά η Κίνα, θέση την οποία έχει διατυπώνει επανειλημμένα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Johnson (Μ. Βρετανία): Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν - Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ουκρανία

Οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Johnson υποστήριξε πως όλες οι προειδοποιήσεις της Δύσης για την επικείμενη ρωσική εισβολή αποδείχθηκαν τραγικά ακριβή, επισημαίνοντας πως «ο πρόεδρος Putin κήρυξε πόλεμο στην Ευρώπη».
«Επιτέθηκε σε μια φιλική του χώρα χωρίς να προηγηθεί καμία πρόκληση ή να υπάρχει κάποια αξιόπιστη δικαιολογία» ανέφερε ο Johnson, ο οποίος υπογράμμισε πως μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη από γη, αέρα, θάλασσα από τη ρωσική πλευρά.
Όπως είπε, η Ουκρανία δεν είναι μια μακρινή χώρα για την οποία δεν ξέρουμε πολλά, αλλά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση στην Ευρώπη που εδώ και δεκαετίες απολάμβανε τη δημοκρατία και την ελευθερία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτή η ελευθερία.
Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε αλλού» υποστήριξε ο Johnson, αναφέροντας πως η Μ. Βρετανία ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να συνδράμουν ακόμα και με όπλα την Ουκρανία.
Ο Johnson υποστήριξε ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της οικονομίας της, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει σταματήσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία όσον αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Δικτάτορας ο Putin

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε πως αυτό «το βάρβαρο και αποκρουστικό εγχείρημα του Putin πρέπει να καταλήξει σε αποτυχία» ενώ απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει πως αυτή η επίθεση γίνεται στο όνομα του Ρωσικού λαού.
«Δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα υποτάξει το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών» είπε ο Johnson, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια επίθεση στη δημοκρατία.


ΕΕ: Αδικαιολόγητη επίθεση - Θα λογοδοτήσει ο Putin - Πρωτοφανείς κυρώσεις

Την «αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία» καταδικάζουν με κοινή ανάρτησή τους στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αυτές τις σκοτεινές ώρες, οι σκέψεις μας είναι στην Ουκρανία και στις αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση και φοβούνται για τη ζωή τους. Το Κρεμλίνο θα λογοδοτήσει», ανέφεραν οι επικεφαλής της ΕΕ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
6666666_1.JPG
Δεύτερο πακέτο κυρώσεων

Οι επικεφαλής της ΕΕ αναφέρουν πως το επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης σε στενό συντονισμό με τους εταίρους, αναφέροντας πως το «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».
Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο» επισημαίνουν οι επικεφαλής της ΕΕ.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα.
Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση» επισημαίνουν οι Ursula von der Leyen και Charles Michel.

Scholz (Γερμανία): Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου κάνει λόγο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση που διέταξε με αδίστακτο τρόπο ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin» είπε ο Scholz, ο οποίος αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του «στην Ουκρανία και στους πολίτες της», έκανε λόγο για μαύρη ημέρα για την Ευρώπη.
Επιπλέον, σημείωσε ότι πλέον θα συζητηθούν σε Ευρωπαϊκή Ένωση και G7 τα μέτρα που η Δύση προειδοποιούσε πως θα επέβαλε στη Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης.

Macron (Γαλλία) προς Μόσχα: Σταματήστε τις επιχειρήσεις

«Η Γαλλία καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία» υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ζήτησε από τη Μόσχα «να τερματίσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις».
«Η Γαλλία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ουκρανία. Βρίσκεται στο πλευρό των Ουκρανών και ενεργεί μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να σταματήσει ο πόλεμος» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πυρά από Πολωνία, Τσεχία

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας χρησιμοποίησαν Πολωνία και Τσεχία, τη στιγμή που οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία, έχουν αρχίσει προετοιμασίες.
Η Πολωνία ζήτησε τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας ενώ η Τσεχία κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας» 
«Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Putin.
Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ενώ και ο Τσέχος ομόλογός του ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Για το «χειρότερο δυνατό σενάριο» έκανε λόγο και η Ουγγαρία, η οποία κατέστησε σαφές ότι στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη – Θα ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας

Την θέση πως έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη σε τέτοια έκταση και μορφή που νομίζαμε ότι όλα αυτά ανήκαν στην ιστορία διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή 25/2 θα υπάρξει μια έκτακτη σύνοδος των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Stoltenberg είπε πως θα ενισχυθεί τις επόμενες ώρες η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας ενώ αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σημείωσε πως αυτή έγινε από αέρος με πυραυλικές επιθέσεις καθώς και με χερσαίες και ειδικές δυνάμεις που στόχευσαν τις στρατιωτικές υποδομές και τα αστικά κέντρα της Ουκρανίας.
«Αυτή είναι μια εσκεμμένη, ψυχρή και εδώ και πολύ καιρό προμελετημένη εισβολή» τόνισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως η ρωσική ηγεσία φέρει πλήρη ευθύνη για αυτές τις απερίσκεπτες ενέργειες και για τις ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν.
«Η αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει αμέτρητες αθώες ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο» τόνισε ο Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε ότι η Συμμαχία θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προστατευθούν όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Όπως είπε, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα.

Πρόταση Lukashenko (Λευκορωσία) για συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στο Μινσκ

Πρόταση για συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μινσκ διατύπωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Aleksandar Lukashenko.
Όπως είπε ο Lukashenko, δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία για πόλεμο με την Ουκρανία, αναφέροντας πως ήταν δική του πρωτοβουλία να παραμείνουν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία με το πέρας των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο Lukashenko είπε πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λάβει μια απόφαση υπέρ της ειρήνης, καθώς όπως είπε, «τα αδελφά έθνη δεν πρέπει να πολεμούν μεταξύ τους».
Όσον αφορά τη συνομιλία που είχε με τον Putin, ο Lukashenko υποστήριξε πως ο Ρώσος πρόεδρος τον ενημέρωσε πως στόχος της επίθεσης του είναι να μπει ένα τέλος στη γενοκτονία των φιλορώσων στις επαρχίες του Donetsk και του Luhansk. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης