Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία - H Ουκρανία ζητά κλείσιμο Βοσπόρου για τους Ρώσους - ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή

Σε δύσκολη θέση η Τουρκία - H Ουκρανία ζητά κλείσιμο Βοσπόρου για τους Ρώσους - ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή
Ο Erdogan είχε δηλώσει πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή που διέταξε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, φέρνουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία, που καλείται να λάβει θέση καθώς η Ουκρανία έχει ζητήσει το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου για τους Ρώσους.

«Είμαστε σε πόλεμο. Είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος με πυρηνικά όπλα διεξάγει ανοιχτό πόλεμο. Θέλουμε βοήθεια στην Ουκρανία, θέλουμε στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούμε. Ζητάμε οικονομική βοήθεια. Ζητούμε η Τουρκία να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία. Το ίδιο και τον εναέριο χώρο της. Καλούμε όλο τον κόσμο να συνασπιστεί κατά του Putin και να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου. Καλούμε να αποτραπεί η εν λόγω επιθετικότητα. Σήμερα, η Ουκρανία προστατεύει την ασφάλειά σας. Ελπίζουμε ότι όλος ο τουρκικός λαός θα στηρίξει την Ουκρανία στον δίκαιο αγώνα της» δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Άγκυρα, Vasyl Bodnar.
Επί του παρόντος, η Τουρκία έχει αρκεστεί σε καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, έχει δηλώσει ευθέως πως δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεων ούτε με τη Ρωσία ούτε με την Ουκρανία.
«Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε καμία από τις δύο (Ουκρανία και Ρωσία). Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ώστε, θεού θέλοντος, να διευθετήσουμε το θέμα χωρίς να εγκαταλείψουμε κανέναν» δήλωνε χθες (23/2/2022) ο Erdogan.

Επίσημο αίτημα της Ουκρανίας για κλείσιμο του Βοσπόρου

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, ο Ουκρανός πρέσβης υπέβαλε επίσημο αίτημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εφαρμογή του άρθρου 9 της Συνθήκης του Μοντρέ για το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.
«Μεταβίβασα τα αιτήματα της Ουκρανίας, η τουρκική πλευρά θα απαντήσει το συντομότερο δυνατό. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να εφαρμοστεί το άρθρο 9 της Συμφωνίας του Μοντρέ. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, οι διελεύσεις μέσω του Βοσπόρου πρέπει να σταματήσουν για να αποτραπεί ο πόλεμος.
Οι επιθέσεις συνεχίζονται. Δυστυχώς λαμβάνουμε ειδήσεις για δεκάδες απώλειες. Οι στρατιώτες μας θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους, ο ρωσικός στρατός τους σκοτώνει. Η επιβολή κυρώσεων και περιορισμών είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στις προσβλητικές δηλώσεις της ρωσικής διπλωματίας.
Εάν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε πόλεμος. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος, μπορούν να δεχτούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εάν κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο. Δεν θα είναι δυνατή ούτε μια γρήγορη δράση, ούτε μια εισβολή στην Ουκρανία. Ο άμαχος πληθυσμός μας επίσης έχει ενεργοποιηθεί και κάνει ό,τι μπορεί.
Η Τουρκία δεν πρέπει να παραμείνει ουδέτερη σε αυτή τη σύγκρουση. Η εν λόγω σύγκρουση επηρεάζει τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της ασφάλειας της περιοχής. Γι' αυτό σας καλούμε να είστε ενεργοί και προνοητικοί. Πιστεύω στον τουρκικό λαό», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σημειώνεται πως αν και η διέλευση από τα Στενά είναι ελεύθερη βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (του 1936), η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα σε περίπτωση πολέμου να ελέγχει και να απαγορεύει τη διέλευση κάποιων σκαφών.

Erdogan: Απαράδκετη η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τάχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά την τοποθέτηση του στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφάλειας.
«Αρνούμαστε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, είναι απαράδεκτη. Η επιχείρηση είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι ένα χτύπημα στη σταθερότητα της περιοχής» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan.
«Θα κάνουμε όσα πρέπει για την ασφάλεια των ανθρώπων. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας για διάλογο με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό είχα επαναλάβει και στην επικοινωνία που είχα χθες με τον Putin» πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Erdogan ήταν πολύ προσεκτικός στις λέξεις που χρησιμοποίησε αποφεύγοντας να κάνει λόγο για... εισβολή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και την απορρίπτουμε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και υπογραμμίζεται ότι «αυτή η επίθεση πέρα από την καταστροφή των συμφωνιών του Μινσκ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου».
Παράλληλα, η Άγκυρα τονίζει ότι η κυριαρχία των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και δηλώνει ότι είναι ενάντια στην αλλαγή συνόρων με όπλα.
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αυτή την άδικη και παράνομη πράξη το συντομότερο δυνατό.
Η στήριξη μας στην πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα συνεχιστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι σχέσεις Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει πουλήσει οπλισμένα drones στο Κίεβο και έχει επιδιώξει να αυξήσει τη συνεργασία σε αμυντικά και οικονομικά θέματα.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο Erdogan έχει ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία του με τη Ρωσία για να βοηθήσει να μετατραπεί η Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη χωρίς δυτική κηδεμονία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικούς πυραύλους αεράμυνας S-400 το 2019, προκαλώντας αντιδράσεις στο ΝΑΤΟ. Η αγορά ώθησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν στην Άγκυρα ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth.
Η Ρωσία παρέχει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, στην οποία ο Erdogan βασίζεται φέτος για να βοηθήσει στην ενίσχυση της εύθραυστης λίρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης