Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρείας κλίμακας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς

Ευρείας κλίμακας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Εκρήξεις σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη - Αναφορές για δεκάδες νεκρούς
Καταστρέψαμε την αεράμυνα και τις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας - Δεν στοχεύουμε άμαχος λέει η Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία με χρήση όλων των στρατιωτικών της μέσων έχει προχωρήσει από νωρίς σήμερα Πέμπτη 24/2 τα ξημερώματα η Ρωσία, ύστερα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Donbass στην ανατολική Ουκρανία ώστε να εκκαθαρίσει την περιοχή από ουκρανικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους αυτονομιστές.
Η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη την εισβολή στην ανατολική Ουκρανία,
ενώ επιχειρήσεις γίνονται τόσο στο Κίεβο όσο και στα κεντρικά και νότια της χώρας, όπως στην Οδησσό και στην Μαριούπολη, όπου αναφέρεται η δράση αποβατικών ρωσικών δυνάμεων.
Εκρήξεις αναφέρονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας - ειδικά στα ανατολικά της χώρας - αλλά και στις μεγαλύτερες πόλεις, με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα τόσο από την Κριμαία όσο και από τη Λευκορωσία στα βόρεια.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πανικό των κατοίκων στο Χάρκοβο με την ουκρανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για σκληρές μάχες του στρατού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού.
Επί της ουσίας η ρωσική επίθεση έχει κυκλώσει την Ουκρανία από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια, ενώ ενδεικτικό της έντασης της επίθεσης είναι ότι σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν και στην πόλη Λβιβ που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
5555_1.jpg
6666666.JPG
33222.jpg






Δεκάδες νεκροί


Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες είτε εγκαταλείπουν είτε έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο Κίεβο, ενώ οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 50 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς και ότι κατέρριψαν έξι μαχητικά αεροσκάφη.

 

Ρωσία: Καταστρέψαμε την αεράμυνα και αεροπορικές βάσεις

Από την γενικευμένη επίθεση από αέρος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και ότι έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας.
«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως αποκρούει τις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως κατέρριψαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο.
Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
είχε αναφέρει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στοχεύουν με όπλα υψηλής ακρίβειας, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει, δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Στρατιωτικός νόμος - Zelensky (πρόεδρος Ουκρανίας): Ο στρατός μας απαντά – Θα νικήσουμε, είμαστε η Ουκρανία

 

Να μείνουν ψύχραιμοι κάλεσε τους Ουκρανούς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος των στρατιωτικών υποδομών και τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων της Ουκρανίας.
Σε διάγγελμα του ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden ενώ ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια, κηρύσσοντας παράλληλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
«Ο στρατός μας λειτουργεί.
Θα είμαι μαζί σας συνεχώς.
Μείνετε δυνατοί.
Θα κερδίσουμε, γιατί είμαστε η Ουκρανία.
Δόξα στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια ενώ έχει κλείσει όλος ο εναέριος χώρος για την πολιτική αεροπορία.
98.webp
877.JPG
Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Κυρώσεις τώρα στη Ρωσία

Για ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος ζήτησε να επιβληθούν τώρα περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία, καθώς όπως είπε, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου.
«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση.
Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο.
Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει.
Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Putin.
Τώρα είναι ώρα για δράση» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο Kuleba.

Εκρήξεις σε όλη την Ουκρανία

Εκρήξεις έχουν αναφερθεί σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας καθώς και κοντά στο αεροδρόμιο Borispol που βρίσκεται πλησίον της πρωτεύουσας Κίεβο
.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως εκρήξεις και επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Ντιένπρ, Οδησσό, Σλαβαγιάνσκ και Κραματόρσκ ενώ σειρήνες συναγερμού ήχησαν και στο Λβιβ στα δυτικά της Ουκρανίας.
ukrstrk.png
Nebenzya (πρέσβης Ρωσίας στον ΟΗΕ): Στόχος μας η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο

Την θέση πως στόχος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι «η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο» διατύπωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya.
«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο» υπογράμμισε ο Nebenzya.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο Ουκρανός πρέσβης Sergey Kyslytsya υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καθαρτήριο για τους εγκληματίες πολέμου».
«Πάνε απευθείας στην κόλαση, πρεσβευτή» τόνισε ο Ουκρανός πρέσβης.
Oykraniiabn.png
FMVTIsTXEAEswrX.jpg
Η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Putin

Οι λαϊκές δημοκρατίες του Donbass στράφηκαν στη Ρωσία με αίτημα βοήθειας.
Από αυτή την άποψη αποφάσισα να διεξάγω μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Στόχος της είναι να προστατεύσει ανθρώπους που έχουν υποστεί κακοποίηση, γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια, και για αυτόν τον σκοπό, θα αγωνιστούμε για την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, καθώς και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη όσων διέπραξαν πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Όπως σημείωσε ο αρχηγός του κράτους, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας είναι αυτοάμυνα εναντίον εκείνων που πήραν όμηρο την Ουκρανία.
Στην ομιλία του απευθύνθηκε ξεχωριστά στους πολίτες της Ουκρανίας.
«Τα σημερινά γεγονότα δεν συνδέονται με την επιθυμία να παραβιαστούν τα συμφέροντα της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, συνδέονται με την προστασία της ίδιας της Ρωσίας από αυτούς που έχουν συλλάβει την Ουκρανία όμηρο και προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της χώρας μας και του λαού της.
«Οι ενέργειές μας είναι αυτοάμυνα απέναντι στις απειλές που μας εκτίθενται και από μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που συμβαίνει σήμερα.
Όσο δύσκολο κι αν είναι, σας ζητώ να το καταλάβετε για να κλείσει αυτή η τραγική σελίδα το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσουμε μαζί, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να ανακατευτεί στις υποθέσεις μας, στις σχέσεις μας, αλλά να τις οικοδομήσουμε μόνοι μας - έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Κάλεσμα στον ουκρανικό στρατό

Ο Putin πρόσθεσε ότι όλοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που αρνούνται να εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές του Κιέβου και θα καταθέσουν τα όπλα τους θα μπορούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη χωρίς εμπόδια.
Στην ομιλία του απευθύνθηκε χωριστά στους ουκρανούς στρατιωτικούς, τονίζοντας ότι έδωσαν όρκο πίστης στον λαό τους, «και όχι στην αντιλαϊκή χούντα που λεηλατεί την Ουκρανία και χλευάζει αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους».
Μην ακολουθείτε τις εγκληματικές εντολές της!
Σας προτρέπω να αφήσετε αμέσως τα όπλα σας και να πάτε σπίτι.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω: όλοι οι στρατιώτες του ουκρανικού στρατού που συμμορφώνονται με αυτήν την απαίτηση θα μπορούν να εγκαταλείψουν ελεύθερα τη ζώνη μάχης και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους».
«Όλη η ευθύνη για πιθανή αιματοχυσία θα βαρύνει αποκλειστικά τη συνείδηση ​​του καθεστώτος που κυβερνά στο έδαφος της Ουκρανίας».

Η Ρωσία μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις

Σύμφωνα με τον Putin η Ρωσία παραμένει μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη, επομένως κανένας πιθανός επιτιθέμενος δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα ηττηθεί πλήρως.
«Όσον αφορά τη στρατιωτική σφαίρα, η σύγχρονη Ρωσία, ακόμη και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την απώλεια σημαντικού μέρους του πυρηνικού της δυναμικού, είναι σήμερα μια από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις.
Kανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι μια άμεση επίθεση στη Ρωσία θα οδηγήσει σε ήττα και τρομερές συνέπειες για έναν πιθανό επιτιθέμενο».
Όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει ουκρανικά εδάφη, αλλά υπερασπίζεται το δικαίωμα των λαών της Ουκρανίας στην αυτοδιάθεση.
«Τα σχέδιά μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή ουκρανικών εδαφών, δεν πρόκειται να επιβάλουμε τίποτα σε κανέναν με τη βία», είπε ο Putin.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση.
Ούτε κατά τη δημιουργία της ΕΣΣΔ, ούτε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι που ζουν σε ορισμένες περιοχές που αποτελούν μέρος της σύγχρονης Ουκρανίας, κανείς δεν ρώτησε ποτέ πώς θέλουν οι ίδιοι να οργανώσουν τη ζωή τους.
Η ελευθερία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας.
Πρόκειται για την ελευθερία όλων να καθορίζουν ανεξάρτητα το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Και θεωρούμε σημαντικό ότι αυτό το δικαίωμα - το δικαίωμα της επιλογής - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους τους λαούς που ζουν στο έδαφος της σημερινής Ουκρανίας.

Άμεση απάντηση των ΗΠΑ

Μετά την δήλωση του Putin ότι η Ρωσία ξεκινάει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία στην ευρύτερη περιοχή του Donbass που βρισκόταν σε καθεστώς ημιαυτονομίας, η απάντηση των αμερικανών ήταν άμεση.

«Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν…
Ο κόσμος θα θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη», είπε ο Biden σε δήλωση του.
Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν την κρίση, δεσμευόμενος για «περαιτέρω συνέπειες» άμεσα:

Η δήλωση Biden για τις νέες εξελίξεις στην Ουκρανία

«Οι προσευχές όλου του κόσμου είναι με τον λαό της Ουκρανίας καθώς υφίσταται μια απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος Putin επέλεξε έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο.
Η Ρωσία είναι μόνη υπεύθυνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η επίθεση, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοι και οι εταίροι τους θα απαντήσουν με ενωμένο και αποφασιστικό τρόπο. Ο κόσμος θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία.
Θα παρακολουθώ την κατάσταση από τον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα και θα συνεχίσω να λαμβάνω τακτικές ενημερώσεις από την ομάδα εθνικής μου ασφάλειας
Θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου της G7 το πρωί και μετά θα μιλήσω στον αμερικανικό λαό για να ανακοινώσω τις περαιτέρω συνέπειες που θα επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στη Ρωσία για αυτήν την περιττή πράξη επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.
Θα συντονιστούμε επίσης με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε μια ισχυρή, ενιαία απάντηση που θα αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Συμμαχίας.
whstatement.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης