Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η επιστολή του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου για ρεπορτάζ του Bankingnews και οι… συνεργάτες του

Η επιστολή του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου για ρεπορτάζ του Bankingnews και οι… συνεργάτες του
Δυσαρέσκεια προκάλεσε το ρεπορτάζ του bankingnews για τις μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που χρηματοδοτούνται ως μεγάλο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Διαμαρτυρίες και δυσαρέσκεια προκάλεσε το ρεπορτάζ του bankingnews για τις μεγάλες εκπτώσεις στους διαγωνισμούς για τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια που χρηματοδοτούνται ως μεγάλο έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η μία πλευρά δυσαρεστείται διότι βγαίνει στην επιφάνεια η κακή πρακτική των μεγάλων εκπτώσεων που μπορεί να οδηγήσει στα βράχια ολόκληρο το έργο.
Η δεύτερη πλευρά δυσαρεστείται διότι θεωρεί ότι θίγεται - και αυτή είναι ο πρώην υφυπουργός κ. Οικονόμου.
Σε επιστολή του ο κ. Οικονόμου διαψεύδει ότι ως καθηγητής και μελετητής έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό του ΤΕΕ για τα ΕΧΑΣ και τα ΤΠΣ.
Δεχόμαστε τη διάψευση - δεν έχουμε κανέναν λόγο να μη το κάνουμε - και τη δημοσιεύουμε.
Όπως δημοσιεύουμε και την άποψή του για τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί.
Ωστόσο ο κ. καθηγητής επιμένει στον τύπο και όχι στην ουσία.
Διαψεύδει ότι συμμετέχει ο ίδιος ή εταιρεία συμφερόντων του.
Δεκτόν.
Μας τα είπε όλα ο κ Οικονόμου;
Δεν απαντά όμως ευθέως αν στενός του συνεργάτης συμμετείχε.
Παραλείπει, αν και αναφέρεται πολλές φορές σε πράγματα που είναι γνωστά, να ασχοληθεί με το αν στην αγορά θεωρείται τόσο στενός συνεργάτης που τα πρόσωπα ταυτίζονται.
Και όχι μόνο στην αγορά.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει πολλάκις σχετικά και ταυτίζει τους συνεργάτες του με τον ίδιο.
Αλλά φαίνεται ότι επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά: ο δημοσιογράφος που γράφει υποτίθεται ότι δυσφημεί ενώ τα κόμματα κάνουν πολιτική αντιπαράθεση.
Δεν είδαμε τον κ. Οικονόμου να κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση κάποιον πολιτικό ούτε κάποιον που έγραφε όσα λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ....
Επί της ουσίας: ο κ. Οικονόμου πράγματι δεν συμμετείχε ο ίδιος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Συμμετείχε όμως ο κ. Στυλιανός Τσακίρης, μεταξύ άλλων - και με μεγάλες εκπτώσεις.
Ο κ. Τσακίρης και ο κ. Οικονόμου έχουν κάνει μαζί πολλές μελέτες, όπως το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό (που προκάλεσε και τα σχόλια ΣΥΡΙΖΑ και άλλων), τα ΓΠΣ Ρεθύμνου, Θάσου και τόσα άλλα που απλά βρήκαμε με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Είμαστε εδώ να δημοσιεύσουμε, αν θέλει ο κ. Υφυπουργός, όλες τις μελέτες που έχει αναλάβει σε συνεργασία με τον κ. Τσακίρη ή και όλους τους άλλους από τους πολλούς που ο ίδιος αναφέρει ότι έχει συνεργαστεί. Και μαζί θα θέλαμε, αν μπορεί να μας δώσει τα στοιχεία, να δημοσιεύσουμε και πόσες και ποιες αναθέσεις έχουν πάρει (ή έχει ξεκινήσει η διαδικασία) οι συγκεκριμένοι μελετητές από το ΥΠΕΝ και τα εποπτευόμενα και συνεργαζόμενα νομικά πρόσωπα στη διάρκεια της θητείας του κ. Οικονόμου στο ΥΠΕΝ.
Και κάτι ακόμη, ποια είναι η πολιτική και επιστημονική άποψη του κ. Οικονόμου για τη δυνατότητα οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να κάνουν και μελέτες, μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες ή κατά μόνας; Ποια η άποψη του κ. καθηγητή για τη δυνατότητα καθηγητών ΑΕΙ να συμβουλεύουν πολιτικούς οργανισμούς, εργοδοτικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους και με τις "πλάτες" τέτοιων συνεργασιών να συμβουλεύουν μετά μεγάλες εταιρείες;
Και ένα τελευταίο: η εναλλακτική της αξιολόγησης των προσφορών με βάση την τιμή που προτείνει ο κ. Οικονόμου είναι όντως πιο αντικειμενική; Ή απλά εν τέλει μεθοδεύει με τα τεχνικά κριτήρια την ανάθεση κρατώντας τεχνητά ψηλά τις τιμές;
Δεν υπάρχει κατάλληλη μέση οδός μεθοδολογίας για τα έργα και τις μελέτες του δημοσίου που να αποκλείει τις μεγάλες εκπτώσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίζει το δημόσιο χρήμα;

Παρακάτω παραθέτουμε το σύνολο της επιστολής του κ. Οικονόμου με την άποψή του για τα διαλεγόμενα για να μη θεωρηθεί ότι αποκρύπτουμε τις απόψεις των εμπλεκομένων.

Κ. Θεοδωρόπουλε,

διάβασα σήμερα ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή σας την Κυριακή 31.10.21 στο Bankingnews, με τίτλο «Ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που…. τινάζει στον αέρα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης».
Το κείμενο ξεκινάει με μια απόλυτη ανακρίβεια ή ψεύδος (τι από τα δύο, εξαρτάται από το αν γνωρίζατε ήδη την πραγματικότητα, η οποία πάντως είναι κοινώς γνωστή από χρόνια).
Αναφέρετε κατά λέξη τα εξής «.. Ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου ξέχασε το ρόλο του στην στον ΥΠΕΝ και στον τρέχοντα διαγωνισμό θυμήθηκε τις παλιές καλές εποχές, προσφέροντας έκπτωση για την υλοποίηση του έργου στα επίπεδα του76%. Το μελετητικό γραφείο του πρώην υφυπουργού με το συνεργάτη του, είπαν να δοκιμάσουν στη πράξη τη νέα διαγωνιστική διαδικασία του ΤΕΕ , δίνοντας έκπτωση76%....
Η μελετητική εταιρεία του πρώην υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου πιθανόν να στραφεί στη Δικαιοσύνη
καθώς η αιτιολογική έκθεση για εκπτώσεις 76% θα είναι μία δύσκολη έκθεση παρότι διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα.».
Είναι γνωστά τα εξής: Πρώτον, δεν υπάρχει «μελετητικό γραφείο του πρώην υφυπουργού με τον συνεργάτη του».
Πάντα, όταν είχα μελετητική δραστηριότητά, το γραφείο μου ήταν μονοπρόσωπο και απόλυτα προσωπικό.
Δεύτερον, δεν συμμετείχα ποτέ σε «μελετητική εταιρεία».
Στα χρόνια που ήμουν ενεργός μελετητής είχα συνεργασίες με διάφορους συναδέλφους, αλλά ποτέ κοινό γραφείο ή μελετητική εταιρεία με κάποιον άλλον.
Τρίτον, και κατά μείζονα λόγο, δεν έχω υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για κανέναν διαγωνισμό μελέτης, μόνος μου ή με άλλους, μετά την ανάληψη της θέσης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας το 2019, και βέβαια ούτε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στον οποίο προφανώς αναφέρεστε.
Οι πιο πάνω επαναλαμβανόμενες αναφορές σε γραφείο ή εταιρεία που μου ανήκουν και σε συμμετοχή μου σε διαγωνισμό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, και αγγίζουν εξ αντικειμένου τα όρια της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Ζητώ, συνεπώς, από εσάς και από το Bankingnews, να αποκαταστήσετε άμεσα και ρητώς την αλήθεια όσον αφορά τις ανακριβείς, στην καλύτερη περίπτωση, σχετικές αναφορές.

Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω, για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το ζήτημα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό και θέτει σε κίνδυνο μια μεταρρύθμιση που υπήρχε στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη (και ξεκίνησα προσωπικά όταν είχα τη θέση του Υφυπουργού) και τα εξής:
Για το θέμα των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ήμουν πάντα κατηγορηματικώς, και οι απόψεις είναι γνωστές σε πολλούς (συμπεριλαμβανόμενου του ΤΕΕ και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με την οποία δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα, και βέβαια δεν «αναμετρώμαι» σύμφωνα με την κομψή σας έκφραση αλλά συνεργάζομαι).
Όταν είχε γίνει, επί παρουσίας μου στο ΥΠΕΝ, η προετοιμασία για τον εν λόγω διαγωνισμό, πρόβλεψη ήταν η προκήρυξη να βασίζεται σε διπλό κριτήριο (τεχνική και οικονομική προσφορά, με τον συντελεστή της τεχνικής προσφοράς πολύ υψηλό) ακριβώς για να αποφευχθεί το θλιβερό φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων.
Πολύ σωστά, «Αρμόδια πηγή λέει...», σύμφωνα με το δημοσίευμα, «...ότι οι μεγάλες εκπτώσεις είναι τροχοπέδη για τα έργα.»
Αυτές είναι και οι δικές μου απόψεις, παγίως, και αυτό το πρόβλημα επεδίωξα να προλάβω πριν από τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Και όντως δημιουργείται πιθανώς πρόβλημα και με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία γνωρίζω πολύ καλά (η κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος των πολεοδομικών σχεδίων είχε συμφωνηθεί τον καιρό που ήμουν Υφυπουργός), και επίσης και αυτό είχα επισημάνει, δημοσίως (βλ. πχ. συνέντευξή μου στο ECOPRESS, 2.8.2021: «...η ταχύτητα προόδου του προγράμματος, ... επιβάλλεται και από τα στενά χρονικά περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πόροι του οποίου πρέπει να έχουν απορροφηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2026. ... δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη οι νέες μελέτες, ΤΠΣ και αναπλάσεων, να είναι σταθερά υψηλής ποιότητας. Αυτό διέρχεται εξ αντικειμένου μέσα από διαδικασίες ανάθεσης που θα λαμβάνουν υπόψη και ποιοτικά κριτήρια.
Η πολύ δυσμενής εμπειρία από τις αναθέσεις μόνο με οικονομική προσφορά ή/και με πολύ μεγάλες εκπτώσεις πολλών δημόσιων έργων στο παρελθόν καθιστά αυτή την ανάγκη περισσότερο από εμφανή.».
Η προκήρυξη των μελετών αυτών, τελικά, όταν πλέον δεν ήμουν παρών στο ΥΠΕΝ, έγινε ατυχώς με σύστημα που βασιζόταν μόνο στην οικονομική προσφορά, δηλ. ακριβώς σε σύστημα που αυτόματα οδηγεί σε μεγάλες εκπτώσεις.
Και δημοσίως και κατ’ ιδίαν είχα εγκαίρως αναφέρει ότι η ιδέα μιας τέτοιας προκήρυξης θα κατέληγε, εκ των πραγμάτων, σε μεγάλες εκπτώσεις, που θα υπονόμευαν την ποιότητα ή και την ίδια την ολοκλήρωση των μελετών.
Όπως άλλωστε αναφέρεται σαφώς και στο κείμενό σας, όχι μόνο η ανύπαρκτη «δική μου εταιρεία» αλλά πολλοί συμμετέχοντες έδωσαν εκπτώσεις που φθάνουν μέχρι το 90% (!).
Και πολύ καλά θα κάνει το ΤΕΕ, για το οποίο αναφέρετε στο κείμενό σας «’Μαχαίρι’ στις μεγάλες εκπτώσεις θέλει να βάλει το ΤΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιοποιήσει τις διατάξεις του νέου νόμου για την ανάθεση των διαγωνισμών που προβλέπει ότι οι μεγάλες εκπτώσεις δεν αποτελούν το διαβατήριο για την ανάληψη ενός διαγωνισμού καθώς ο «Φορέας» του διαγωνισμού μπορεί να ζητήσει την αιτιολόγηση των εκπτώσεων. ...».
Όσον αφορά τη θέση που διατυπώνεται στο κείμενό σας «Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο στάδιο ανοίγματός των προσφορών δεν μπορούσε να πιστέψει ότι το γραφείο του πρώην υφυπουργού είχε καταθέσει προσφορά με μεγάλη έκπτωση.
Το παράδειγμα του ακολούθησαν και άλλες εταιρείες δίνοντας εκπτώσεις μικρότερες όπως και μεγαλύτερες φθάνοντας στο 90%», είναι προφανώς ανακριβές και ελπίζω ότι κάποιος σας έχει παραπλανήσει, για δικούς τους λόγους.
Αυτό επειδή το ΤΕΕ γνωρίζει σαφώς όσα αναφέρω στην παρούσα επιστολή μου, την οποία κοινοποιώ, μεταξύ άλλων, και στο ΤΕΕ, για να μη διασύρεται αδίκως από τέτοιες «πληροφορίες». Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν υπάρχει καμία συμμετοχή μου στο διαγωνισμό, ούτε «δικό μου γραφείο ή εταιρεία».
Αν κάποιοι από τους πολλούς μελετητές, με τους οποίους έχω κατά καιρούς συνεργαστεί, έχουν συμμετάσχει στον εν λόγω διαγωνισμό, αυτονοήτως δεν έχω την παραμικρή σχέση, ούτε την ευθύνη για τις ενέργειες τους.
Αυτό που με αφορά είναι η πάγια άποψή μου ότι οι μεγάλες εκπτώσεις (πχ. άνω του 30%, πόσο μάλλον 76% ή 100%) υπονομεύουν και την ποιότητα των μελετών και τη βιωσιμότητα των γραφείων, και όσοι τυχόν υπέβαλλαν προσφορές με τέτοιες εκπτώσεις έκαναν κατά τη γνώμη μου πολύ άσχημα και με δική τους επιλογή.
Αν είχα τη δυνατότητα να «περάσω κάποια γραμμή» για το θέμα, που δεν είχα, θα είχα συμβουλεύσει κάθε σοβαρό μελετητή να αποφύγει τέτοιες εκπτώσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης