Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δίκη Folli Follie: Αθώοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για 3 κακουργήματα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση

Δίκη Folli Follie: Αθώοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για 3 κακουργήματα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση
Η εισαγγελεάς πρότεινε την αθώωση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, ενώ «βλέπει» ενοχή του για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία, τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα και όχι για όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο
Σχετικά Άρθρα
(upd) Δίκης συνέχεια η σημερινή (17/5) για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία μετά την αγόρευση της πρότεινε, την αθώωση του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για τρία κακουργήματα.
Συγκεκριμένα, πρότεινε την αθώωση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και την κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, ενώ «βλέπει» ενοχή του για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία, τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα και όχι για όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.
Για τον γιο του, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προτείνει την αθώωσή του για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, την ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία από κοινού και την απάτη από κοινού, ενώ προτείνει την ενοχή του για τη χειραγώγηση της αγοράς και τη νομιμοποίηση εσόδων, όχι κατ’ επάγγελμα.
Εν τω μεταξύ, απαλλάσσει την Καίτη Κουτσολιούτσου για όλες τις πράξεις, όπως επίσης τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, τον Φραγκίσκο Γρατσώνη, τον Γιώργο Αλαβάνο, τον Γιώργο Βαρθαλίτη και τη Χρυσούλα Τσακαλογιάννη.
Παράλληλα, πρότεινε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του Κωνσταντίνου Στελλούδη. Όσον αφορά την Ειρήνη Νιώτη προτείνει την αθώωσή της για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, το έγκλημα της απάτης και της πλαστογραφίας και προτείνει την ενοχή της για συνέργεια τόσο στη χειραγώγηση αγοράς και όσο της νομιμοποίησης εσόδων.
Τέλος, όσον αφορά τον Ιωάννη Μπεγιέτη, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή του για τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και την άμεση συνέργεια στην απάτη και τη νομιμοποίηση εσόδων.
Ενώ προτείνει την ενοχή του για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και της χειραγώγησης της αγοράς.

Δεν βλέπει εγκληματική οργάνωση η εισαγγελέας


Νωρίτερα όπως μετέδιδε το BN στην πρόταση της εισαγγελέως αναφέρθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς στην προκειμένη περίπτωση της Folli Follie οι πράξεις είχαν να κάνουν με την υποστήριξη της εταιρείας στοχεύοντας στην οικονομική της ισχύ.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για το ότι για μία ακόμη φορά «Διαπιστώσαμε ότι η ματαιοδοξία και η αλλαζονεία οδηγούν στην πτώση…».

Τι είπε για τον ισχυρό άνδρα της Folli Follie, Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον γιό του Τζώρτζη αλλά και τις κατηγορίες που τους βαραίνουν

Αρχικά, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην εξέλιξη της εταιρείας από τα χρόνια της ίδρυσής της έως το ξέσπασμα του σκανδάλου, αλλά και το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.
Ακολούθως, η εισαγγελέας επεκτάθηκε στα της ωραιοποίησης των οικονομικων καταστάσεων, όπως επίσης και στις εικονικές συναλλαγές, αλλά και την παραποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η ίδια αναφερόμενη στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου σχολίασε τον συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικούσε την εταιρεία σημειώνοντας ότι γνώριζε τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και συνεπώς χωρίς τη δική του προτροπή δεν θα μπορούσαν τα στελέχη της εταιρείας στην Ασία να προχωρήσουν στην πλαστογραφία.
Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η εισαγγελέας είπε ότι παρόλο που γνώριζε για την ύπαρξη ωραιοποίησης των οικονομικών στοιχείων δεν έχει προκύψει μετά βεβαιότητας από τη διαδικασίας ότι ο ίδιος προχώρησε στην πλαστογραφία καθώς αρκούσε μόνη η υπογραφή του πατέρα του.

Η χειραγώγηση της αγοράς

Η εισαγγελέας στην πρόταση της, εισηγείται ότι η ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων είχε στόχο την αύξηση του κύρους, της φήμης, της αξίας και της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, καθιστώντας ακόμη μεγαλύτερη την εμπορευσιμότητα της μετοχής της.
Ως υπαίτιους για τη χειραγώγηση της αγοράς, βλέπει τους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι ασκούσαν από κοινού την εξουσία και είχαν την εταιρική ευθύνη για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων.
Ωστόσο, η εισαγγελέας θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός της ικανοποίησης των δανειούχων και των ομολογιούχων.
Επιπλέον για την Καίτη Κουτσολιούτσου υποστήριξε ότι πιθανόν να γνώριζε για την παραποίηση λόγω συγγένειας, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή της.
Την ίδια ώρα για τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου υποστήριξε ότι για τον υποόμιλο της Ασίας δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του.
Αναφορικά με τον Φραγκίσκο Γρατσώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά που να αποκαλύπτουν τη γνώση του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Αλαβάνο.

Οι κατηγορίες περί πλαστογραφίας 

Αναφορικά με την κατηγορία της πλαστογραφίας η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής του Ομίλου της Ασίας ενεργούσε από κοινού με τον Τόνι Λο και συνυπέγραφε μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τις οικονομικές καταστάσεις.
Για την Κένις Τσο, υπάλληλο του λογιστηρίου της Ασίας υποστήριξε ότι έστελνε τα αρχεία excel για τα πλαστά bank statements των Μπεγιέτη και Τόνι Λο, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούσαν στην παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβαναν.
Η εισαγγελέας είπε για την Ειρήνη Νιότη, διεθύντρια treasury της Folli Follie Ελλάδας ότι έστειλε κενό έγγραφο στον Μπεγιέτη το 2012 και το 2013 έστειλε στον Τόνι Λο μήνυμα για τα ταμειακά διαθέσιμα.
Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης γνώριζε για την πλαστογραφία.

Ο Μπεγιέτης, «κεντρικός ενορχηστρωτής» της απάτης

Αναφορικά με την Ειρήνη Νιώτη και την κατηγορία της χειραγώγησης, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι εν γνώσει της οι οικονομικές καταστάσεις ήταν ανακριβείς και βοηθούσε τους δύο πρώτους κατηγορουμένους.
Ωστόσο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης ως οικονομικός διευθυντής του υποομίλου ήταν «κεντρικός ενορχηστρωτής» της απάτης.
Τέλος, όσον αφορά τους ορκωτούς λογιστές, Γιώργο Βαρθαλίτη και Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα έπρεπε να δείξουν επιμέλεια για τα ελεγκτικά τους καθήκοντα.
Ωστόσο, τόνισε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από τους πιστοποιημένους ελεγκτές της Ασίας.
Παράλληλα, η εισαγγελέας θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Βαρθαλίτης ανακάλεσε το πιστοποιητικό του για τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι το 2017.
Ως εκ τούτου, όπως ανεφερε η εισαγγελέας, η αμέλεια των ορκωτών λογιστών δεν αρκεί για την ενοχή τους στο συγκεκριμένο αδίκημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης