Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σεπτέμβριο κλειδώνουν προϋπολογισμός και εργασιακά - Κλείνουν ένα ένα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Σεπτέμβριο κλειδώνουν προϋπολογισμός και εργασιακά - Κλείνουν ένα ένα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Εάν υπάρξει συμφωνία θα συνεδριάσει το Eurogroup στις 14 του μήνα για να εγκρίνει το νέο Πρόγραμμα

«Ραντεβού» τον Σεπτέμβρη για Εργασιακά και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, έδωσε το κουαρτέτο των θεσμών στην κυβέρνηση που ετοιμάζει βαλίτσες αναχώρησης το αργότερο μέχρι τις 12 Αυγούστου από την χώρα, έχοντας κλείσει τα περισσότερα ανοικτά «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης.
Θα αφήσουν πίσω τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συνεχίσουν την εγγραφή του νέου Μνημονίου, προσχέδιο του οποίου αναμένεται να παραδώσει το Σάββατο στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένου κειμένου.
Εκτός απροόπτου, στόχος είναι η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ που θα υπογράψει η Αθήνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα λαμβάνει μόνο μετά από αξιολόγηση η χώρα όπως και το τρίτο Πρόγραμμα Προσαρμογής να κατατεθούν στις 16 Αυγούστου το βράδυ στην Βουλή ή την επομένη το πρωί.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση των δύο αυτών κειμένων από τις αρμόδιες επιτροπές και η ψήφιση του στη συνέχεια από το ελληνικό κοινοβούλιο που θα απελευθερώσει τη δόση των 25 δις. ευρώ και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καλύψει μία σειρά από υποχρεώσεις - με πρώτη και καλύτερη το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ (3,188 δισ. ευρώ) που ωριμάζει στις 20 αυτού του μήνα.
Εάν υπάρξει συμφωνία θα συνεδριάσει το Eurogroup στις 14 του μήνα για να εγκρίνει το νέο Πρόγραμμα.
Αλλά και εάν δεν υπάρξει συμφωνία είναι πάλι πιθανόν να συνεδριάσει το Eurogroup - μέσω τηλεδιάσκεψης - για να εγκρίνει τη νέα χρηματοδότηση-γέφυρα εκτιμώμενου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου.
Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις καταγράφεται σύγκλιση στα περισσότερα πεδία, όπως το Φορολογικό (αλλαγές στους φόρους των αγροτών, 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ), το Ασφαλιστικό (υπάρχει πρόοδος στις πρόωρες συντάξεις) και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ωστόσο από τα ζητήματα που μένουν ανοικτά είναι τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ως προς το τελευταίο, οι θεσμοί θεωρούν πως καλύτερη λύση είναι η μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ και όχι η δημιουργία ενός νέου φορέα.
Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι δύο πλευρές δουλεύουν το κομμάτι που έχει να κάνει με την διαδικασία προκειμένου αυτή να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα 10 δισ. ευρώ από τον ESM.
Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ενώ στην ατζέντα μπαίνει και το δημοσιονομικό.
Το πώς θα απλωθούν δηλαδή τα μέτρα μέσα στην τριετία για να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το σημείο εκκίνησης για το 2015 φαίνεται ότι θα είναι πρωτογενές έλλειμμα μεταξύ 0,7% και 1%.
Σήμερα, πάντως, η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρόταση της για την πρόωρη συνταξιοδότηση που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το Β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωση το 2021 έως 2022.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, ώρα 00:27)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης