Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκλονιστική αποκάλυψη ΗΠΑ: Η Ρωσία ετοιμάζει κολασμένη επίθεση και η ανοχύρωτη Ουκρανία θα υποχρεωθεί σε παράδοση

Συγκλονιστική αποκάλυψη ΗΠΑ: Η Ρωσία ετοιμάζει κολασμένη επίθεση και η ανοχύρωτη Ουκρανία θα υποχρεωθεί σε παράδοση
Οι Ουκρανοί δεν έχουν οχυρωματικά έργα και προετοιμασμένες θέσεις για να υποχωρήσουν εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης το καλοκαίρι 2024 
Σοκαριστική αποκάλυψη από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης, που αναμένεται ότι θα ξεκινήσει Ιούνιο 2024.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) δεν μπορούν να ενισχύσουν την αμυντική γραμμή λόγω της κρίσιμης έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού, αποκαλύπτει το Associated Press που επικαλείται ως πηγές στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους στο Κίεβο.
Οι ουκρανικές αρχές δέχθηκαν έντονη κριτική μετά την κατάληψη της Avdiivka από τον ρωσικό στρατό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk τον Φεβρουάριο του 2024 σχετικά με την έλλειψη οχυρωματικών έργων.
Τώρα οι ουκρανικές δυνάμεις σπεύδουν να κατασκευάσουν οχυρώσεις, αλλά αυτές αποδεικνύονται δραματικά λίγες και είναι πλέον πολύ αργά.

Οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν ούτε να υποχωρήσουν

«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο ρυθμός κατασκευής των οχυρώσεων, ώστε όταν υποχωρούμε, να πηγαίνουμε σε μια προετοιμασμένη θέση.
Οι υπάρχουσες οχυρώσεις δεν επαρκούν», τόνισε ο διοικητής ενός από τους σχηματισμούς του ουκρανικού στρατού με το διακριτικό κλήσης Batyar.
Εξάλλου ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται, πως είναι πολύ αργά για να χτιστεί μια αμυντική γραμμή ενώ η Ρωσία είχε κατασκευάσει έγκαιρα και με απόλυτη επιτυχία οχυρωματικά έργα.
Έτσι, μία πρόοδος στην κατασκευή οχυρών από την πλευρά της Ουκρανίας έγινε σαφής μόνο την άνοιξη του 2024, όταν οι ρωσικές οχυρώσεις ήταν έτοιμες το καλοκαίρι του 2023 πριν την ουκρανική αντεπίθεση που κατέληξε σε ένα πραγματικό λουτρό αίματος με πάνω από 130.000 νεκρούς.
konoi.JPG
ukraine_defence_4.JPG
Η έλλειψη οχυρώσεων οδηγεί την Ουκρανία στη συντριβή

Το AP στέκεται ιδιαίτερα στην αδυναμία διατήρησης ενός μεγάλου ουκρανικού στρατού μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ως αιτία αυτής της κατάστασης.
«Μόνο λίγα συντάγματα μηχανικών του στρατού της χώρας έχουν απομείνει», συνόψισε το πρακτορείο.
Στρατιωτικός, που υπηρετεί στο μηχανικό του ουκρανικού στρατού είπε στο AP ότι όταν έφτασε τον Οκτώβριο για να χτίσει οχυρώσεις στα ανατολικά της χώρας, το μόνο που είχε η μονάδα του ήταν παλιός εξοπλισμός της δεκαετίας του 1960 και φτυάρια.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, είναι η έλλειψη οχυρώσεων που τους οδηγεί στην ήττα.
Η απουσία των οχυρώσεων είναι αυτή που θα προκαλέσει τρομακτικές απώλειες.
ukraine_defence.JPG
Άρον – άρον πρόχειρες οχυρώσεις

Η Ουκρανία σπεύδει να χτίσει οχυρά από σκυρόδεμα χαρακώματα και άλλα οδοφράγματα στην πρώτη γραμμή.
Ωστόσο, οι ανελέητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί, η έλλειψη εξοπλισμού και η γραφειοκρατία πλήττουν τις αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε όλο το τεράστιο μέτωπο των 1.000 χιλιομέτρων.
Το πολυαναμενόμενο πακέτο βοήθειας, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Απρίλιο 2024 αλλά όλα δείχνουν πως είναι πολύ αργά και η Ρωσία θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία έχει διαθέσει σχεδόν 38 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (960 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός εκτεταμένου οχυρωματικού δικτύου φέτος.
Οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή υποστηρίζουν ότι αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2023, όταν η Ουκρανία βρισκόταν σε καλύτερη θέση και όχι τώρα.
Εκτός από χαρακώματα και άλλα οδοφράγματα, το πολυεπίπεδο σύστημα περιλαμβάνει νάρκες και αντιαρματικά εμπόδια γνωστά ως «δόντια του δράκου», που συνήθως κατασκευάζονται πριν από τη μάχη.
Η ετοιμότητα της Ρωσίας απέδωσε καρπούς κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης του Κιέβου το περασμένο καλοκαίρι: η ορμή της Ουκρανίας επιβραδύνθηκε στην περιοχή Zaporizhia από τις εκτεταμένες οχυρώσεις της Μόσχας.
Αλλά η Ουκρανία άργησε να ακολουθήσει το παράδειγμά της, επισημαίνει το ΑΡ.
ukraine_defence_2.JPG
«Είναι ανεύθυνοι, οι οχυρωμένες θέσεις θα έσωζαν ζωές»

Μόνο αυτή την άνοιξη, όταν βελτιώθηκαν οι καιρικές συνθήκες, σημειώθηκε μία κάποια πρόοδος.
Τον Μάρτιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι η χώρα του κατασκευάζει 2.000 χιλιόμετρα οχυρώσεις σε τρεις γραμμές άμυνας.
«Υπάρχει ανευθυνότητα... Δεν κατάλαβαν ότι οι οχυρώσεις μπορούν να σώσουν τη ζωή σου αν το κάνεις εκ των προτέρων», είπε ο Oleksandr, αναπληρωτής διοικητής πεζικού της 47ης ταξιαρχίας στην περιοχή Avdiivka, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανόνες.
«Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι... δεν θα χρειαζόταν να ετοιμάσουμε τέτοιες γραμμές.
Δεν περίμεναν μια νέα ρωσική επίθεση».
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν έχει την επιλογή να αναγκάσει χιλιάδες κρατούμενους να κάνουν τη δουλειά.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή πρέπει να πολεμήσουν και να σκάψουν τα δικά τους χαρακώματα.
«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις και τα δύο», είπε ο Oleksandr.
Η κατασκευή της δεύτερης γραμμής, 2 έως 5 χιλιόμετρα πίσω από τη γραμμή του μετώπου και εντός εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού, είναι ευθύνη του σώματος μηχανικού Ουκρανίας με φτωχούς πόρους.
Η τρίτη γραμμή, σε μεγαλύτερη απόσταση από τη μάχη, κατασκευάζεται από εταιρείες με στρατιωτικά συμβόλαια.
89_7.JPG


Απίστευτες καταστάσεις και διαφθορά

Για να κατασκευάσουν άρον – άρον την τρίτη γραμμή, ανατέθηκαν σε κατασκευαστικές εταιρείες συμβάσεις χωρίς τη συνήθη διαδικασία υποβολής προσφορών.
«Δεν υπήρχε χρόνος», είπε ο κυβερνήτης του Kharkiv Oleh Syniehubov.
Οι εξελίξεις επιτάχυναν τις διαδικασίες αλλά υπάρχουν υπόνοιες για διαφθορά - μια ανησυχία που ο Syniehubov υποστήριξε ότι είναι υπερεκτιμημένη.
«Πιστέψτε με, έχουμε τόσους πολλούς ελέγχους και κυβερνητικές υπηρεσίες που επιβλέπουν το κτίριο, είναι αδύνατο να κλέψουμε κάτι», σημείωσε.
Η εύρεση εταιρειών πρόθυμων να αναλάβουν το ρίσκο ήταν μια άλλη πρόκληση.
Αντιμετώπισαν τεράστια γραφειοκρατία για να πληρωθούν ενώ δέχονταν τεράστια πίεση να εργαστούν γρήγορα.
Ένας εργολάβος στην περιοχή Sumy είπε ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με μισή ντουζίνα κυβερνητικούς αξιωματούχους για να λάβει χρηματοδότηση.
«Δεν είναι πολλοί διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό», είπε ένας διευθυντής κατασκευαστικής εταιρείας στην περιοχή Marinka της περιοχής του Donetsk.
Όλες οι οχυρώσεις που έχει αναλάβει να κατασκευάσει θα έπρεπε να είχαν ανεγερθεί το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, είπε.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα για την ηγεσία μας: Γιατί δεν αγόρασαν τον εξοπλισμό που χρειάζονταν οι στρατιωτικοί μηχανικοί για να κάνουν τη δουλειά τους; Γιατί περίμεναν τόσο πολύ μέχρι να μας δώσουν τη δουλειά;» διερωτήθηκε ο διευθυντής, ο οποίος όπως και άλλοι αξιωματούχοι της εταιρείας μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ευαίσθητες στρατιωτικές συμβάσεις.
1010.JPG

Οι Ρώσοι τα βλέπουν όλα

Ο ιδιοκτήτης μιας άλλης εταιρείας που προμηθεύει σκυρόδεμα για τις οχυρώσεις της πρώτης γραμμής αποκάλυψαν ότι ορισμένοι περιφερειακοί αξιωματούχοι, υπό την πίεση να τις κατασκευάσουν γρήγορα, διογκώνουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται .
«Είδα τα στοιχεία και γνωρίζοντας τι ξέρω για τις προμήθειες, ξέρω ότι δεν μπορούν να είναι αληθινά όλα αυτά», είπε χαρακτηριστικά.
Και μετά, υπάρχουν οι ρωσικές επιθέσεις. Τα drones παρακολουθούν την οικοδομική δραστηριότητα ήδη από την τρίτη γραμμή και επιτίθενται τακτικά στους εργαζόμενους.
Στο Kharkiv, τουλάχιστον τέσσερις εργάτες οικοδομής σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.
Επιπλέον, καταστράφηκαν 10 τεμάχια εξοπλισμού. «Ο εχθρός τα βλέπει όλα», τόνισε.
ukraine_defence_5.JPG
Οι Ρώσοι ετοιμάζουν μία κολασμένη επίθεση με επιχειρήσεις σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 2 Μαΐου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Berdychi στο Donetsk.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός βελτίωσε την τακτική κατάσταση και συνέτριψε σχηματισμούς Ουκρανών και άλλων δυνάμεων στις περιοχές των οικισμών Vozdvizhenka, Kalinovo, Sokol, Novopokrovskoye και Progress.
Πριν από την εξέλιξη αυτή, στις 29 Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναλάβει τον έλεγχο του χωριού Semenovka επίσης στο Donetsk.
ukraine_defence_6.JPG
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 10 αντεπιθέσεις του ουκρανικού στρατού στις περιοχές των οικισμών Leninskoye, Novgorodskoye, Ocheretino, Semenovka, Novobakhmutovka, Netailovo, Novokalinovo και Berdychi.
Στις 28 Απριλίου, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, επιβεβαίωσε την υποχώρηση του ουκρανικού στρατού από το Berdychi και τη Semenovka κοντά στην Avdiivka καθώς και από τη Novomikhailovka κοντά στη Marinka στo Donetsk.
Τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός έχει τακτικές επιτυχίες σε αυτές τις περιοχές.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, «δημιουργώντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε δυνάμεις και μέσα».
78_3.JPG

retreat.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης