Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γράφεται και σβήνεται» η λίστα με τα πρώτα μέτρα - Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νέο Μεσοπρόθεσμο

«Γράφεται και σβήνεται» η λίστα με τα πρώτα μέτρα - Στο μικροσκόπιο των δανειστών το νέο Μεσοπρόθεσμο
Η «λίστα» πάντως με τα προαπαιτούμενα επί των οποίων θα γίνει στη συνέχεια και η πρώτη αξιολόγηση προόδου από τους πιστωτές «δίνει και παίρνει
Σκληρή «μάχη» με το κουαρτέτο των θεσμών δίνει η κυβέρνηση έτσι ώστε η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και των φόρων υπέρ τρίτων μαζί με τις αλλαγές στην φορολογία των αγροτών να μην ενταχθούν στη «λίστα» με τα νέα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές.
Πρόκειται για μέτρα για τα οποία οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕSM διαμηνύουν ότι αυτά πάνε «πακέτο» με τα 25 δισ. της πρώτης δόσης του δανείου και επομένως θα πρέπει να έρθουν για ψήφιση μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση και το τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να μετατεθούν για αργότερα και ει δυνατόν να ενταχθούν στις ευρύτερες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το Φθινόπωρο και οι οποίες θα εστιάζουν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Η «λίστα» πάντως με τα προαπαιτούμενα επί των οποίων θα γίνει στη συνέχεια και η πρώτη αξιολόγηση προόδου από τους πιστωτές «δίνει και παίρνει» αφού οι συζητήσεις συνεχίστηκαν χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Είχε προηγηθεί η «μαραθώνια» εφ’ όλης της ύλης συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες ξεκίνησαν με τα κόκκινα δάνεια συνέχεια δόθηκε στην εργαλειοοθήκη του ΟΟΣΑ και έκλεισαν με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Μάλιστα ως προς το τελευταίο θέμα οι δυο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
Το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι οι «εκπρόσωποι των θεσμών έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) εξετάσθηκε χθες το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πως θα απλωθούν τα διάφορα μέτρα στην τριετία.
«Πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβρη, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα των αγροτών και των αλλαγών στον τρόπο φορολόγησής τους χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων αλλαγών.
Σε ότι αφορά στα εργασιακά, κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του νόμου για τη συνδικαλιστική δράση συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο με ανεξάρτητους φορείς και τον ILO. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες διαβούλευσης.
Πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν πολλά ακόμη θέματα της διαπραγμάτευσης που δεν έχουν κλείσει.
Από το μακροοικονομικό σενάριο της τριετίας, ώστε να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως τις αλλαγές στις 100 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων που προβλέπει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30ετίας.
Το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύει η ελληνική πλευρά, προβλέπει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών έως το τέλος της εβδομάδας το πολύ τις πρώτες ημέρες της επόμενης, παράλληλα με την έναρξη διαδικασίας συγγραφής της συμφωνίας.
Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των Θεσμών αναχωρούν από την Αθήνα αφήνοντας στην πρωτεύουσα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα μετέχουν στη διαδικασία συγγραφής του νέου Μνημονίου, το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα στις 17-18 Αυγούστου.
Στο διάστημα 14 έως 18 Αυγούστου θα υπάρξει και η ψήφιση της νέας συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στις χώρες όπου απαιτείται.
Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνήλθε υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
Αν δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη το χρονοδιάγραμμα, υπάρχει και η εναλλακτική λύση του δανείου-γέφυρα, το οποίο για την ώρα δεν έχει μπει στο τραπέζι από καμία πλευρά.
Στην ατζέντα των σημερινών επαφών με τους δανειστές που θα λάβουν χώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αφορούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου (2016 - 2019).
Υπάρχει ένα βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι δύο πλευρές και το οποίο στηρίζεται στην παραδοχή ότι η ύφεση το 2015 θα ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 1% φέτος καθίσταται έωλος με αυτό το δεδομένο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης