Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Διακόπτει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μετά τις 30/6 - Ζητάει μέτρα προστασίας των τραπεζών

Eurogroup: Διακόπτει την χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μετά τις 30/6 - Ζητάει μέτρα προστασίας των τραπεζών
Dijsselbloem: Λυπάμαι αλλά υπάρχουν κίνδυνοι
(upd5)Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα πως μετά τις 30 Ιουνίου λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και τερματίζεται κάθε πηγή χρηματοδότησης προς τη χώρα απέστειλε το Eurogroup του Σαββάτου, ζητώντας ταυτόχρονα από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών.
Οι συστάσεις του Εurogroup προς την Ελλάδα αποτυπώνονται σε δύο ανακοινώσεις.

Ανακοινωθέν 1ο 

Θεωρούμε πως λόγω της λήξης της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF, χωρίς να υπάρχουν άμεσες προοπτικές για συμφωνία, θα απαιτηθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την παροχή τεχνικής βοήθειας από τους θεσμο0ύς, με στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου με στόχο να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όταν αυτές απαιτηθούν, προς όφελος της Ελλάδας ας μέλος της Ευρωζώνης.

Ανακοινωθέν 2ο

Η τρέχουσα δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015, όπως επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από το πρόγραμμα ομολόγων (SMP) και τα ομόλογα ANFA.
Aπό τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης.
Δεδόμενης της μεγάλης χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων και της κρισιμότητας της κατάστασης, οι θεσμοί κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση με όρους, συμπεριλαμβανομένης και μιας σχετικής ευελιξίας στα πλαίσια του προγράμματος.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και παρά την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απερρίφθη από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες οδήγησαν σε τερματισμό τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιουνίου μονομερώς.
Το Eurogroup παύει κάθε χρηματοδοτική στήριξη που χορηγήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Το Eurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι και την ύστατη στιγμή για πρόσθετη στήριξη του ελληνικού λαού, μέσω της συνέχισης ενός αναπτυξιακού προγράμματος.
Το Eurogroup ενημερώθηκε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, ήτοι μετά την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος.
To τρέχον ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου, όπως και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με τα κέρδη από τα ομόλογα (SMP, ANFA).
Oι ευρωπαϊκές αρχές είναι έτοιμες να πράξουν ότι είναι αναγκαίο να για να θωρακιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

(Υστερόγραφο του Eurogroup): Το ανακοινωθέν υποστηρίζεται από όλα τα μέλη του Eurogroup εκτός από τον Έλληνα υπουργό, Γ. Βαρουφάκη.


Δεύτερη συνέντευξη Τύπου 

Dijsselbloem: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις - H Eυρωζώνη θα την στηρίξει εάν χρειαστεί
Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα ήταν εκείνη που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τους δανειστές.
Πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης και η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε για να προσθέσει πως είναι ισχυρή η αποφασιστικότητα του Eurogroup να θωρακιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Αποφασίσαμε να πάρουμε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών μας, τόνισε για να γνωστοποιήσει πως το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου.
Θα στηρίξουμε την Ελλάδα και είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε τεχνική βοήθεια αν χρειαστεί μετά το πρόγραμμα, τόνισε για να προσθέσει πως η Ευρωζώνη περιλαμβάνει 19 μέλη και είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη και βοήθεια στην Ελλάδα.
Οι οικονομίες μας είναι πιο ισχυρές και πιο σταθερές, σημείωσε, για να επαναλάβει πως "Είμαστε απλώς έτοιμοι για περαιτέρω ενέργειες, αν χρειαστεί".
Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα για τον κίνδυνο οικονομικής επιδημίας, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup για να εξηγήσει, ωστόσο, πως η διαδικασία δεν έχει τελειώσει και πιθανόν να μην τελειώσει ποτέ...
Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα, διεμήνυσε για να επαναλάβει πως η Ελλάδα ήταν εκείνη που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεν αποχώρησαν οι θεσμοί από τις συνομιλίες το βράδυ της 26ης Ιουνίου, σημείωσε.
Είμαστε όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ακόμα και μετά την εκπνοή του προγράμματος, κατέληξε.

Schaeuble: Δραματική η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες - Το δημοψήφισμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποφύγουμε την οικονομική επιδημία στην Ευρωζώνη, διεμήνυσε ο Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.
Παράλληλα, ο γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, ενώ τόνισε πως «ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας».
Ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να προβλέψει τι θα γίνει με τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, διευκρινίζοντας πως αποτελεί αρμοδιότητα αποκλειστικά της ΕΚΤ.
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης και ότι η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να την βοηθήσει.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, που θα επέτρεπαν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος.
«Η Ελλάδα ήταν από την αρχή ξεχωριστή περίπτωση και κάναμε τα πάντα για την βοηθήσουμε», επανέλαβε ο Schaeuble.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε απογοητευμένος, χαρακτηρίζοντας «αρνητική» την σημερινή ημέρα, προσθέτοντας όμως ότι οι δύσκολες μέρες θωρακίζουν την Ευρώπη.
Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, προέβλεψε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σχολιάζοντας πως «η αποχώρηση της Ελλάδας από τις διαπραγματεύσεις εξέπληξε όλους τους εμπλεκόμενους».
Έπειτα από σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι το Eurogroup αποφάσισε να μην παρατείνει το πρόγραμμα, όχι να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν οι κανόνες για την έξοδο κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη.

Πρώτη συνέντευξη Τύπου

Dijsselbloem: Λυπάμαι αλλά υπάρχουν κίνδυνοι

Την απόρριψη του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του ελληνικού προγράμματος επιβεβαίωσε και επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την προσωρινή διακοπή του Eurogroup.
Ο Dijsselbloem επιβεβαίωσε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου μετά την προσωρινή διακοπή, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Dijsselbloem, για εκείνον ήταν αρνητική εξέλιξη η ανακοίνωση δημοψηφίσματος, καθώς, όπως δήλωσε, οι συνομιλίες ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής.
Επιρρίπτοντας κάθε ευθύνη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup διεμήνυσε πως η ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντήσει με αρνητικό τρόπο στις προτάσεις των θεσμών.
Οι 18 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λυπούνται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πλέον οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν, τόνισε επίσης.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, υπήρξε ευελιξία, καθώς "δεχτήκαμε υπόψη τις ελληνικές προτάσεις και τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας".
Οι προτάσεις δεν ήταν οριστικές, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τη διαδικασία και απέρριψε τις προτάσεις, σημείωσε, για να επιβεβαιώσει πως το τρέχον πρόγραμμα θα λήξει το βράδυ της Τρίτης.
Η ελληνική κυβέρνηση θέτει άδικα την πρόταση των Θεσμών στην κρίση του ελληνικού λαού, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας, χωρίς χρηματοδότηση ενώ παρέπεμψε στην ΕΚΤ για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους, προειδοποίησε, για να προσθέσει πως θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας, γιατί θέλουμε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.
Για να πετύχει ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πρόθυμη να το εφαρμόσει, διεμήνυσε, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, τόνισε, για να επιβεβαιώσει πως το Eurogroup θα συνεδριάσει χωρίς τον Γ. Βαρουφάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης