Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Νερό στο μύλο» της κινδυνολογίας βάζει ο Γκίκας Χαρδούβελης ως υπουργός Οικονομικών

«Νερό στο μύλο» της κινδυνολογίας βάζει ο Γκίκας Χαρδούβελης ως υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολιτικά απαράδεκτο για τους πιστωτές το κούρεμα χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέχεια στο τροπάριο της προεκλογικής κινδυνολογίας έδωσε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε ένα διπλό «κρεσέντο» τρομοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το κόστος που συνεπάγεται από τη διακοπή του Μνημονίου αλλά και για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που ελλοχεύει σε περίπτωση που διαρραγούν οι σχέσεις με τους δανειστές.
Η αρχή έγινε με την πρωινή τηλεοπτική συνέντευξή που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βρεθεί εκτός ευρώ, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.
«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο κ. Χαρδούβελης στις συστάσεις του προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτο για τους πιστωτές» το κούρεμα χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο δίμηνης νέας παράτασης, μέχρι το τέλος Απριλίου.
Ο «τσάρος» της πλατείας Συντάγματος εκτίμησε ότι, λόγω των εκλογών, το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,5%, όσο ήταν ο μνημονιακός στόχος, και δεν θα φτάσει το 1,8%, όπως διατυμπάνιζε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. Δηλαδή, έγιναν καπνός περί τα 530 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί ότι θα έμπαινα στα κρατικά ταμεία.
Το επόμενο «χτύπημα» Χαρδούβελη ήρθε από την ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στη διάρκεια της οποίας υπερασπίστηκε με θέρμη την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας.
Διαφορετικά θα απολεσθούν τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την τελευταία αξιολόγηση προς την Ελλάδα, όπως και τα 11,4 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι υπό τη μορφή ρευστού αλλά ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, η χώρα μας θα πρέπει να βγει στις αγορές χωρίς «δίχτυ ασφαλείας» πληρώνοντας έτσι τσουχτερά επιτόκια στους «λύκους» των κεφαλαιαγορών που θα χαρούν μέσα στην αναμπουμπούλα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Εκτίμησε δε ότι η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να καταλήξει σε συμφωνία για επιμήκυνση των δανείων από την ευρωζώνη και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Περιγράφοντας τη νέα σχέση της Αθήνας με τους πιστωτές ο κ. Χαρδούβελης είπε πως η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης ECCL (Enhanced Conditions Credit Line) ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που αποτελεί και το «ταβάνι» των κεφαλαίων που θα δικαιούται η χώρα.
Στην ομιλία του «προσπέρασε» τα νέα μέτρα λιτότητας και τα διαρθρωτικά ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρώσει η χώρα για να πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ και να μπει στη νέα γραμμή χρηματοδότησης με τους επαυξημένους όρους επιτήρησης.
Ακόμα δεν μπορούν να ξεχάσουν τα νοικοκυριά και οι φορολογούμενοι το σκληρό «πακέτο» που ο ίδιος είχε αποστείλει στους πιστωτές και το οποίο προέβλεπε: αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και φάρμακα από το 6,5% στο 13%,κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, όπως ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό (κατώτατη σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης) και η διατήρηση του κεφαλικού φόρου για τα έτη 2015 – 2016 στα κανονικά του επίπεδα και κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών.
Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία με τη γνωστή «συνταγή» απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Δηλαδή με την επιμήκυνση έως και 50 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την τρόικα και με μία πιθανή μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά.
Ως προς το τελευταίο απαιτείται συμφωνία του επίσημου τομέα, των θεσμικών δανειστών της χώρας.
Δηλαδή των 15 χωρών-μελών της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης