Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φως στις σκοτεινές ημέρες της κρίσης «ρίχνει» ο T. Geithner: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να πατήσουν την Ελλάδα - Δίχως κανένα σχέδιο ο Draghi

Φως στις σκοτεινές ημέρες της κρίσης «ρίχνει» ο T. Geithner: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να πατήσουν την Ελλάδα - Δίχως κανένα σχέδιο ο Draghi
Αποκαλυπτικά τα όσα αφηγείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Φως στις… σκοτεινές ημέρες της περιόδου 2010 - 2012, όπου η Ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της διάλυσης, ρίχνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός υπουργός «φωτίζει» διάφορες όψεις της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την υπαρξιακή οντότητα της Ευρωζώνης.
Οι αποκαλυπτικές πληροφορίες, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα από τους Financial Times, εμπεριέχονται στο νέο βιβλίο του T. Geithner, υπό τον τίτλο «Stress Test: Reflections on Financial Crises».
Αρχής γενομένης, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρεται στο περίφημο «whatever it takes» του M. Draghi.
Ενθυμούμενος τα πρακτικά ενός συνεδρίου στο Λονδίνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, σημειώνει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε πως το «θα κάνω τα πάντα για να σώσω την Ευρωζώνη» ήταν μία… μπλόφα, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρχε κανένα σχέδιο σωτηρίας του ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του βρετανικού συνεδρίου, ο Timothy Geithner επισημαίνει τα εξής:
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση να ωθήσουμε την Ευρωζώνη. Ήθελα να συναντήσω τον Draghi, αλλά ούτε αυτός είχε σχέδιο για τη διάσωση της Ευρωζώνης»
Σε άλλο τμήμα του βιβλίου του, αναφέρεται στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 7 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, η οποία διεξήχθη το Φεβρουάριο του 2010:
«Υπάρχει μία @@@ καταστροφή στην Ευρώπη. Οι γαλλικές τράπεζες καταρρέουν. Όποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα θα καταστραφούν»
Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στην ίδια περίοδο, υπογραμμίζει τα εξής:
«Όλοι στη σύσκεψη έρχονταν και έλεγαν πως “πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ένα μάθημα. Είναι μία σκέτη καταστροφή. Μας είπαν ψέματα. Πρέπει να τους πατήσουμε στο λαιμό, να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα”»
Συνεχίζοντας την αφήγηση τονίζει τα εξής:
«Πάντα όμως τους έλεγα πως “εάν θέλετε μπορείτε να πατήσετε τους Έλληνες. Αλλά επίσης, μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο πως είστε ακόμη μαζί. Πρέπει να εξουδετερώσετε την αναξιοπιστία και να διασφαλίσετε πως η κρίση δεν θα εξαπλωθεί εκτός της Ελλάδας”»
Όσον αφορά την περιβόητη σύσκεψη στις Κάννες - το Νοέμβριο του 2011- και το σχέδιο αποπομπής του S. Berlusconi από τον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας επισημαίνει τα εξής:
«Οι Ευρωπαίοι με πλησίασαν ευγενικά και μου αποκάλυψαν πως σχεδίαζαν να αποπέμψουν τον Berlusconi, μέσω του ΔΝΤ και των ΗΠΑ. Είπα στον Obama να μην βουτήξει τα χέρια του στο αίμα. Έτσι, τον προέτρεψα να απορρίψει το σχέδιο για την Ιταλία»
Παράλληλα, ο T. Geithner παραδέχεται πως η Angela Merkel πάντοτε τον απέφευγε καθώς, ουδέποτε συνομίλησαν κατ’ ιδίαν.
«Ποτέ δεν ήθελε να με δει. Ακόμη και όταν επισκέφτηκα τη Γερμανία, δεν ζήτησε να με συναντήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης