Τελευταία Νέα
old

Το εύλογο ερώτημα της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune» - Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί τα επόμενα χρόνια βασίλισσα του πετρελαίου;

Το εύλογο ερώτημα της γαλλικής εφημερίδας «La Tribune» - Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί τα επόμενα χρόνια βασίλισσα του πετρελαίου;
Επενδύσεις 700 εκ. ευρώ, μέ όφελος 150 δισ. ευρώ!
«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί βασίλισσα του πετρελαίου;»
Το άνωθεν ερώτημα θέτει στους αναγνώστες της, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune», στον απόηχο των χθεσινών υπογραφών για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα υπέγραψε χθες συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 700 εκ. ευρώ, οι οποίες θα ωφελούσαν το δημόσιο με 150 δισ. ευρώ την επόμενη 30ετία.
 «Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποσχέθηκε ότι τα επόμενα 30 χρόνια η χώρα θα έχει φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Οι έρευνες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη περίπου 300 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην έρευνα είναι η Ήπειρος και το Ιόνιο. Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκτιμά ότι τα επόμενα 15 χρόνια τα έσοδα του κράτους μπορεί να ανέλθουν σε 18 δισ. σε ευρώ. Η Ελλάδα ξεκίνησε να ερευνά τη δυνατότητα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των 2010» αναφέρει χαρακτηριστικά, το γαλλική δημοσίευμα.

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στη δυτ. Ελλάδα
Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου υπεγράφησαν σήμερα οι συμβάσεις για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα.
Σε δηλώσεις του ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δημιουργούμε κοιτάσματα απασχόλησης από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα συνδέουμε τα έσοδα που θα έρθουν από την εξόρυξή τους με το ασφαλιστικό μας σύστημα».
Επιπλέον, ο κ.Βενιζέλος τόνισε απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές και στη διεθνή κοινότητα ότι το ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα εθνικά κυριαρχικά του δικαιώματα.
Όπως έγινε γνωστό, τα επόμενα χρόνια στις τρεις περιοχές αναμένεται να γίνουν επενδύσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση που θα ξεπεράσουν τα 800 εκ ευρώ.
«Δουλέψαμε και πιστέψαμε πάνω στο έργο, μια μικρή ομάδα πατριωτών δημοσίων υπάλληλων, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να δώσουν ένα σχέδιο στην ελληνική κοινωνία, με απόλυτη διαφάνεια που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ.Μανιάτης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο νέο γύρο παραχωρήσεων που θα ακολουθήσουν σε Ιόνιο και Κρήτη.
Ο κ.Μανιάτης υπέγραψε με τους εκπροσώπους των εταιρειών τις συμβάσεις για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ιωάννινα, στο δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στο Κατάκολο.
Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:
- Για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες.
Πλέον για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων εκκρεμεί η κύρωσή τους από τη Βουλή.
Βάσει των όσων προβλέπονται, το ελάχιστο δεσμευτικό κόστος των επενδύσεων ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων που πιθανόν να περιέχουν οι περιοχές αυτές φθάνουν ως τα 300 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Βάσει των εκτιμήσεων, η ποσότητα αυτή μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο έσοδα έως και 18 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 30ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης