Τελευταία Νέα
old

Kομισιόν - Mέτρα 7,7 δισ. ζητά από την Eλλάδα για την 3ετία 2015 - 2017 - Οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω NPLs

tags :
Kομισιόν - Mέτρα 7,7 δισ. ζητά από την Eλλάδα για την 3ετία 2015 - 2017 - Οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω NPLs
Το κεφαλαιακό απόθεμα του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
(upd2)Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον εξαιτίας του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τέταρτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος που ανακοινώθηκε σήμερα, μέσω της οποίας ζητά παράλληλα τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κεφαλαιακό απόθεμα του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά μέτρα ύψους 7,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2015 - 2017. Τα μέτρα αυτά κατανέμονται σε 2 δισ. ευρώ για το 2015, 3,6 δισ. ευρώ για το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ για το 2017.
Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί και θα αποκρυσταλλωθούν τον Σεπτέμβριο, στη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Την ίδια στιγμή η Κομισιόν εκτιμά στα 14,9 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014 - 2015.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει φέτος 2,6 δισ. ευρώ για να καλύψει εσωτερικές ανάγκες και 12,3 δισ. ευρώ για το 2015, για να μπορέσει να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν την επόμενη χρονιά.
H Κομισιόν διαπιστώνει ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη φαίνεται τώρα να είναι πιο εδραιωμένη από ό, τι αναμενόταν τον Ιούλιο του 2013, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι, ιδίως σε σχέση με την αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντων (confronting vested interests).
Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 0,6% το 2014, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016, ενώ το χρέος θα μειωθεί στο 125% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 112% έως το 2022. Ωστόσο, αναμένεται το χρέος να κορυφωθεί φέτος, αφού θα φτάσει στο 177,2% του ΑΕΠ.
Η ύφεση φαίνεται ότι κορυφώθηκε το 2013, ωστόσο τα ρίσκα της εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν.
Σύμφωνα με την Κομισιόν ο δείκτης της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 24,5% το 2014, το 2015 θα μειωθεί στο 22,5%.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα η Κομισιόν έδωσε τη δική της απάντηση στις επικρίσεις επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκε καθώς η κυβέρνηση δαπάνησε πολύ λιγότερα χρήματα στις κοινωνικές παροχές από ότι είχαν προϋπολογιστεί.
Οι κίνδυνοι εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η συνεχής και αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στους τομείς των προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών), της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς θα μπορούσε να μειώσει σαφώς το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη των επενδύσεων.
Η αναβολή των μεταρρυθμίσεων και η ελλιπής εφαρμογή θα μπορούσε να διαιωνίσει την ύφεση για την οικονομία, καθιστώντας δύσκολο να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση στην απασχόληση και στην αύξηση της παραγωγικότητας, και ως εκ τούτου, επίσης, να επιτευχθεί μια σταθερή μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.
Επίσης, έδωσε τα εύσημα για την μεγάλη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης που συντελέστηκε το 2013.
Το φορολογικό σύστημα και η διοίκηση των εσόδων έχουν αναδιαμορφωθεί σημαντικά κατά το τελευταίο έτος, και οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το 2014, αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν.
Στα θετικά κατατάσσει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει εξαφανιστεί,  καθώς υπήρξε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ το 2013, μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με έλλειμμα 2,4% το 2012.
Η σημαντική συρρίκνωση των εισαγωγών αναμένεται να αντιστραφεί όταν η οικονομία ανακάμψει. Συνολικά, οι αβεβαιότητες σχετικά με την έκταση και την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης το 2014 εξακολουθούν να είναι σημαντικές, αλλά τώρα είναι πιο ισορροπημένες από ό, τι φαινόταν τον Ιούλιο του 2013.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, η Κομισιόν παρατηρεί κάποια πρόοδο στη ροή των εσόδων, αλλά και πάλι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις.
Αναμένεται η επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας.
Πρόοδος παρατηρείται και στις καίριες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού δημόσιου τομέα, κυρίως στον εξορθολογισμό και στον εκσυγχρονισμό  της δημόσιας διοίκησης.
Η σημαντική μείωση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης προχωρά γρηγορότερα από τον σχεδιασμό.
Η ισχυρή δημοσιονομική απόδοση και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, είναι τώρα σημαντικό να εξασφαλισθεί μέσω ενός ευρέος  φάσματος φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ταχεία αποκατάσταση και την προώθηση της ανάπτυξης και της στήριξης της απασχόλησης.
Ένα σημαντικό μέρος της δέσμης μέτρων διαρθρωτικής πολιτικής είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2014 σχεδόν στο σύνολό τους τις συστάσεις του ΟΟΣΑ που προκύπτουν από μια σε βάθος μελέτη της νομοθεσίας και των πρακτικών στους βασικούς τομείς του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων και των υλικών κατασκευής.
Επίσης, έχει ξεκινήσει μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ενέργειας, που θα υλοποιηθούν κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Το πρόγραμμα δίνει ισχυρή έμφαση στην κοινωνική πρόνοια και τη μείωση της ανεργίας.
Εκτός αυτού, για το "κοινωνικό μέρισμα" που έχει προγραμματιστεί για το 2014, έχουν γίνει προσπάθειες να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της
των επιδομάτων ανεργίας για μακροχρόνια ανέργους και να διευρυνθεί η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης