Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρό πλήγμα για τη μέτοχο της Alpha Bank, Unicredit: Η Ρωσία δεσμεύει assets έπειτα από αγωγή της Gazprom

Ισχυρό πλήγμα για τη μέτοχο της Alpha Bank, Unicredit: Η Ρωσία δεσμεύει assets έπειτα από αγωγή της Gazprom
Η UniCredit στη Ρωσία απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους σε παραπάνω από 50 υποκαταστήματα
Σχετικά Άρθρα
Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της μεγαλομετόχου της Alpha Bank (κατέχει ποσοστό άνω του 9%) UniCredit, ύψους 462,7 εκατ. ευρώ (503 εκατ. δολάρια), στο πλαίσιο αγωγής που κατέθεσε επιχείρηση της Gazprom PJSC.
Συγκεκριμένα, δέσμευσε assets UniCredit Bank AG -με έδρα το Μόναχο- και της UniCredit Bank AO -με έδρα τη Μόσχα- στο πλαίσιο της αγωγής από την RusKhimAlians, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα με ημερομηνία 16 Μαΐου που επικαλείται το Reuters.
Η κοινή επιχείρηση μεταξύ Gazprom και Rusgazdobycha ξεκίνησε νομικές διεκδικήσεις άνω του 1 δισεκ. δολ. κατά ευρωπαϊκών τραπεζών, επειδή υποστήριξαν βασικό έργο φυσικού αερίου που έχει εμπλακεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η ιταλική UniCredit με έδρα το Μιλάνο -δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω θυγατρικής με περίπου 3.100 υπαλλήλους και περισσότερα από 50 υποκαταστήματα- αναφέρει ότι έχει βάλει στην άκρη περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αθετήσεων πληρωμών στη Ρωσία από το 2022 και έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της κατά δύο τρίτα.
Ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel δήλωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα ότι η Unicredit θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στη χώρα και ότι συμμορφώνεται με τις κυρώσεις, αλλά ότι μια οριστική έξοδος θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani είχε καταδικάσει τον περασμένο μήνα την κατάσχεση από τη Μόσχα των περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Ρωσία που ανήκουν σε μια άλλη ιταλική εταιρεία, την εταιρεία κατασκευής συστημάτων θέρμανσης Ariston Thermo Group.

Εντείνει τις πιέσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Στο μεταξύ, να επιταχύνουν τα σχέδια απόσυρσής τους από τη Ρωσία ζήτησε -μέσω επιστολής- από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), επικαλούμενη τις ανησυχίες για σημαντικό πλήγμα αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times (FT), η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες λεπτομερή σχέδια για τις στρατηγικές εξόδου τους από τη Ρωσία, δίνοντάς τους προθεσμία για τα εν λόγω σχέδια έως τον Ιούνιο 2024.
«Θα μπορούσε να προκληθεί σε σοβαρή ζημιά στο τραπεζικό σύστημα εάν οι αρχές των ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις», σχολίασε μία πηγή στους FT, ενώ ένα άλλο άτομο είπε: «Η απάντηση της ΕΚΤ στις αμερικανικές παρεμβάσεις δείχνει τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ». «Είμαστε περισσότερο οπαδοί παρά ηγέτες σε κρίσεις που αφορούν ευρωπαϊκές εταιρείες».
Οι πηγές σημειώσαν επίσης πως η ΕΚΤ επιδιώκει να αποφύγουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν παρόμοια μοίρα με την ABLV, τη λετονική τράπεζα που έκλεισε καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την κατηγόρησε για «θεσμοποιημένο ξέπλυμα χρήματος» και για παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας, διακόπτοντας την πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης