Τελευταία Νέα
old

Κύπρος - «Μάχη» στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Απαραίτητες οι κατασχέσεις ακινήτων, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα

tags :
Κύπρος - «Μάχη» στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Απαραίτητες οι κατασχέσεις ακινήτων, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα
Στο 44% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις κυπριακές τράπεζες
Μια ακόμη μεγάλη μάχη θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο της Κύπρου, αυτή τη φορά με φορμή τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Μετά την προειδοποίηση του απερχόμενου διοικητή, Πανίκου Δημητριάδη, στη μάχη για αποτροπή της ψήφισης της νομοθεσίας μπήκε και η νέα διοικητής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ζητώντας από τους βουλευτές να αναστείλουν την προώθηση της στην ολομέλεια για λίγες βδομάδες, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η επιτροπή νομικών της κυπριακής βουλής, θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να εξετάσει το αιφνίδιο αίτημα της διοικητού της κεντρικής τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη η οποία ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια της βουλής επί της σχετικής πρότασης νόμου.
Σημείωμα που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αναφέρεται σε «καταστροφικές» συνέπειες που θα είχε η ψήφιση της νομοθεσίας για τον τραπεζικό τομέα, και ιδίως για το συνεργατισμό.

Το σημείωμα εξηγεί ότι η περίοδος εκποίησης ακινήτων είναι μια από τις βασικές παραμέτρους των stress tests των τραπεζών. Σε περίπτωση που οι νομοθέτες επιμηκύνουν νομοθετικά αυτή την περίοδο, απαγορεύοντας με δικαστικά εντάλματα στις τράπεζες να εκποιούν την κύρια κατοικία, θα αυξηθούν οι προβλεπόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Τα stress tests θα γίνουν τους επόμενους μήνες σε Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμό και στις εκθέσεις των πιστωτών υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να προκύψουν νέες ανάγκες για τις τράπεζες και προτείνει στήριξη τους από τον ΕΣΜ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι οι κεφαλαιακές απώλειες της Τράπεζας Κύπρου είναι εντός των εκτιμήσεων της Pimco και ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει κεφάλαια πάνω του 9% καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Οι προβλέψεις στηρίζονται όμως σε πρόνοιες του μνημονίου ότι η βουλή θα ψηφίσει νόμο και θα αλλάξει διοικητικές διαδικασίες ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα επιχειρήσεων εντός ενάμιση έτους από την έναρξη δικαστικών διαδικασιών και ακίνητα νοικοκυριών εντός δυόμισι ετών.
Οι ρυθμίσεις θα ψηφίζονταν το Φεβρουάριο αλλά έχουν καθυστερήσει.

Στο 44% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Οι τράπεζες σημειώνουν, σύμφωνα με το Stockwatch, ότι χωρίς το νόμο δεν έχουν εργαλεία για να εισπράξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν εκτοξευθεί στα 27 δισ. ευρώ κοντά στο 44% των συνολικών δανείων του συστήματος. Εκτιμούν ότι σημαντικό μέρος αυτών είναι στρατηγικές χρεοκοπίες, δηλαδή περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν τη δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές.
Γύρω στα 11 δισ. ευρώ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι για σκοπούς κατοικίας. Στην περίπτωση του Συνεργατισμού, τα δάνεια για σκοπούς κατοικίας αποτελούν γύρω στα 5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που έχουν τα διάφορα ΣΠΙ στα βιβλία τους.

Διευκόλυνση των τραπεζών ζητά ο Πανίκος Δημητριάδης
Να διευκολύνει τις τράπεζες ώστε να προβαίνουν σε εκποιήσεις ακινήτων όταν οι οφειλέτες δεν πληρώνουν , προτρέπει την κυπριακή βουλή, o υπό παραίτηση Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, οι οφειλέτες που σκόπιμα παραλείπουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.
Παράλληλα, τόνισε ότι πιθανές πολιτικές διαμάχες, μπορεί να καθυστερήσουν τη σχεδιαζόμενη νομοθεσία για αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.
«Οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες, όταν δεν πληρώνουν. Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ουσιαστικά οποιεσδήποτε κατασχέσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα τώρα, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε.
Όσον αφορά τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, η οποία προωθείται στη Βουλή και η οποία, όπως είπε, θα δρούσε αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σχετικά με αυτήν, λόγω των πολιτικών διαφωνιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης