Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά ζιζανιοκτόνου σε δείγματα... σπέρματος

Εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά ζιζανιοκτόνου σε δείγματα... σπέρματος
Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν ερωτήματα για τον αντίκτυπο των χημικών στην αναπαραγωγική υγεία και συνολικά στην ασφάλεια

Πάνω από το 55% των δειγμάτων σπέρματος από κλινική γονιμότητας στη Γαλλία βρέθηκε να περιέχει υψηλά επίπεδα γλυφοσάτης, του πιο κοινού ζιζανιοκτόνου στον κόσμο.
Τα ευρήματα της έρευνας εγείρουν ερωτήματα για τον αντίκτυπο των χημικών στην αναπαραγωγική υγεία και συνολικά στην ασφάλεια. Η νέα έρευνα βρήκε επίσης στοιχεία επιπτώσεων στο DNA και συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυφοσάτης και του οξειδωτικού στρες στο σπερματικό πλάσμα, υποδηλώνοντας σημαντικές επιπτώσεις στη γονιμότητα και την αναπαραγωγική υγεία.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν έναν αρνητικό αντίκτυπο της γλυφοσάτης στην αναπαραγωγική υγεία του ανθρώπου, πιθανόν και στους απογόνους» σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας. Η έκθεση προέκυψε καθώς οι ερευνητές αναζητούν απαντήσεις γιατί τα ποσοστά παγκοσμίως της γονιμότητας έχουν μειωθεί. Πολλοί υποψιάζονται ότι η έκθεση σε τοξικά χημικά όπως η γλυφοσάτη είναι ένα σημείο κλειδί της μείωσης αυτής.
Η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της καλλιέργειας τροφίμων αλλά και σε κατοικίες στις ΗΠΑ. Το πιο δημοφιλές προϊόν που χρησιμοποιείται η γλυφοσάτη είναι το ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο νομικής και κανονιστικής διένεξης τα τελευταία χρόνια.
Έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης από το 2023 εντόπισε γονοτοξικότητα σε αγρότες με υψηλά επίπεδα του ζιζανιοκτόνου στο αίμα τους, υποδηλώνοντας συσχέτιση μεταξύ αυτού και του καρκίνου. Τον Δεκέμβριο, ομάδα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να απαγορεύσει το προϊόν, αν και οι υπερασπιστές του είπαν ότι δεν υπάρχει οριστική απόδειξη για την τοξικότητά του στον άνθρωπο. Ωστόσο, δεκάδες χώρες έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει τη χρήση του.
Τα επίπεδα ζιζανιοκτόνου που εντόπισαν οι Γάλλοι ερευνητές στο σπέρμα ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας είναι πρώτη φορά που γίνεται σύγκριση. Χαρακτήρισαν τα συμπεράσματα της έρευνας «ανησυχητικά» και συστήνουν ότι τα χημικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για το αναπαραγωγικό σύστημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης