Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Guterres (OHE): Να αποτρέψουμε την καταστροφή - Δένδιας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αξιοποίηση ΑΠΕ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Guterres (OHE): Να αποτρέψουμε την καταστροφή - Δένδιας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αξιοποίηση ΑΠΕ
Guterres: «Να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας»
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου και σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται με εκδηλώσεις ενημέρωσης, ενώ πολλά τα μηνύματα που απευθύνουν οι ηγέτες του κόσμου, σχετικά με τη σημασία της προάσπισής του, την πρόληψη της Κλιματικής Αλλαγής σε μια εποχή που τα έργα αλλαγής προς μια πιο Πράσινη καθημερινότητα φρενάρουν λόγω των πολλαπλών κρίσεων, πανδημίας, πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως της ενεργειακής και της επισιτιστικής.

Guterres: «Να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας»


«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε την υγεία της ατμόσφαιράς της, τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη, τα οικοσυστήματά της και τους πεπερασμένους πόρους της» προτάσσει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Κατά τον Antonio Guterres, ένα υγιές περιβάλλον είναι απαραίτητο για όλους τους ανθρώπους και όλους τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Παρέχει τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, τη ρύθμιση του κλίματος και προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Εξίσου, αναδεικνύει τη σημασία της διαχείρισης τη φύσης με σύνεση και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα και κοινότητες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, «Μόνο μία Γη», ο γενικός γραμματέας αναφέρει πως αυτός ο πλανήτης είναι το μόνο μας σπίτι.

Ωστόσο, ο Antonio Guterres διαπιστώνει πως «αποτυγχάνουμε να το κάνουμε», σημειώνοντας ότι «τα φυσικά συστήματα της Γης δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις μας».
Υπενθυμίζει ότι πριν από πενήντα χρόνια, οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τον πλανήτη και επισημαίνει πως απέχουμε πολύ από το να πετύχουμε.
«Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τις καμπάνες συναγερμού που χτυπούν πιο δυνατά κάθε μέρα» προειδοποιεί.

Ειδικότερα, παρατηρεί ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, περισσότερα από 1 εκατομμύριο φυτικά και ζωικά είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά μέσα σε δεκαετίες, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη ζώνη κινδύνου για το κλίμα και έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις, όπως η ακραία ζέστη, οι πλημμύρες και η ξηρασία.
«Υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 ότι οι ετήσιες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα παραβιάσουν το όριο της Συμφωνίας του Παρισιού των 1,5 βαθμών Κελσίου τα επόμενα πέντε χρόνια.
Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο μπορεί να εκτοπιστούν από την κλιματική διαταραχή μέχρι το 2050» προσθέτει.

200 εκατ. εκτοπισμένοι

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει την ανάγκη «να αναλάβουμε την ευθύνη να αποτρέψουμε την καταστροφή που προκαλείται από την τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, οι κυβερνήσεις επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω πολιτικών που προωθούν τη βιώσιμη πρόοδο».
Για τον σκοπό αυτό, ο Antonio Guterres έχει προτείνει πέντε συγκεκριμένες συστάσεις για τη δραματική επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παντού, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ανανεώσιμων τεχνολογιών και πρώτων υλών σε όλους, της μείωσης της γραφειοκρατίας, της μετατόπισης των επιδοτήσεων και του τριπλασιασμού των επενδύσεων.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προτείνει πως πρέπει να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων για χάρη της ανθρωπότητας και της δικής τους κατώτατης γραμμής.
Ένας υγιής πλανήτης είναι η ραχοκοκαλιά σχεδόν κάθε βιομηχανίας στη Γη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στους πολίτες και καταναλωτές, τους καλεί να κάνουν τις ενέργειές τους να μετράνε: από τις πολιτικές που υποστηρίζουμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τις μεταφορές που επιλέγουμε, τις εταιρείες που υποστηρίζουμε.

Φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές

«Μπορούμε όλοι να κάνουμε φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές που θα καταλήξουν στην αλλαγή που χρειαζόμαστε», προσδιορίζει συγκεκριμένα.
Ειδική αναφορά κάνει στις γυναίκες και τα κορίτσια, ότι μπορούν να είναι δυναμικοί παράγοντες αλλαγής.
«Πρέπει να χειραφετηθούν και να συμπεριληφθούν στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Ομοίως, η εγχώρια και παραδοσιακή γνώση πρέπει να γίνεται σεβαστή και να αξιοποιείται για να συμβάλει στην προστασία των εύθραυστων οικοσυστημάτων μας» συμπληρώνει.

Περαιτέρω, εκφράζει την εκτίμηση ότι φέτος και το επόμενο έτος θα παρουσιαστούν περισσότερες ευκαιρίες για την παγκόσμια κοινότητα να επιδείξει τη δύναμη της πολυμερούς προσέγγισης για την αντιμετώπιση των αλληλένδετης περιβαλλοντικής κρίσης, από τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας έως την αντιστροφή της απώλειας της φύσης έως τη θέσπιση μιας συνθήκης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά.
Καταληκτικά, ο Antonio Guterres, διατυπώνει τη δέσμευση τα Ηνωμένα Έθνη να ηγηθούν αυτών των συνεργατικών παγκόσμιων προσπαθειών, «διότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να συνεργαστούμε με τη φύση, όχι εναντίον της» και πως «μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας όχι μόνο επιβιώνει, αλλά ευδοκιμεί, επειδή έχουμε μόνο μία Γη».

Δένδιας: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και στη διασυνδεσιμότητα με φίλες χώρες, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την ενεργειακή επάρκεια

«H Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Green Deal, την προστασία του οικοσυστήματος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με τη μετάβαση, με στοχευμένα μέτρα, σε μία καθαρή, κυκλική οικονομία» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει πως η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και στη διασυνδεσιμότητα με φίλες χώρες, έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο την ενεργειακή επάρκεια, με προφανή οφέλη στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην περαιτέρω γεωπολιτική μας αναβάθμιση.

Βαρβιτσιώτης: Εργαζόμαστε για μια πιο πράσινη και καθαρή Ελλάδα

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας αφορά όλους και τον καθένα ξεχωριστά.
Είναι ημέρα προσωπικής αφύπνισης και συλλογικής δράσης.
Οι αποφάσεις μας σήμερα καθορίζουν το αύριο» τονίζει σε μήνυμά του μέσω Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εξίσου, υπογραμμίζει πως «εργαζόμαστε για μια πιο πράσινη και καθαρή Ελλάδα».

ΥΠΕΞ: Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τη Γη

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος «αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι έχουμε Μόνο Μία Γη και πρέπει να δράσουμε τώρα για να την προστατεύσουμε», τονίζει σε μήνυμά του μέσω Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, υπογραμμίζει πως για τη δική μας ύπαρξη, για τις μελλοντικές γενιές, για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με διεθνείς εταίρους για ένα καθαρότερο, πιο πράσινο, βιώσιμο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης