Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» χτυπά η πορεία του κορωνοϊού: 1.712 νέα κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι - Συνολικά 15.375 νεκροί

«Καμπανάκι» χτυπά η πορεία του κορωνοϊού: 1.712 νέα κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι -  Συνολικά 15.375 νεκροί
Προβληματισμός επικρατεί και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
«Καμπανάκι ανησυχίας» χτυπά η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την σταδιακή έλευση του χειμώνα και της εποχικής γρίπης.
Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για νέα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους σε ΜΕΘ καταμετρούν 1.712 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, 27 θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 15.375, και παράλληλα, σε 357 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 693.886 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.221 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.375 θάνατοι.
3_68.jpg
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (63.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (87.96%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12.04%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.243 ασθενείς.
4_65.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -8.57%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 200 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_42.jpg
«Καμπανάκι» από Γκάγκα: Τρίτος ανεμβολίαστος εικοσάρης που χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απηύθυνε εκκληση στους νέους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός (ανεμβολίαστου) 28χρονου στην Κομοτηνή.
Σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει: «Χάσαμε 28χρονο από κορωνοϊό στην Κομοτηνή.
Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα», αναφέρει, τονίζοντας ότι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας», συνεχίζει.
«Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας», καταλήγει.
2_84.jpg
1_70.jpg

Εξαπλώνεται η διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και τα νοσοκομεία βρίσκονται εκ νέου υπό πίεση καθώς, αυξάνονται τόσο οι εισαγωγές, όσο και οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Με το βλέμμα στην πορεία των εμβολιασμών και τους κλειστούς χώρους βρίσκονται οι ειδικοί, κρούοντας «καμπανάκι» για αύξηση μέχρι και πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως το επόμενο διάστημα.
Προβληματισμός επικρατεί και για τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, με τις υγειονομικές αρχές να τον αποδίδουν στη στασιμότητα που παρουσιάζει η πορεία των εμβολιασμών.
Οι ειδικοί ανησυχούν και για τους κλειστούς χώρους και τη μη διενέργεια ελέγχων, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων
Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα φάρμακα κατά κορωνοϊού, με τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα» και πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.

Θεμιστοκλέους: Επιπλέον κίνητρα για τον εμβολιασμό αν χρειαστεί – Θα υπάρξουν φάρμακα, αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα


«Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί» και δεν αποκλείεται αν χρειαστεί να δοθούν κίνητρα, είναι αρκετά καλή η συμμετοχή στην τρίτη δόση, ενώ θα υπάρξουν φάρμακα που όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα, τόνισε ο ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο MEGA, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Δεν συμμερίζομαι τις απόψεις που μιλούν για 2.500 – 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσες φορές έχουμε τολμήσει προβλέψεις, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Αν συγκρίνουμε το τι γινόταν πέρυσι σε σχέση με φέτος, ο εμβολιασμός έχει μεγάλη επίδραση στην πανδημία και στην κοινωνική μας ζωή. Και στην τρίτη δόση έχουμε καλή συμμετοχή», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Δεν είναι τα φάρμακα η λύση της πανδημίας


Κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις στον τομέα του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν φάρμακα, ήδη κάποιες εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα. Η ΕΕ είναι σε διαδικασία αγοράς, όπως έγινε και με τα εμβόλια. Αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα τα φάρμακα».
«Σίγουρα θα βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, αλλά η λύση της πανδημίας δεν είναι στα φάρμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επιπλέον κίνητρα αν χρειαστεί για να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι

Για αν η κυβέρνηση εξετάζει να δοθούν κάποια επιπλέον κίνητρα στους ανεμβολίαστους προκειμένου να πεισθούν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «και η ενημερωτική εκστρατεία μπορεί να αλλάξει και τα κίνητρα». Όπως είπε, «κάνουμε όλες τις δράσεις ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Θέλουμε να εμβολιάσουμε ένα 20-30% που δεν έχει εμβολιαστεί. Σίγουρα μπορούμε να πείσουμε ένα τμήμα από αυτούς. Έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις μικρότερες ηλικίες, αν χρειαστεί κάτι πιο μαζικό θα το ανακοινώσουμε».
Περί επέκταση της υποχρεωτικότητας
Κληθείς να μιλήσει για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «όλα είναι δυναμικά και συνεκτιμώνται με τις συνθήκες κάθε στιγμής. Όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε ραντεβού οποιοδήποτε μέτρο υποχρεωτικότητας πάει πίσω. Δεν είναι στις προθέσεις μας να προχωρήσουμε σε αυτό».

Χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στις νεότερες ηλικίες

Περαιτέρω, με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι «είχαμε ξεκινήσει με τις κινητές μονάδες εδώ και πολύ καιρό. Αυτή τη φορά επικεντρωθήκαμε σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Βρίσκουμε κάποια άτομα που είναι διστακτικά, μιλούν με τους υγειονομικούς, και καταφέραμε να πείσουμε κάποιους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι νεότερες ηλικίες έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού».

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη για πάνω 5.000 κρούσματα ημερησίως αν δεν αυξηθούν εμβολιασμοί και τεστ

«Όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες», υπογραμμίζοντας πως «ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς».
«Αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000», προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Γώγος: Πίεση στο ΕΣΥ – Προβληματισμός για τους τους κλειστούς χώρους

«Πιέζεται σημαντικά το Σύστημα Υγείας, περιοχές της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.
Η στασιμότητα που παρατηρείται στους εμβολιασμούς των πολιτών είναι αρνητικός παράγοντας για την εξέλιξη και την διασπορά του κορωνοϊού.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, «οι νεότερες ηλικίες είναι εκείνες που είναι λιγότερο εμβολιασμένες, ωστόσο ανησυχητικό είναι και το ποσοστό 25% των ατόμων άνω των 65 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνοι οι οποίοι νοσούν, νοσηλεύονται και διασωληνώνονται, πιέζοντας και το σύστημα υγείας».
Για τις παρελάσεις, ο κ. Γώγος υπογράμμισε πως «αν γίνουν με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και με μάσκες, δεν αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων».
Κατέληξε λέγοντας ότι «ο προβληματισμός αφορά τώρα τους κλειστούς χώρους, που δεν γίνεται έλεγχος», καθώς η μη τήρηση εκεί των μέτρων μπορεί να φέρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Παγώνη: Προβληματίζουν οι θάνατοι, που αποδίδονται

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε παιδιά και σε μεγάλες ηλικίες, αλλά στον υψηλό αριθμό θανάτων, αναφέρθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά, ενώ αυτό που προβληματίζει είναι οι θάνατοι.
Όπως είπε «οι τόσοι θάνατοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των διασωληνωμένων. Αν ήμασταν σαν τη Δανία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, θα είχαμε 5-6 θανάτους. Τώρα είμαστε σαν τη Ρουμανία».

Περί εμβολιασμών


Σύμφωνα με την κα Παγώνη, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά 12-15 ετών, αν και σε παιδιά δικαιολογείται γιατί είναι προβληματισμένοι οι γονείς.
Η ίδια για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν το 40%-45% των κατοίκων να είναι ανεμβολίαστοι» και εξήγησε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν κάποιες ομάδες που επηρεάζουν περισσότερο τους πολίτες.
«Αν ένα ποσοστό της τάξεως του 11% που δεν έχει εμβολιαστεί είναι λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 500.000 πολίτες», πρόσθεσε.

Εμβολιασμένοι που νοσούν

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε και στο ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν και καταλήγουν, ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 10%.
Ανέφερε ότι αυτοί που κατέληξαν είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με βαριά υποκείμενα νοσήματα που δεν είναι ρυθμισμένα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης