Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδρυτές της BioNTech: Εμβόλια και για τον καρκίνο σε 2-3 χρόνια - Τι αναφέρουν ο Ugur Sahin και η Özlem Türeci για την πανδημία

Ιδρυτές της BioNTech: Εμβόλια και για τον καρκίνο σε 2-3 χρόνια - Τι αναφέρουν ο Ugur Sahin και η Özlem Türeci για την πανδημία

"Πρέπει να περιμένουμε και άλλες πανδημίες παρόμοιας κλίμακας", προειδοποιεί η Özlem Türeci

Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίκων ο Ugur Sahin και η Özlem Türeci, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια κατά του καρκίνου. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί, έχουμε διαπιστώσει και δημοσιεύσει ήδη πριν από 4 χρόνια ότι βλέπουμε δραστηριότητα, για παράδειγμα, σε κλινικές δοκιμές, σε ασθενείς με μελάνωμα. Και τώρα έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου», δηλώνει σε συνέντευξή τους στην «Καθημερινή» ο επικεφαλής της BioNTech, Ugur Sahin.
Συμπληρώνει πως τα εμβόλια αυτά θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση.
«Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο...Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αναστείλουμε αυτό, να αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο», προσθέτει.

Για το εμβόλιο κατά κορωνοιού

Οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου για να κάνουν το πρώτο εμβόλιο mRNA κατά του κορωνοιού.
Όπως εξηγεί ο Ugur Sahin, «στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας. Και αυτός πιστεύουμε ήταν ο λόγος που είχαμε τόση επιτυχία με το εμβόλιο της COVID-19, επειδή η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι πολύ ισχυρότερη», αναφέρει ο Ugur Sahin.

Για πανδημία

«Θα ζήσουμε με αυτό τον ιό για αρκετό καιρό. Θα εξισωθεί ως μια νέα κανονικότητα, ώστε να μπορέσουμε να τον συνηθίσουμε. Η τρομακτική φάση του ιού δεν θα παραμείνει. Πιθανότατα θα μπούμε σε μια κατάσταση, όπως με τη γρίπη, που κάποια στιγμή θα έχουμε εμβόλια, θα έχουμε προστασία για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε μαζί του», δηλώνει η Özlem Türeci αναφερόμενη στην πανδημία.
Δηλώνει πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί αυτή δεν θα είναι η τελευταία πανδημία με υψηλή νοσηρότητα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος. Πρέπει να περιμένουμε και άλλες πανδημίες παρόμοιας κλίμακας» και τονίζει πως «θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι την επόμενη φορά».

Για τρίτη δόση

Ερωτηθείς σχετικά με την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ο Ugur Sahin αναφέρει ότι «χωρίς την τρίτη δόση οι λοιμώξεις θα συνεχιστούν. Γνωρίζουμε ότι και με τη δεύτερη δόση το ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων είναι πολύ χαμηλό. Και έτσι η δεύτερη δόση προστατεύει από σοβαρή νόσο, αλλά η Τρίτη δόση διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν λοιμώξεις. Και πιστεύουμε ότι η αποφυγή των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμη για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας».
Ακόμη, ερωτηθείς για το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται, κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης