Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ - Εκρηκτική άνοδος ασθενών και διασωληνωμένων - Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα για το εάν θα σταθεροποιηθούν ή όχι τα κρούσματα

(Συνεχές upd) Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν ειδικοί και κυβέρνηση την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν παρατηρείται ή όχι κάποια σταθεροποίηση των κρουσμάτων που θα μπορέσει στη συνέχεια να επιτρέψει το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Μέχρι στιγμής το lockdown στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει παραταθεί έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι προεξοφλούν την παράταση του τουλάχιστον έως τις 29 Μαρτίου καθώς εκτιμάται ότι σε καμία περίπτωση το ΕΣΥ δεν θα έχει προλάβει να αποσυμπιεστεί από την πίεση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχεται στο 92%, ποσοστό που δείχνει πως οι διαθέσιμες κλίνες είναι στην κυριολεξία ελάχιστες.
Τα δεδομένα παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα μόλις 18.823 τεστ που πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 14/3 εντοπίστηκαν 1.626 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίκη Κικίλια, και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Το μήνυμα που εκπέμπει το Mέγαρο Μαξίμου είναι προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας για περαιτέρω συνεργασία, δηλαδή την εμπλοκή κι άλλων νοσοκομείων το επόμενο διάστημα και την ένταξη τους στο σχέδιο που θα καθορίσει το υπουργείο Yγείας.
Γι' αυτό και μιλούν και για περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, θα αναζητηθούν τις επόμενες μέρες και μέτρα για την αποσυμπίεση των πολιτών από την καραντίνα.

Μαξίμου για εμβόλιο AstraZeneca: Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά - Εν εναμονή της απόφασης του ΕΜΑ

Λακωνικά σχολιάζουν το ζήτημα που έχει προκύψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού κυβερνητικές πηγές.
"Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18/3, οπότε αναμένεται νέα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που έχει προγραμματίσει διήμερη συνεδρίαση από την Τετάρτη.
Από το υπουργείο Υγείας τονίζεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ τα αρμόδια όργανα της Ελλάδας, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,καλείται να αποφασίσει με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα.

Διχασμένοι οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι όχι μόνο ως προς την πορεία της επιδημίας αλλά για το ποια πρέπει να είναι η στρατηγική στο εξής.
Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται στα τέλη αυτής της εβδομάδας και άρα να υποχωρούν από τη μεθεπόμενη και από άλλη είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ενδεχομένως και αυτήν την εβδομάδα να έχουμε πάνω από 3.000 κρούσματα και ότι την όποια μείωση θα τη δούμε από τις 25 Μαρτίου και μετά.
Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και το τι πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες, με τους μεν να τονίζουν πως πρέπει να ανοίξουν με προσοχή λιανεμπόριο και σχολεία και τους δε να τονίζουν ότι αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, τότε θα δούμε όλα αυτά που καταφέραμε να αποφύγουμε όλους τους προηγούμενους μήνες.

Στους 7.137 οι νεκροί

Τα νέα 15/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.134, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 222.281 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.744 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
kroysmata2.png
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.137 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 564 (68,4% άνδρες).
kroysmata1.png
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 82,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.494 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 461 (ημερήσια μεταβολή +8.73%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.
map_1.jpg


Τζανάκης: Εντός της εβδομάδας η κορύφωση των κρουσμάτων – Από 20/3 η αποκλιμάκωση

Τη θέση πως εντός της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε πως αποκλιμάκωση θα έχουμε από τις 20 Μαρτίου και μετά.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης έκανε λόγο για σαφή επιβράδυνση της αύξησης κρουσμάτων, υπό την έννοια ότι αυτά κυμαίνονται σταθερά από 2.200- 3.000.
Παράλληλα, επεσήμανε πως αποκλιμάκωση θα δούμε από τις 20/3 και μετά υπενθυμίζοντας πως με βάση το μοντέλο το οποίο και έχει επεξεργαστεί στις 5-6/3 θα βιώναμε την κορύφωση της πανδημίας αλλά αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων.
«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν θεωρείται πιθανό να είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα βλέπουμε μέχρι τώρα.
Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» είπε ο κ.Τζανάκης προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για μια ή δύο μέρες να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000.
«Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση.
Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα.
Το κύριο ζητούμενο είναι ακριβώς η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι από εκεί κι έπειτα, σε περιθώριο μιας εβδομάδας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία.
Όπως είπε, αυτό θα αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου εκεί η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί λίγο αργότερα.
«Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, μεε πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620- 650» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Παγώνη: Στο 92% η πληρότητα στις ΜΕΘ στην Αττική – Στα τέλη της εβδομάδας μείωση κρουσμάτων

Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ανέρχεται στο 92%.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ηλικίας 35 έως 50 ετών, επισημαίνοντας πως αυτούς ένα ποσοστό της τάξης του 8% με 10%.
Αναφερόμενη στη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας στο δημόσιο σύστημα, η κα.Παγώνη είπε πως δεν είναι αυτή που αναμενόταν, καθώς όπως είπε, οι ιδιωτικές κλινικές που έχουν ενταχθεί στην προσπάθεια αυτή, δέχονται περιστατικά, τα οποία σε 2 με 3 ημέρες θα πάρουν εξιτήριο.
Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται είναι τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές να μπορούν να διαχειρίζονται περιστατικά ασθενών με covid από την αρχή έως το τέλος.

Να ανοίξει το λιανεμπόριο

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κα.Παγώνη είπε πως πρέπει να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο, αναφέροντας πως στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να δούμε μείωση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, η κα.Παγώνη τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών καταστημάτων, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτά συνέδραμαν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και τεστ καθώς και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, η κα.Παγώνη είπε πως προς τα τέλη της μεθεπόμενης εβδομάδας θα πρέπει και αυτά να ανοίξουν, γιατί όπως είπε, είναι πολύ πιεσμένα τα παιδιά.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι πρώτη πρέπει να ανοίξει πρώτα η Γ’ Λυκείου και ύστερα από μια εβδομάδα να ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολεία.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνονται τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Γαργαλιάνος: Δεν έχουμε συζητήσει για καθολικό lockdown τον Απρίλιο

Τη θέση πως δεν έχει συζητηθεί το σενάριο ενός καθολικού lockdown τον Απρίλιο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο οποίος εκτίμησε πάντως πως τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι σήμερα.
«Ξέρουμε καλά πως οι μεταλλάξεις έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Το θέμα δεν είναι να παίρνεις μέτρα, το θέμα είναι να τα τηρείς.
Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα.
Βλέπουμε ότι προχωρούν τα εμβόλια και αν έχουμε διαθεσιμότητα μπορεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το καλοκαίρι να είναι καλή.
Αν τα μέτρα είχαν τηρηθεί σωστά, δε θα βλέπαμε τόσο υψηλά κρούσματα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γαργαλιάνος, αναφέροντας πως «η μετάλλαξη αύξησε τη μεταδοτικότητα».

Στο ανώτερο δυνατό σημείο η πληρότητα στις ΜΕΘ

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ ο κ.Γαργαλιάνος είπε πως «η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο ανώτερο δυνατό σημείο».
«Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
Προσπαθεί το σύστημα υγείας να αντέξει, να περιθάλψει τους ανθρώπους.
Να περάσουμε στην επιπέδωση του κύματος, χωρίς να χάσουμε πολλούς ανθρώπους.
Ό,τι και να κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πρέπει να σταθούμε όρθιοι» είπε ο κ.Γαργαλιάνος.
Ερωτηθείς για το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ.Γαργαλιάνος είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή και ότι δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία για αυτό.
«Με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους που έχουμε, πιστεύω ότι τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα.
Τέλος του Μάρτη θα έχουμε επιπέδωση των κρουσμάτων, και ελπίζουμε τα νοσοκομεία να αντέξουν» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε το καθολικό κλείσιμο των σχολείων ο κ. Γαργαλιάνος είπε γιατί «είδαμε ότι και στα παιδιά και στις μικρότερες ηλικίες, η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί».
«Το διαφορετικό του τωρινού κύματος είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε τον ιό.
Να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι το τέλος του μήνα για να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε.
Η προσπάθεια είναι κοινή» ανέφερε ο κ.Γαργαλιάνος.

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Την συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 14/3 και με αφορμή την αναστολή χρήσης του εμβολίου από 10 Ευρωπαϊκές χώρες λόγω σοβαρών παρενεργειών του.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση, ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Δεν έχει τεκμηριωθεί ο συσχετισμός

Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων.
Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Μικρό το ποσοστό των παρενεργειών

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επισημαίνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.
Έτσι, παρακολουθούν και αξιολογούν αδιάλειπτα όλες τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, με σκοπό την προάσπιση της υγείας των πολιτών της χώρας μας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης