Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού - «Παγώνουν» τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας

Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού - «Παγώνουν» τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας

Η έκρηξη των κρουσμάτων παγώνει τα σχέδια για άνοιγμα της οικονομίας - Υπό αίρεση ο οδικός χάρτης, ορόσημο η 10η Μαΐου

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Χωρίς πυξίδα για την επόμενη ημέρα της οικονομίας είναι η κυβέρνηση καθώς έχει φτάσει ακόμα και στο σημείο να διαψεύδει τις προσδοκίες που η ίδια καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για το άνοιγμα της αγοράς από τον Μάρτιο.
Μετά από συνεχείς αναβολές για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο (η 8η Μαρτίου έγινε 16 Μαρτίου, στη συνέχεια 22/3 κοκ), πλέον η κυβέρνηση διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη διαμηνύει ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα της οικονομίας καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα (σημειώνεται πως χθες 9/3 καταγράφηκε ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων (3.215) από την έναρξη της πανδημίας και ο υψηλότερος από την αρχή του 2021, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε χθες και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία) δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους σχέδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Μάρτιος χάθηκε χωρίς να αποκλείεται αυτό να ισχύσει ακόμα και για μεγάλο μέρος του Απριλίου.
Αυτό που γίνεται πλέον κατανοητό είναι ότι η πολιτική «ακορντεόν» που ακολουθείται, δεν αποδίδει καθώς τη στιγμή που η επιδημία καλπάζει και εξαπλώνεται από την Αττική σε όλη την χώρα, εξαντλούνται οι αντοχές στην οικονομία και στην κοινωνία.
Ο οδικός χάρτης που είχε διαρρεύσει πρόσφατα η κυβέρνηση – άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων στις 22/3, εστίασης στα μέσα Απριλίου, τουρισμού στα μέσα Μαΐου και πλήρης επαναλειτουργία από τον Ιούνιο – τελεί υπό αίρεση καθώς μια σειρά από ειδικούς εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμα και ένας μήνας περιοριστικά μέτρα για να αρχίσουν να μειώνονται αποκλιμακωθεί η ένταση στο ΕΣΥ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί πλέον η 10η Μαΐου, όταν και θεωρείται πως είναι η ύστατη ημερομηνία για να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα η χώρα και να αποσυρθούν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τη συνταγή των περιοριστικών μέτρων, που θα διαρκέσουν έως τα τέλη Μαρτίου 2021. Εν συνεχεία θα υπάρξει μια χαλάρωση και πριν το Πάσχα θα παρθούν εκ νέου μέτρα... και τα οποία θα παρουσιαστούν ως την τελική φάση πριν ανοίξει εκ νέου η οικονομία, οι αγορές και η κοινωνία από 10 Μαΐου 2021 και μετά.
Άλλωστε τα χθεσινά βίαια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη έρχονται να αναδείξουν και την παράμετρο της έντασης που κυριαρχεί στην κοινωνία, η οποία εδώ και έναν χρόνο ζει υπό περιορισμό αλλά και υπό τεράστια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα τόσο για την εργασία και τα οικονομικά της όσο και για την υγεία και την ασφάλεια της.
Είναι προφανές πως τα περιθώρια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαντλούνται και πλέον χρειάζεται μια ρεαλιστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία.

Σήμα κινδύνου από Κικίλια: Κάθε μέρα γεμίζει ένα νοσοκομείο με ασθενείς COVID – Έκκληση προς ιδιώτες γιατρούς

Δραματικό σήμα κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω της πανδημίας το ΕΣΥ, παρά την ενίσχυσή του εξέπεμψε ο Βασίλης Κικίλιας, απευθύνοντας έκκληση σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να συνδράμουν για την ενίσχυσή του.
«Μόνο χθες είχαμε 185 εισαγωγές COVID-19 στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.
Αν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες σε κάθε εφημερία ουσιαστικά γεμίζει ένα νοσοκομείο.
Έχουμε 3.787 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα με COVID» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Όπως εξήγησε, «ξεκινήσαμε το 2019 με 556 MEΘ στο σύνολο, καταφέραμε να έχουμε φτάσει με τις πέντε καινούργιες κλίνες ΜΕΘ COVID του Ιπποκρατείου τις 1.404.
«Η Αττική πιέζεται, η χώρα πιέζεται.
Ξεκινήσαμε με 229 ΜΕΘ COVID στην Αττική προ μηνός, έχουμε φτάσει τις 362 είναι αύξηση 58%.
Οι διαθέσιμες άπλες κλίνες στην Αττική ήταν 1.600 είναι 2.680, αύξηση 67%.
Η πληρότητα τους όμως φτάνει στα όρια της και η πίεση αυξάνεται.
Μπήκε ήδη σε εφημερία το Ερίκος Ντινάν σήμερα στην εφημερία.
Το Σισμανόγλειο δέχεται αποκλειστικά COVID περιστατικά.
Αύριο 11/3 μπαίνουν το Ιατρικό Περιστερίου και Λητώ ως COVID θεραπευτήρια».
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη στήριξη του ΕΣΥ σε όλη την Αττική» δεσμεύτηκε ο κ. Κικίλιας.
Στο σημείο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα - έκκληση σε γιατρούς συναφών ειδικοτήτων με τον κορωνοϊό για να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ για μέρες, εβδομάδες ή μήνες με την αμοιβή τους να φτάνει μηνιαίως 2.000 ευρώ ακατάσχετα και αφορολόγητα με δελτίο παροχής συν τις εφημερίες 1.000 έως 1.300 το μήνα.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις ηλικίες πανδημίας ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι πλέον 20 με 50 ετών, δηλαδή η ομάδα που κινείται, εργάζεται, δουλεύει.
Για το ρυθμό εμβολιασμών ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1.182.082 εμβολιασμοί, και σήμερα μέχρι κι αυτή την ώρα 24.478 εμβολιασμοί.
Το ποσοστό κάλυψης με μια δόση του πληθυσμού είναι πλέον 7,62%, 3,64% με πρώτη και δεύτερη δόση και κέντρα εμβολιασμού 1,26%».
Όσον αφορά την ομάδα Α νοσημάτων υψηλοί κινδύνου το άνοιγμα των εμβολιασμών θα γίνει τις επόμενες 10 μέρες.
Θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου οι ηλικιακές ομάδες 70 – 74 και 65 – 69, καθώς επιταχύνονται οι ρυθμοί εμβολιασμών.
«Μόνο τον Απρίλιο θα έχουμε 1.071.000 δόσεις μόνο της Pfizer, και επιπλέον 90.000 δόσεις το Μάρτιο, τις δυο τελευταίες εβδομάδες» διευκρίνισε.

Στους 6.886 οι νεκροί

Τα νέα (10/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.633, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091, εκ των οποίων 51,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 51.782 τεστ, τα 19.224 μοριακά και τα 32.558 rapid.
Η θετικότητα υποχωρεί οριακά στο 5,08% από το 5,35% χθες οπότε είχαν καταγραφεί 3.215 κρούσματα με 60.000 τεστ.
To RT για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.06 (95%Crl: 0.43-1.81)
eody_10_3_1.jpg
Από τα παραπάνω κρούσματα:

-1.322 εντοπίζονται στην Αττική (1.572 χθες).

-283 είναι από τη Θεσσαλονίκη (395 χθες).
-115 είναι από τη Λάρισα (102 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

161 από την Ανατολική Αττική (158 χθες).
163 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (169 χθες).
73 από τη Δυτική Αττική (80 χθες).
220 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (264 χθες).
332 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (431 χθες).
118 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (145 χθες).
233 από τον Πειραιά (301 χθες).
22 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (24 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (χθες 484).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.
eody_10_3_5.jpg


Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα

Τη θέση πως δεν της παρούσης η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας με αυτούς τους αριθμούς που καταγράφονται σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Όπως είπε η κα.Πελώνη, στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284, ενώ στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τα 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς «παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας», ενώ σημείωσε ότι έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.
Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγείας, η κα.Πελώνη αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών.
Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.
Η κα.Πελώνη απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Ακόμα ένας μήνας για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

Τη θέση πως θα απαιτηθεί ένας ακόμα μήνας με περιοριστικά μέτρα διατύπωσε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, αναφέροντας πως μπορεί να χρειαστεί και ένας ακόμη μήνας έως ότου αρχίσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε πως με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα, δεν μπορεί κανείς να μιλά για ανοίγματα και για άρση των περιοριστικών μέτρων.
Όπως είπε, ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου «οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα».

Ανατροπή σχεδιασμού

«Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Θωμαΐδης, ο οποίος στην επισήμανση ότι αυτά που λέει ανατρέπουν τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι «είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι εύθραυστη, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί».

Αυξημένο σε όλη την χώρα το επιδημιολογικό φορτίο

Ο κ.Θωμαΐδης τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο.
«Χρειάζεται επαγρύπνηση, δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης