Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Citigroup: Ελλάδα και Κύπρος θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη - Βυθισμένες στην ύφεση, θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους - Στο 6% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και στο 11,2% το 2014

Citigroup: Ελλάδα και Κύπρος θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη - Βυθισμένες στην ύφεση, θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους - Στο 6% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και στο 11,2% το 2014
Αποχώρηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου από το ευρώ συνεχίζει να προβλέπει η Citigroup, παραμένοντας για ακόμη μια φορά πιστή στις δυσοίωνες προβλέψεις της.
"Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας και της Κύπρου από την Ευρωζώνη παραμένει υψηλή" διαμηνύει ο οίκος, στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή του "Global Economic Outlook and Strategy", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα - στην εν λόγω έκθεσή της - η Citigroup παρουσιάζει τις προβλέψεις της για την πορεία της ύφεσης της οικονομίας. Πιο αναλυτικά, κατά τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει:
- ύφεση 6% το 2013
- ύφεση 11,2% το 2014
- ύφεση 3,9% το 2015
- ανάπτυξη 1,6% το 2016
- ανάπτυξη 2,7% το 2017
"Παρά την ολοκλήρωση μιας ακόμη θετικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση διασφάλισης μιας βιώσιμης δημοσιονομικής καταστάσης, είναι ακόμη περιορισμένη", σχολιάζει ο οίκος και διαμηνύει: Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας κινούνται βάσει του προγράμματος και των σχεδιασμών, εξαιτίας της απότομης μείωσης των κρατικών δαπανών. Αλλά η ύφεση της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμη βαθιά.
Όπως η Citigroup προειδοποιεί, βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα δεχθεί πλήγμα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ μακροπρόθεσμα η χώρα θα προχωρήσει σε νέο haircut, όσον αφορά στα δάνεια που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ - OSI).
Eστιάζοντας στη συνέχεια της έκθεσής του στην Κύπρο, ο οίκος παραδέχεται πως η έγκριση του κυπριακού πακέτου διάσωσης έχει πλέον μειώσει τις πιθανότητες για έξοδο της χώρας από το ευρώ, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Και εδώ η Citigroup επαναλαμβάνει πως "κάποια στιγμή η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το ευρώ". Κατά τον οίκο, οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία παραμένουν εξαιρετικά φτωχές, δεδομένου ότι η Λευκωσία - την επομένη του πακέτου διάσωσης - βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση. Ταυτόχρονα, ο οίκος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους.

Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης