Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Άρθρο - παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου - Η κυπριακή διάσωση δεν αποτελεί λύση για την Ευρωζώνη - Αέναη η κρίση χρέους - Χωρίς ευρωομόλογο, δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, απειλείται η ύπαρξη του ευρώ

tags :
Άρθρο - παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου - Η κυπριακή διάσωση δεν αποτελεί λύση για την Ευρωζώνη - Αέναη η κρίση χρέους - Χωρίς ευρωομόλογο, δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, απειλείται η ύπαρξη του ευρώ
Ορόσημο για την πορεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους χαρακτηρίζει το κυπριακό πακέτο διάσωσης ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου.
Όπως αναφέρει σε άρθρο - παρέμβασή του, υπό τον τίτλο "Europe's Perpetual Crisis" (Η αέναη κρίση της Ευρώπης), πράγματι η συμφωνία που επετεύχθη για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου αποτελεί ορόσημο για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, αφού σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή: Τη μετακύλιση του βάρους μιας τραπεζικής διάσωσης από τους ώμους των φορολογουμένων στους ώμους των καταθετών.
"Αλλά η απόφαση για επιβολή haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών παραβιάζει τις παραδοχές για ενιαίο μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, μηχανισμό που αποτελεί μέρος των σχεδίων για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης, που προωθεί η Ευρωζώνη. Ακόμη και η απόφαση για επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο διαβρώνει τους θεσμούς της Ευρωζώνης ", σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Παπαντωνίου. Και διερωτάται "Η Ευρώπη αλλάζει;"
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά συνεχίζουν να επιμένουν πως η "αμοιβαιοποίηση" του χρέους δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη. Πλέον θεωρούν πως το bail in πρέπει να προωθηθεί ως λύση για τη διάσωση μιας ευρωπαϊκής τράπεζας. Η αυξημένη αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον των καταθέσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξήσει τα επιτόκια ενώ θα σπρώξει βαθύτερα στην ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα, θα δώσει κίνητρα για μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου.
Η στροφή την οποία επιχειρεί η Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις, προειδοποιεί ο κ. Παπαντωνίου. Και εξηγεί: Το γερμανικό μοντέλο για την επίλυση της κρίσης χρέους βασίζεται στις παραδοχές της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά, αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρήσουν να βελτιώσουν τις δημοσιονομικές τους ανισορροπίες, μειώνοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους, όλες θα αποτύχουν... Γιατί; Ο πρώην υπουργός απαντά: Γιατί η λιτότητα που θα κληθεί να επιβάλλει η κάθε χώρα θα πλήξει τη ζήτηση για την παραγωγή μιας άλλης χώρας.  
"Τα κενά στην ασκούμενη πολιτική στην Ευρωζώνη είναι σαφή και ξεκάθαρα" υποστηρίζει ο κ. Παπαντωνίου. Και προσθέτει: Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης χρέους. Επίσης, δεν κατόρθωσαν να σπάσουν την ισχυρή σύνδεση μεταξύ κρατών και τραπεζών. Ούτε προώθησαν επαρκώς τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Ευρωζώνη απέχει... πάρα πολύ από τις ΗΠΑ, το μοναδικό μοντέλο μιας ορθά λειτουργικής νομισματικής ένωσης.
"Όσο η Ευρώπη καθυστερεί την έκδοση ευρωομολόγου και τη σύσταση μιας πραγματικής δημοσιονομικής και τραπεζική ένωσης, τόσο περισσότερο η κρίση θα διαρκέσει. Τόσο θα αυξάνεται η κοινωνική αναταραχή και η πολιτική αποσταθεροποίηση, γεγονός που θα απειλήσει την επιβίωση του ευρώ", προειδοποιεί ο κ. Παπαντωνίου.
Και καταλήγει: Η λύση της Κύπρου δεν αφορά λύση για όλη την Ευρωζώνη. Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης