Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλή υποβάθμιση για την Ιρλανδία από τη Standard & Poor's

tags :
Διπλή υποβάθμιση για την Ιρλανδία από τη Standard & Poor's
Η Standard & Poor's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι με την αποδοχή του μηχανισμού στήριξης η Ιρλανδία προσθέτει μεγαλύτερο βάρος χρέους στις πλάτες της.
Οι προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας αξιολογούνται πλέον ξεκάθαρα αρνητικές. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας διαμορφώθηκε στο Α από ΑΑ- για το μακροχρόνιο χρέος και σε Α-1 από Α-1+ για το βραχυχρόνιο. Η αξιολόγηση της οικονομίας της Ιρλανδίας παύει να βρίσκεται στην κλίμακα high grade (υψηλή) και μεταπίπτει στην κλίμακα upper medium grade (ανώτατη μεσαία).
Σύμφωνα με τη Standard & Poor's, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ιρλανδία με τις τράπεζες, τη σωτηρία των οποίων έχει επωμιστεί η κυβέρνηση, η Ιρλανδία θα πρέπει να δανειστεί ακόμη περισσότερα χρήματα για να τροφοδοτήσει κεφαλαιακά τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας χαρακτηρίζεται μέσα στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ως “προβληματικό” και οι τράπεζες, σύμφωνα με τη Standard & Poor's, πέραν όλων των άλλων, χρήζουν και κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Το ποιες τράπεζες θα μετέχουν ως εγγυήτριες σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τη στιγμή που όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες διαψεύδουν τη διείσδυση στην Ιρλανδία είτε προσπαθούν να τη μειώσουν και σε κάθε περίπτωση όλες ανεξαιρέτως προσπαθούν να αποφύγουν τη διάχυση της κρίσης χρέους, είναι ένα άλλο θέμα.
Η διπλή υποβάθμιση πάντως προκάλεσε φόβους διάχυσης της κρίσης και επηρέασε κυρίως το spread του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης