Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Γιατί η ΕΕ δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης

ΔΝΤ: Γιατί η ΕΕ δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
«Το Next Generation EU είναι σαφώς ένα success story – μια ιστορία που η ΕΕ δεν πρέπει να βιαστεί να ανατρέψει» ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva
Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, είναι ένα success story που οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν πρέπει να βιαστούν να ανατρέψουν», δήλωσε τη Δευτέρα (29 Απριλίου) η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΕ για τον προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες, η Georgieva επαίνεσε την απόφαση των κρατών μελών τον Ιούλιο του 2020 να δανειστούν από κοινού 806,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenEU, επειδή έδειξε στις «αγορές ότι η ΕΕ είναι ενωμένη» όταν αντιμετωπίζει ένα «κοινό και μεγάλο πρόβλημα».
«Ο Ιούλιος του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως μια εποχή βαθιάς ευρωπαϊκής συνοχής», δήλωσε η Georgieva, μια Βουλγάρα που διετέλεσε επίτροπος προϋπολογισμού της ΕΕ από το 2014 έως το 2016.
«Το Next Generation EU είναι σαφώς ένα success story – μια ιστορία που η ΕΕ δεν πρέπει να βιαστεί να ανατρέψει», πρόσθεσε.
Τα σχόλια της Georgieva απηχούν εκείνα του σημερινού Επιτρόπου Οικονομίας Paolo Gentiloni, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ύψους 723 δισ. ευρώ – το εμβληματικό πρόγραμμα του NextGenEU – θα πρέπει να αποτελέσει «σχέδιο» για τα μελλοντικά προγράμματα της ΕΕ.
Το NextGenEU, που συμφωνήθηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας COVID-19, προσφέρει στα κράτη μέλη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση κρίσιμων πράσινων, ψηφιακών και άλλων επενδύσεων με αντάλλαγμα στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.
Το σύστημα πρόκειται να λήξει το 2026, προκαλώντας ανησυχίες για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες χρηματοδότησης ύψους 620 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρειάζονται κάθε χρόνο τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για να εξασφαλίσουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των εθνικών οικονομιών τους.
Ενώ στην έκθεσή του υψηλού επιπέδου για την ενιαία αγορά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta υποστήριξε επίσης την ανάγκη για μόνιμη κοινή δημόσια χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ, η ανανέωση του RRF έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση από συντηρητικές πολιτικές ομάδες καθώς και από «λιτά» κράτη μέλη – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
Το RRF έχει επίσης επικριθεί έντονα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλους φορείς της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης για την έλλειψη κεντρικού ελέγχου της εκταμίευσης των κονδυλίων, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, έχει αυξήσει τον κίνδυνο «παρατυπιών ή ακόμη και διαφθοράς».
Τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκαν δύο σκάνδαλα για το RRF της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταχραστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Georgieva τόνισε επίσης ότι ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ – το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, η τρέχουσα έκδοση του οποίου λήγει το 2027 – θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους της ενέργειας μέσω αυξημένων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε διευρυμένες δαπάνες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Georgieva προέτρεψε επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κινητοποιήσουν πρόσθετες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και τον ιδιωτικό τομέα.
«Το πώς θα τα καταφέρουμε σε αυτόν τον επόμενο προϋπολογισμό θα είναι απολύτως καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία της Ευρώπης», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης