Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μπαλούμης (Lavipharm): Ξεπεράσαμε το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία – Οι επόμενες κινήσεις

Μπαλούμης (Lavipharm): Ξεπεράσαμε το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία – Οι επόμενες κινήσεις
Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι προτεραιότητά μας - Οποιοδήποτε έσοδο προκύψει από πώληση μη παραγωγικών στοιχείων θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό
Σχετικά Άρθρα
Άνοδο 100% περίπου καταγράφει η μετοχή της Lavipharm από την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022 και είχε ως αποτέλεσμα και την έξοδο της μετοχής από την επιτήρηση.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή και πρόσφατες αναφορές της διοίκησης στους μετόχους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο ενημερωτικό για τις πωλήσεις θα ξεπεραστούν το 2023 όπως έγινε και το 2022.
Η αγορά εστιάζει στις επόμενες κινήσεις που θα φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα βελτιώσουν και τη λειτουργία της εταιρείας.
Ο Βασίλης Μπαλούμης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου μιλώντας στο ΒΝ, λίγες μέρες μετά τη γενική συνέλευση, απαντά σε όλα όσα κυκλοφορούν στην αγορά, στην πορεία των οικονομικών μεγεθών αλλά και στο που εστιάζει τώρα η διοίκηση.
Μιλάει για τις δυσκολίες της αύξησης κεφαλαίου, για την επιτήρηση, αλλά και για την επόμενη μέρα τονίζοντας πως η Lavipharm επέστρεψε.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά

ΕΡ.: Η Lavipharm πλέον έχει αποτίμηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που θα ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό και θα κάνουν κάποιον επενδυτή να αγοράσει σε αυτά τα επίπεδα;

ΑΠ.: Όπως ανέφερα και στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.
Η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων έρχεται από τον τομέα των εξαγωγών, εκεί όπου έχουμε και το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Οι επιδόσεις μας ξεπερνούν τις προβλέψεις του πενταετούς πλάνου που είχαμε παρουσιάσει στο Ενημερωτικό μας Δελτίο.
Αυτό ήδη συνέβη για το 2022. Όπως δήλωσα και στη Γενική Συνέλευση, οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου δημιουργούν θα έλεγα τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2023. Μπορεί εύκολα κάποιος να ανατρέξει στο Ενημερωτικό Δελτίο και να πληροφορηθεί τις προβλέψεις μας για τις πωλήσεις μέχρι το 2026.
Εδώ επίσης να σημειώσω ότι η ανάπτυξη του διαδερμικού συστήματος κλονιδίνης, η προετοιμασία για την είσοδο στην Ελληνική αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, η αναζήτηση νέων διαθέσιμων προς εξαγορά φακέλων φαρμακευτικών προϊόντων, είναι κινήσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω ισχυροποίηση του ισολογισμού μας.
Παράλληλα ασκούμε πιέσεις στους προμηθευτές μας και πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές. Ελέγχουμε καθημερινά το ύψος των αποθεμάτων μας με σκοπό να αυξήσουμε την ρευστότητά μας.
Εντατικοποιούμε την παραγωγή για να καλύψουμε την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Αυτό μειώνει το ανά μονάδα κόστος και βελτιώνει το περιθώριο κέρδους. Στον χρηματοοικονομικό τομέα, εκμεταλλευόμαστε τα ταμειακά διαθέσιμα που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε οι αποδόσεις τους να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν ανεβεί σημαντικά και πλήττουν κάθε εταιρεία αλλά και νοικοκυριό.
Η μείωση του τραπεζικού δανεισμού είναι προτεραιότητά μας και οποιοδήποτε έσοδο προκύψει από πώληση μη παραγωγικών στοιχείων του ενεργητικού, όπως για παράδειγμα κάποιων ακινήτων, θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, όσο υλοποιείται το πενταετές μας πλάνο, τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα οικονομικά μας μεγέθη.
Στο μετοχικό μας κεφάλαιο συμμετέχουν πλέον σημαντικοί Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες αναδεικνύοντας τη Lavipharm σε μια επιτυχημένη επιχειρηματική επαναφορά στο χρηματιστηριακό τοπίο.
Η συμμετοχή τους αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας και την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον φαρμακευτικό κλάδο. Η επενδυτική κοινότητα δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές αλλά και τη διοικητική ομάδα της Lavipharm, κάτι που αποτυπώνεται και στην τιμή της μετοχής μας.
Ξεπεράσαμε το πρώτο φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, οδηγώντας την εταιρεία μας πλέον στο ραντάρ επενδυτών που μέχρι χθες μας αγνοούσαν. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον και είμαι πεπεισμένος ότι θα δικαιώσουμε τους μετόχους τόσο τους υφιστάμενους όσο και τους μελλοντικούς.

ΕΡ.: Η διοίκηση της Lavipharm έχει δηλώσει ότι η καθετοποίηση στη δομή δεν λειτουργεί και πρέπει να εστιάσετε σε συγκεκριμένους τομείς και κυρίως εκεί όπου διαθέτετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε ποιους τομείς αναφέρεστε; Και τι θα κάνετε όσον αφορά τους τομείς της εταιρείας που δεν είναι τόσο συνυφασμένοι με τη νέα σας στρατηγική;

ΑΠ.:Η δραστηριοποίηση από το Α έως το Ω ήταν ένα πετυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο παλαιότερων δεκαετιών. Στη σύγχρονη όμως εποχή, το μοντέλο αυτό δεν επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύσσονται και να ξεχωρίζουν, καθώς όσο μεγάλες και να είναι, έχουν περιορισμένους πόρους. Από το 2021 και μετά, που ανέλαβε το τιμόνι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, λήφθηκε η στρατηγική απόφαση να προσαρμόσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο σε τομείς όπου τα υπενδεδυμένα κεφάλαια θα έχουν συγκριτικά τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν επενδύουμε σε τομείς που έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Συγκεντρώνουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας σε τέσσερις βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησης, αυτούς στους οποίους έχουμε όλα τα εχέγγυα να ξεχωρίζουμε από τους ανταγωνιστές μας.
Πρώτον, επικεντρωνόμαστε στη διαδερμική τεχνολογία χορήγησης φαρμάκων με εξαγωγικό προσανατολισμό και στόχο η Lavipharm να είναι μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στον τομέα αυτό παγκοσμίως.
Δεύτερον, δημιουργούμε ένα ευρύ και αξιόπιστο χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες στην Ελλάδα.
Τρίτον, δίνουμε έμφαση στα OTC προϊόντα στο χώρο του φαρμακείου και τέταρτον, στην αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη αγορά των κανναβινοειδών.
Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, σχετικά με δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στην στρατηγική μας, εξετάζουμε όλα τα σενάρια έτσι ώστε να απελευθερώσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και φυσικά, όταν καταλήξουμε κάπου, θα ενημερώσουμε εγκαίρως τους επενδυτές.

ΕΡ.: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών θα βασιστεί σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό στο νέο διαδερμικό προϊόν της κλονιδίνης, το οποίο πωλείται επί σειρά ετών στην Ιταλία. Ποια είναι τα σχέδια σας για το προϊόν; Θα προωθηθεί και σε άλλες αγορές ή θα μείνει μόνο στην Ιταλία;

ΑΠ.: Η ανάπτυξη των επόμενων ετών θα βασιστεί στο επενδυτικό και επιχειρηματικό πλάνο που έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στο Ενημερωτικό μας Δελτίο, μέρος του οποίου είναι και το πρωτότυπο patch κλονιδίνης. Με την απόκτησή του, η Lavipharm είναι ίσως η μοναδική εταιρεία που έχει δικά της τρία διαδερμικά συστήματα, τα οποία επίσης παράγει η ίδια.
Το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες, οπότε ήδη υπάρχουν πολλά δεδομένα και δεν απαιτούνται νέες έρευνες και κλινικές μελέτες.
Το φάρμακο είναι ήδη αδειοδοτημένο στην Ιταλία. Παράγει σταθερά έσοδα χωρίς να έχει γίνει προωθητική ενέργεια εδώ και χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας στη Γενική μας Συνέλευση, ξεκινήσαμε ήδη την προώθηση του προϊόντος στην Ιταλία με εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων. Προσδοκούμε λοιπόν με βεβαιότητα ότι οι πωλήσεις στην Ιταλία θα αυξηθούν σταδιακά σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας πλάνο.
Όμως ο Παναγιώτης Γιαννουλέας ανακοίνωσε κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι ακόμη πιο σημαντικό. Εκπονήθηκε ήδη η μελέτη και σύντομα θα ολοκληρωθεί η στρατηγική και ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων για την είσοδό του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκεί νομίζω ότι κρύβεται μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία για τη Lavipharm η οποία δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί.

ΕΡ.: Μετά από μια 10ετή παραμονή στην Κατηγορία Επιτήρησης, πώς αισθάνεστε ως CFO για την επιτυχία της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου και την είσοδο της μετοχής της εταιρείας στην Κύρια Αγορά;

ΑΠ.: Η πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν ήταν κάτι εύκολο, καθώς η διαπραγμάτευση της μετοχής στην Κατηγορία Επιτήρησης αποθάρρυνε θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, καθώς δεν τους το επέτρεπε το καταστατικό τους.
Επιπλέον, η ΑΜΚ έλαβε χώρα σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων (πόλεμος στην Ευρώπη, υψηλός πληθωρισμός, αύξηση ενεργειακού κόστους, άνοδος επιτοκίων).
Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αμφισβήτηση που δεχθήκαμε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αμέσως μόλις την ανακοινώσαμε, τον περασμένο Αύγουστο. Δημιουργήθηκε ένα μη φιλικό περιβάλλον. Όμως η πορεία των γεγονότων απέδειξε ότι οι αποφάσεις μας ήταν σωστές.
Επιπλέον, η ιστορία έχει δείξει ότι οι μετοχές που μπαίνουν στην Κατηγορία Επιτήρησης, αργά ή γρήγορα, εξαϋλώνονται κι οι εταιρείες χρεωκοπούν, και σε κάθε περίπτωση διαγράφονται από το ταμπλώ.
Αν με ρωτούσατε κι εμένα πριν γνωρίσω την εταιρεία, θα σας έλεγα ότι πιθανότατα η Lavipharm θα είχε την ίδια κατάληξη. Όμως από την αρχή είδα ότι εδώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά και νομίζω μοναδικά.
Η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, παρόλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, είχε σφυγμό, έναν δυνατό σφυγμό που δεν την άφηνε να σβήσει.
Είχε την εμπιστοσύνη της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών στα καταξιωμένα προϊόντα της. Είχε διεθνείς συνεργασίες με πελάτες και προμηθευτές που βασίζονταν στην ακεραιότητα και την αξιοπιστία της και φυσικά, εκπλήρωνε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της στις Τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο.
Κι όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Συμβαίνουν γιατί στη Lavipharm υπάρχουν μια δυναμική ηγεσία με όραμα και σχέδιο, ένα σπουδαίο διοικητικό συμβούλιο, μια ικανότατη διοικητική ομάδα και έμπειροι εργαζόμενοι με αγάπη και αφοσίωση στην εταιρεία.
Παρόλη την επιτυχία της ΑΜΚ, η έξοδος από την Κατηγορία Επιτήρησης δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Για πρώτη φορά, αν δεν κάνω λάθος, μετοχή μετακινήθηκε στην Κύρια Αγορά την ημέρα εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό έγινε θεσμικά εφικτό μετά από μεγάλη προσπάθεια, άριστη συνεργασία με την ΕΧΑΕ, τεχνοκρατική υποστήριξη και φυσικά, πολλή δουλειά.
Η Lavipharm πραγματικά κατάφερε κάτι μοναδικό κι όλοι μας αισθανόμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι. Δικαιωμένοι για την απόφαση που λάβαμε να προχωρήσουμε στην ΑΜΚ. Δικαιωμένοι από τις υπεραξίες που ήδη απολαμβάνουν οι μέτοχοί μας κι από την εφαρμογή ενός πολύ καλά μελετημένου επιχειρηματικού πλάνου που τηρούμε απαρέγκλιτα και οδηγεί τη Lavipharm σε μια νέα σελίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης