Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πέντε μεγάλες στρεβλώσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις επιλεγμένων μετοχών

Πέντε μεγάλες στρεβλώσεις στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών – Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις επιλεγμένων μετοχών
Μotor Oil και Τέρνα Ενεργειακή με ίδια αποτίμηση αλλά με μεγάλη διαφορά στα θεμελιώδη
Σχετικά Άρθρα
Οι προσδοκίες, οι επιχειρηματικές συμφωνίες, η… μόδα, αλλά και το track record κάποιων επιχειρηματιών, έχουν κάνει αρκετές μετοχές να ξεχωρίζουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, έναντι άλλων.
Χωρίς να απουσιάζουν τα θεμελιώδη και από αυτές που υστερούν, το ΒΝ συγκρίνει πέντε ζευγάρια εταιρειών (όχι ανάλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας) προκειμένου να φανεί η στρέβλωση που υπάρχει μεταξύ εταιρειών με ίδια αποτίμηση.
Ίσως η μεγαλύτερη στρέβλωση να είναι στο ζευγάρι Motor Oil με Τέρνα Ενεργειακή.
Οι προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal και πώληση της Τέρνα Ενεργειακή στη First Sentier έχει ωθήσει την αποτίμηση στα 2,4 δισ. ευρώ, με τη Motor Oil να κινείται στα ίδια επίπεδα.
Στο ενεργειακό κομμάτι γίνονται μεγάλες επενδύσεις και από τις δύο εταιρείες που σήμερα δεν έχουν μεγάλη διαφορά στην εγκατεστημένη ισχύ.
Από την άλλη η Motor Oil έχει και τη βασική δραστηριότητα τη διύλιση που δίνει σημαντικά κέρδη (υπερκέρδη το 2022).
Σε δημοσιευμένο επίπεδο το 2022 η Motor Oil είχε EBITDA 1,69 δισ. ευρώ από 489,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 967 εκατ. ευρώ από 202 εκατ. ευρώ. Θα δώσει συνολικό μέρισμα 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Από την άλλη η Τέρνα Ενεργειακή είχε EBITDA 115,9 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από τα 2,5 εκατ. δωρεάν μετοχές που θα λάβουν τα στελέχη και στοίχισαν κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 42,6 εκατ. ευρώ από ζημία 22,2 εκατ. ευρώ. Το δικό της μέρισμα είναι 0,38 ευρώ.
Όποια χρήση και να κοιτάξει κάποιος (2022 ή 2021) τα μεγέθη της Motor Oil είναι πιο ισχυρά.
Μία άλλη στρέβλωση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να είναι η σύγκριση της αποτίμησης της ΔΕΗ με αυτή της Jumbo.
Και οι δύο εισηγμένες είναι κοντά στα 3 δισ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να πραγματοποιεί μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και να πουλάει περιουσιακά στοιχεία στο παρελθόν προκειμένου να καταφέρει να βελτιώσει τον ισολογισμό και να επεκταθεί στις ΑΠΕ. Χρόνια έχουν να δουν οι μέτοχοι το «χρώμα του χρήματος» και ελπίζουν πως το 2024 θα πάρουν κάποιο μέρισμα.
Από την άλλη η Jumbo είναι αδάνειστη, δίνει κάθε χρόνο υψηλά μερίσματα (πρόσφατα έδωσε 1,1550 ευρώ) και στο δεύτερο εξάμηνο θα εξετάσει νέο μέρισμα. Έχει δώσει εκτίμηση για καθαρά κέρδη 270-275 εκατ. ευρώ που δίνουν p/e 11 φορές περίπου και στο τέλος του 2022 είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 522 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ πέτυχε δημοσιευμένα EBITDA 651,3 εκατ. ευρώ από 821 εκατ. ευρώ και ζημία 19 εκατ. ευρώ από -18,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της είναι στα 1,38 δισ. ευρώ και έχει συμφωνήσει την εξαγορά της ENEL Romania που θα δώσει 300 εκατ. ευρώ στο EBITDA, ενώ για το 2023 περιμένει 1,1 δισ. ευρώ EBITDA. Σαφέστατη η βελτίωση του ισολογισμού και οι προσδοκίες για ακόμα καλύτερη πορεία έχουν ενσωματωθεί στην αποτίμηση, με τη Jumbo όμως να υστερεί.
Πιο χαμηλά στις κεφαλαιοποιήσεις (κοντά στα 630 εκατ. ευρώ) η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, έχει ίδια περίπου αποτίμηση με την Attica Bank (με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου). Τα μεγέθη φυσικά και δεν μπορούν να συγκριθούν. Η τράπεζα χρειάστηκε και πάλι κεφάλαια, και το πιθανότερο είναι να χρειαστεί και άλλα.
Τα Πλαστικά Θράκης (αποτίμηση 188 εκατ. ευρώ) έχουν χαμηλότερη αποτίμηση με την Austriacard (209 εκατ. ευρώ), με την τελευταία να απογοητεύει με τα μεγέθη που δημοσίευσε για το 2022 (καθαρά κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 76,5 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη η Πλαστικά Θράκης, έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο τα τελευταία χρόνια, με τα περισσότερα κεφάλαια να προέρχονται από τις ταμειακές ροές και επομένως ο καθαρός δανεισμός να είναι χαμηλός, ενώ τα κέρδη ύψους 25,74 εκατ. ευρώ που δημοσίευσε δίνουν p/e μονοψήφιο (7,3x).
Τέλος η Intracom με αποτίμηση 150 εκατ. ευρώ, έχει χαμηλότερη αποτίμηση με τη MIG (166 εκατ. ευρώ), που όμως η Πειραιώς έκανε δημόσια πρόταση στα 203 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη δεν έχει αντικείμενο παρά μόνο κάποια ακίνητα στη Σερβία, αλλά ο δανεισμός τους είναι υψηλότερος από την αξία των ακινήτων και η πρώτη, έχει ρευστότητα μεγαλύτερη από την αποτίμηση, συν ακίνητα αξίας 60 εκατ. ευρώ και τη δραστηριότητα της Intracom Defence. Επιπλέον έχει συμφωνήσει στην εξαγορά της Κλουκίνας-Λάππας, η οποία έχει ποιοτικά ακίνητα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης