Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αρνητική έκπληξη από S&P για την Τουρκία – Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook, στο «Β» η αξιολόγηση

Αρνητική έκπληξη από S&P για την Τουρκία – Υποβαθμίζει σε αρνητικό το outlook, στο «Β» η αξιολόγηση
Η Standard & Poor’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Τουρκίας
Σχετικά Άρθρα
Σε υποβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) της Τουρκίας, από σταθερές σε αρνητικές, προχώρησε η Standard & Poor’s, χωρίς να μεταβάλει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας («Β»).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικές οίκος αξιολόγησης, οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους κινδύνους για την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από την αβάσιμη νομισματική, τη χρηματοπιστωτική και οικονομική πολιτική. Κατά την άποψη της S&P, οι υποχρεώσεις από τις κρατικές τράπεζες και τις δημόσιες επιχειρήσεις είναι μεγάλες και αυξανόμενες, ενώ οι ευπάθειες του ισοζυγίου πληρωμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών παραμένουν αυξημένες.
Τα χαμηλά επιτόκια πολιτικής, ο κατευθυνόμενος δανεισμός και οι ρυθμιστικοί έλεγχοι, καθιστούν την τουρκική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα πιο ευάλωτα σε εξωτερικούς κραδασμούς, σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και δύσκολων συνθηκών αγοράς.
«Η κατεύθυνση της πολιτικής παραμένει αβέβαιη. Λάθη πολιτικής θα μπορούσαν να προκύψουν από τις γενικές εκλογές του 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό τροφίμων, τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και το πλήγμα στα πραγματικά εισοδήματα. Εν όψει των εκλογών και ως απάντηση στους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου, η τωρινή κυβέρνηση παρείχε πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη με τη μορφή αναβολών φόρων επιχειρήσεων και εφάπαξ κοινωνικών πληρωμών, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος τους πρώτους δύο μήνες του 2023. Το κόστος του σεισμού είναι πιθανό να απαιτήσει εξωτερική χρηματοδότηση έως και 12% του ΑΕΠ (αν και σημαντικό μέρος αυτού θα μπορούσε να προέλθει από επιχορηγήσεις και όχι από χρέος)», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Ωστόσο, πιθανότατα, ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός και οικονομικός κίνδυνος για την Τουρκία προέρχεται από το μεγάλο και όλο και πιο πιεσμένο τραπεζικό της σύστημα, με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 98% του ΑΕΠ. Η ποιότητα του ενεργητικού και η οικονομική ισχύς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις εξελίξεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και στα πρότυπα διαχείρισης κινδύνου σε μεμονωμένες εμπορικές τράπεζες, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές.
Σε ό,τι αφορά στην ανάοτυξη, η TurkStat ανέφερε αύξηση 5,6% του ΑΕΠ το 2022, μετά από ανάπτυξη 11,4% το 2021. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα τέλη του 2022, η οικονομία της Τουρκίας ήταν σχεδόν 20% μεγαλύτερη σε πραγματικούς όρους από τα στοιχεία πριν από την πανδημία (2019), με ιδιωτική κατανάλωση 42% πάνω από τα επίπεδα του 2019.
Για το 2023, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε λίγο πάνω από 2%, με τα αποθέματα αποταμίευσης των νοικοκυριών να διαβρώνονται, τις εξαγωγικές αγορές να αρχίζουν να μειώνονται, με μεγαλύτερη αστάθεια συναλλαγματικών ισοτιμιών εν μέσω επίμονου πληθωρισμού, με επιβράδυνση στην κατανάλωση, αλλά οι ισχυρές δαπάνες των νοικοκυριών για διαρκή καταναλωτικά αγαθά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού. Η μετεκλογική δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να σφίξει, καθυστερώντας τη δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
«Θεωρούμε ότι οι ευρύτερες θεσμικές ρυθμίσεις του κράτους είναι αδύναμες και συνεχίζουν να περιορίζουν τις αξιολογήσεις. Μετά το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργήθηκε και η λήψη αποφάσεων συγκεντρώνεται στην εκτελεστική εξουσία. Αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης, κυρίως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, παραμένουν στη φυλακή με κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία. Ωστόσο, ένας εκλογικός ανταγωνισμός παραμένει. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε την πλειοψηφία του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και συμμετείχε σε συνασπισμό με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος. Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του Μαΐου 2019, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, υπό προφανή πολιτική πίεση, ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες κατέγραψαν νίκη της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κέρδισε τις ψήφους κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες», σχολιάζει η S&P.

Αναλυτικά, οι οικονομικές προβλέψεις της S&P για την Τουρκία:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης