Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνή συνεργασία με την ανεξάρτητη επιτροπή του OHE για τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream ζητά η Ρωσία

Διεθνή συνεργασία με την ανεξάρτητη επιτροπή του OHE για τη διερεύνηση της υπόθεσης της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream ζητά η Ρωσία
Αίτημα για τη δημιουργία μιας διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεξαγωγή συνολικής, διαφανούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας όλων των πτυχών της δολιοφθοράς στος αγωγούς Nord Stream και στο Nord Stream 2
Σχετικά Άρθρα
H Μόσχα κάλεσε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, να συνεργαστούν με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη διερεύνηση της δολιοφθοράς του Nord Stream, σύμφωνα με σχέδιο ρωσικού ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο TASS το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Συνεργασία

Σύμφωνα με την πρόταση ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξάγουν τις αντίστοιχες εθνικές τους έρευνες, να συνεργαστούν πλήρως και να μοιραστούν πληροφορίες με την επιτροπή».
Το σχέδιο ψηφίσματος περιλαμβάνει έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με αίτημα τη δημιουργία μιας διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής για τη διεξαγωγή συνολικής, διαφανούς και ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας όλων των πτυχών της πράξης δολιοφθοράς στο Nord Stream και στο Nord Stream 2. αγωγούς αερίου. Επιπλέον, μιλάμε για την ανάγκη εντοπισμού ερμηνευτών, χορηγών, διοργανωτών και συνεργών.
Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά τη συμμετοχή των σχετικών μερών στις έρευνες που διεξάγουν ορισμένα κράτη. Σημειώνεται ότι όλοι οι υπεύθυνοι για την οργάνωση, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των σαμποτάζ πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έλαβε 30 ημέρες προθεσμία  για να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής. Η ψηφοφορία για το ψήφισμα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, δύο ρωσικοί αγωγοί εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη , ο Nord Stream και ο Nord Stream 2 , εξερράγησαν αμέσως.

H καταγγελία του Seymour Hersh για την εντολή Biden

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, Seymour Hersh , δημοσίευσε στις 8 Φεβρουαρίου την έρευνά του για το σαμποτάζ στο Nord Stream, στην οποία, επικαλούμενος πηγή, δήλωσε ότι τον Ιούνιο του 2022 τοποθετήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου υπό την κάλυψη ασκήσεων Baltops από τις ΗΠΑ.
Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών στις υποβρίχιες καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Hersh, η επιχείρηση εγκρίθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden .
Στις αρχές Μαρτίου, οι New York Times ανέφεραν πληροφορίες ότι μια φιλοουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από την επίθεση στο Nord Stream, αλλά τα σχέδιά της δεν ήταν απαραίτητα γνωστά στην ηγεσία του Κιέβου.
Στη συνέχεια, παρόμοιες  φήμες δημοσιεύτηκαν από πολλά άλλα μεγάλα δυτικά μέσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης