Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μυστηριώδες» αντικείμενο εντοπίστηκε στους Nord Stream – Ξεσκεπάζεται επίσημα ο ένοχος του σαμποτάζ, έρευνα ζητά η Ρωσία

«Μυστηριώδες» αντικείμενο εντοπίστηκε στους Nord Stream – Ξεσκεπάζεται επίσημα ο ένοχος του σαμποτάζ, έρευνα ζητά η Ρωσία
Το Κρεμλίνο ζήτησε την ενδελεχή έρευνα αυτού του αντικειμένου καθώς ανακαλύφθηκε να βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream
Σχετικά Άρθρα
Ένα εύρημα κοντά στους ανατιναγμένους αγωγούς Nord Stream θα μπορούσε να ταυτοποιήσει και επισήμως τους δράστες του σαμποτάζ.
Η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες για την ανάκτηση στοιχείων από την υποθαλάσσια διαδρομή των εκρήξεων στους Nord Stream, τα οποία μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τον ένοχο της ενέργειας αυτής.
Έχουν εμφανιστεί εικόνες ενός νέου μυστηριώδους αντικειμένου, με τη Μόσχα να λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστεί προσεκτικά.
Το Κρεμλίνο ζήτησε την ενδελεχή έρευνα αυτού του αντικειμένου καθώς ανακαλύφθηκε να βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθοριστεί τι είδους αντικείμενο είναι, εάν σχετίζεται με αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια - προφανώς σχετίζεται - και να συνεχιστεί αυτή η έρευνα. Και αυτή η έρευνα πρέπει να είναι διαφανής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
H υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας κάλεσε τη ρωσική Gazprom (ιδιοκτήτρια του Nord Stream 2 AG) να βοηθήσει στη διάσωση του μυστηριώδους αντικειμένου.

Το μυστηριώδες αντικείμενο
putin_simant.JPG


Πρώτος ο Putin είχε αποκαλύψει την ύπαρξη του αντικειμένου

Στην πραγματικότητα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήταν ο πρώτος που ανέφερε δημοσίως την ύπαρξη αυτού του αντικειμένου και τις συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με τον Putin, οι ειδικοί πιστεύουν πως το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι μια κεραία για την ενεργοποίηση των εκρηκτικών σε αυτό το τμήμα του αγωγού. ...
Η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του κυλινδρικού αντικειμένου που στέκεται κοντά στον αγωγό Nord Stream 2 στον βυθό της θάλασσας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία είναι «πιθανό» το αντικείμενο να είναι ένας θαλάσσιος σημαντήρας καπνού, ύψους 40 εκατοστών και πλάτους 10 και «δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια».
Εν τω μεταξύ, ο Peskov είπε σχετικά με τη συνεχιζόμενη γερμανική, σουηδική και δανική έρευνα ότι είναι «σίγουρα θετικά νέα» πως η Κοπεγχάγη κάλεσε τη Nord Stream 2 AG να αναλάβει ενεργό ρόλο στην έρευνα.
Από τους μυστικούς βομβαρδισμούς της 26ης Σεπτεμβρίου που κατέστρεψαν οριστικά τους αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας που περνούσαν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, η επικρατούσα αφήγηση έχει αλλάξει δραματικά.
Αρχικά, δυτικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ  κατηγόρησαν τη Μόσχα, αλλά στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ο θρυλικός δημοσιογράφος Seymour Hersh παρουσίασε συντριπτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία επρόκειτο για μυστική επιχείρηση της CIA και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι θεωρίες της CIA

Μετά τις αποκαλύψεις Hersh, οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία βομβάρδισε τον δικό της αγωγό έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί (δεδομένου επίσης ότι θα ήταν προφανώς αντίθετο με τα προσωπικά συμφέροντά της) και αντ' αυτού μια νέα θεωρία προωθήθηκε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης - ότι ευθύνεται μια μικρή ομάδα Ουκρανών ανταρτών.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τη θεωρία των ανταρτών γελοία, επισημαίνοντας ότι μόνο ένα κράτος και ο στρατός του θα είχαν τους πόρους για να πραγματοποιήσουν μια τόσο δύσκολη και περίπλοκη επιχείρηση.
Ο Hersh αποκάλυψε τότε με βάση τις πηγές του ότι η ίδια η CIA καλλιέργησε το αφήγημα των «Ουκρανών ανταρτώων» σε φιλικά μέσα ενημέρωσης για να προστατεύσει τον Λευκό Οίκο.

Η τιμωρία του Scholz

Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden να έδωσε τη διαταγή για την ανατίναξη των αγωγών, προκειμένου... να τιμωρήσει τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz για την απροθυμία του να προμηθεύσει με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία.
«Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Biden αποφάσισε να πυροδοτήσει τις βόμβες στους αγωγούς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πήγαινε καλά.
Ο αμερικανικός πόλεμος, που τόσο πολύ στήριζε ο πρόεδρος Biden δεν πήγαινε καθόλου καλά έως τα τέλη του φθινοπώρου.
Στην καλύτερη περίπτωση, ήταν ένα αδιέξοδο, στο οποίο είχαν βρεθεί και οι δύο πλευρές» υποστήριξε μιλώντας στην κινεζική εφημερίδα China Daily ο Hersh.

Η σύνδεση

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να συνδέσω, να σκεφτώ και να μαντέψω, και που οι εμπλεκόμενοι επίσης να σκέφτηκαν, είναι ότι ο πρόεδρος Biden φοβόταν ότι ο καγκελάριος Scholz δεν ήθελε να επενδύσει σε ακόμα περισσότερα όπλα και εξοπλισμό προς την Ουκρανία.
Αυτό ήταν.
Δεν ξέρω αν ήταν θυμός ή τιμωρία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι κόπηκε μια σημαντική πηγή ενέργειας της Δυτικής Ευρώπης» υποστήριξε ο Hersh.

Είχαν συγκαλύψει το σαμποτάζ

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Hersh αποκάλυψε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz συζήτησαν για την πράξη δολιοφθοράς κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο 2023.
Σύμφωνα με τον Hersh, «ο Biden και ο Scholz είχαν μια συνάντηση 80 λεπτών, χωρίς να είναι παρόντες υφιστάμενοι αξιωματούχοι για μεγάλο μέρος της συζήτησης».
Ο Hersh επικαλούμενος υψηλά ιστάμενη πηγή με γνώση του θέματος και με πρόσβαση σε διπλωματικές πληροφορίες αποκάλυψε, πως υπήρξε εκτενής συζήτηση για το θέμα των αγωγών, προκειμένου να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη.
Από το Φθινόπωρο 2022, ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις εκρήξεις του Nord Stream, τόνισε ο Hersh.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει το ερώτημα αν ο Γερμανός πολιτικός γνώριζε εκ των προτέρων για το σαμποτάζ.
Παρόλα αυτά εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκρύψουν πληροφορίες, τόνισε ο δημοσιογράφος.
«Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Scholz εμπλέκεται ξεκάθαρα από το περασμένο φθινόπωρο στην υποστήριξη της συγκάλυψης του σαμποτάζ», σημείωσε.
Το ταξίδι του περιελάμβανε μόνο δύο δημόσιες δηλώσεις και ούτε ο Scholz ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραχώρησαν συνεντεύξεις τύπου με ερωτήσεις δημοσιογράφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης