Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (EKT): Όλα ανοικτά για τα επιτόκια - Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα

Lagarde (EKT): Όλα ανοικτά για τα επιτόκια - Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα
Ανοιχτές άφησε τις επιλογές της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Aνοιχτές άφησε τις επιλογές της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορες μεταβλητές.
"Το πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουμε και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα βασιστεί στις επικαιροποιημένες προοπτικές μας, στην επιμονή των σοκ, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και στην εκτίμησή μας για τη μετάδοση της στάσης που τηρεί ΕΚΤ", δήλωσε η Lagarde στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι επενδυτές κάνουν εικασίες για το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της (15 Δεκεμβρίου), αλλά και για το επίπεδο στο οποίο θα κορυφωθεί το κόστος δανεισμού.

«Σύμφωνα με την εντολή της, η ΕΚΤ συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Η τρίτη σημαντική αύξηση του βασικού μας επιτοκίου τον Οκτώβριο, η οποία οδηγεί σε σωρευτική αύξηση κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε από αναπροσαρμογή των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs), ώστε να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής μας στις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού και να συμβάλει στην ομαλοποίηση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος.
Τον Δεκέμβριο θα καθορίσουμε επίσης τις βασικές αρχές για τη μείωση των ομολόγων που κατέχουμε στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο», τόνισε η Lagarde.

Βασικό εργαλείο τα επιτόκια

Η Lagarde ξεκαθάρισε ότι τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν.
Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές, αν και οι προσαρμογές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επίσης άμεση επίδραση στις προσδοκίες των ανθρώπων και των επιχειρήσεων για τον μελλοντικό πληθωρισμό, προφυλάσσοντας έτσι από τον κίνδυνο δευτερογενών επιδράσεων.
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες στη συνέχεια εμπεδώνονται στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των τιμών.
Η προκύπτουσα σπείρα μισθών-τιμών όχι μόνο θα αποδεικνυόταν αυτοκαταστροφική ως προς τη στήριξη των πραγματικών εισοδημάτων σε ολόκληρη την οικονομία, αλλά θα εμπόδιζε επίσης την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας στο σύνολό της», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Η Lagarde σημείωσε ότι η ισχυρή αγορά εργασίας - με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 6,6% τον Σεπτέμβριο - είναι πιθανό να στηρίξει υψηλότερους μισθούς.
Τα εισερχόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.
Ενώ η νομισματική πολιτική είναι προσανατολισμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας, οι οικονομικές προοπτικές θα εξαρτηθούν επίσης από τις ενέργειες που θα αναλάβουν άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Προσοχή στη δημοσιονομική πολιτική

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε εκ νέου μήνυμα στις κυβερνήσεις.
«Στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις. Συνεπώς, η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη, προσαρμοσμένη και προσωρινή.
Θα πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε το μέγεθος της δημοσιονομικής ώθησης να είναι περιορισμένο και να ωφελεί εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη- προσαρμοσμένη, ώστε να μην αποδυναμώνει τα κίνητρα για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας- και προσωρινή, ώστε η δημοσιονομική ώθηση να μην διατηρείται περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο.
Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθούν δημοσιονομικές πολιτικές που δείχνουν ότι δεσμεύονται να μειώσουν σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους», τόνισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι»

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να το πετύχουμε.
Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στα επίπεδα που απαιτούνται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%.

Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και με σύνθετους κλυδωνισμούς που πλήττουν την οικονομία, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση.
Το πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουμε και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα βασίζεται στις επικαιροποιημένες προοπτικές μας, στην επιμονή των σοκ, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και στην εκτίμησή μας για τη μετάδοση της πολιτικής μας», διαμήνυσε η Lagarde.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης