Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων και πιθανό «φρένο» στην ανάπτυξη για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Lagarde (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων και πιθανό «φρένο» στην ανάπτυξη για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Η επικεφαλής της ΕΚΤ αποκλείει ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα

Νέο σήμα για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια εξέπεμψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας ότι τα επιτόκια είναι το μοναδικό εργαλείο της Τράπεζας έναντι της μείωσης του ισολογισμού.
Όπως τόνισε η Lagarde μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί ακόμα και να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
«Αναμένεται να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια. Η "απόσυρση" των διευκολύνσεων μπορεί να μην αρκετή» υποστήριξε η Lagarde, ενώ προειδοποίησε ότι «ο κίνδυνος για ύφεση έχει αυξηθεί».
«Τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας» είπε. «Αλλά πρέπει επίσης να εξομαλύνουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την επιτοκιακή μας πολιτική» συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ενώ υποστηρίζει ότι θα ακολουθήσει περισσότερη σύσφιξη της πολιτικής μέσω αυξήσεων των επιτοκίων και της μείωσης της διογκωμένης κατοχής κρατικού χρέους από την τράπεζά της.
Οι επενδυτές είναι πλέον διχασμένοι όσον αφορά το ύψος της επόμενης αύξησης επιτοκίων, καθώς κάποιοι βλέπουν αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ κάποιοι άλλοι κατά 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Ο πληθωρισμός

Παράλληλα, η Lagarde υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι μια φάση υψηλού πληθωρισμού δεν θα τροφοδοτήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες.
«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά υψηλός και πιθανόν να παραμείνει υψηλός για παρατεταμένη χρονική περίοδο» τόνισε και απέκλεισε το ενδεχόμενο η ύφεση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθωρισμού.

Η δημοσιονομική πολιτική

Αναφερόμενη στη δημοσιονομική πολιτική, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως πρέπει να είναι προσωρινή και στοχευμένη.
«Εάν οι κυβερνήσεις μειώσουν τις επενδύσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να μην αποκατασταθεί η προσφορά και οι περιορισμοί στην ανάπτυξη να παραμείνουν» τόνισε και επεσήμανε ότι «η μείωση των δημοσίων επενδύσεων θα μπορούσε να βλάψει τις οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης