Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμα κινδύνου από Lagarde (ΕΚΤ): Δραματικές οι συνέπειες αν εδραιωθεί ο πληθωρισμός – Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις

Σήμα κινδύνου από Lagarde (ΕΚΤ): Δραματικές οι συνέπειες αν εδραιωθεί ο πληθωρισμός – Αναγκαίες οι δύσκολες αποφάσεις
Οι συνέπειες του να εδραιωθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός θα είναι πολύ χειρότερες για όλους, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Σήμα κινδύνου για τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εξέπεμψε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, προειδοποιώντας για δραματικές συνέπειες, εάν δεν ανακοπεί η πορεία του.
Μιλώντας σε διάλεξη της Τράπεζας της Εσθονίας προς τιμήν του διάσημου Εσθονού οικονομολόγου Ragnar Nurkse, παρατήρησε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός, φθάνοντας σε διψήφιο αριθμό για πρώτη φορά τον Οκτώβριο ενώ στη χώρα της Βαλτικής έχει εκτιναχθεί έως και 25%.
«Ο συνδυασμός των κραδασμών που αντιμετωπίζουμε –πόλεμος, ενέργεια, διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, ανακατανομή της ζήτησης– σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα», σημείωσε η Lagarde.

Δύσκολες αποφάσεις για Κεντρικές Τράπεζες

«Σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βασίζονται στην εσωτερική τους πυξίδα –τη δέσμευση στο έργο τους – για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών.
Πρέπει να είναι προετοιμασμένες να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι, για να μειώσουν τον πληθωρισμό – γιατί οι συνέπειες του να εδραιωθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός θα είναι πολύ χειρότερες για όλους», σημείωσε με νόημα.
Ανατρέχοντας στο έργο και τις μελέτες του Nurkse, που έμεινε κυρίως γνωστός για την παρακαταθήκη του στη διεθνή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε πως ο Εσθονός οικονομολόγος συνέβαλε επίσης σημαντικά στην κατανόηση του πληθωρισμού με βάση τις εμπειρίες των χρόνων του Μεσοπολέμου.

Καταπολέμηση πληθωρισμού 


Ειδικότερα, κατέδειξε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι τόσο περίπλοκη όσο και απλή.
«Περίπλοκη γιατί, σε περιόδους μεγάλης αστάθειας, οι οικονομίες μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κραδασμούς που προκαλούν αυξανόμενο και επίμονο πληθωρισμό, όπως τη δεκαετία του 1920, όταν τροφοδοτήθηκε, εν μέρει, από την πτώση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αλλά και την οξεία διαταραχή στον εφοδιασμό, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
Απλή γιατί, τελικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος που οι εν λόγω κραδασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό – και αυτός είναι εάν η νομισματική πολιτική τους επιτρέψει να τον τροφοδοτήσουν», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.Η Γαλλίδα αξιωματούχος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της αύξησης επιτοκίων παρά τους κινδύνους για ύφεση
«Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να την εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας» έχει διακηρύξει η Lagarde.
«Ο προορισμός είναι σαφής και δεν έχουν φτάσει ακόμα» επεσήμανε η Lagarde χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο σημείο θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων.
«Θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον» επεσήμανε


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης