Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέοι φόβοι για έκρηξη των τιμών - Erdogan: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη συμφωνία σιτηρών

Νέοι φόβοι για έκρηξη των τιμών - Erdogan: Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τη συμφωνία σιτηρών

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά

Σχετικά Άρθρα

Τους φόβους για έκρηξη τιμών και επισιτιστική κρίση αναζωπυρώνει η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά.
Η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης, που επετεύχθη τον Ιούλιο με μεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία, ήταν κρίσιμη για να επιτραπεί η ροή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είχαν συσσωρευτεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας, πέραν της συγκομιδής των νέων καλλιεργειών. Σημειώνεται, δε, ότι είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας που λήγει στις 19 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, δε, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, βασιζόταν στη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για να ενισχύσει τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η ακύρωση της συμφωνίας χαλάει το τουρκικό αφήγημα για την ισχύ της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και το διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει με αφορμή και τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Άλλωστε Τούρκοι υπουργοί είχαν -πολλές φορές- υπογραμμίσει ότι ο Erdogan είναι ο μοναδικός ηγέτης που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με τον Putin.

Erdogan: Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα, παρά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος.
«Όπως είναι γνωστό, περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού πραγματοποιείται από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Είστε ο πιο στενός μάρτυρας των προσπαθειών μας να παραδώσουμε αυτά τα σιτηρά σε χώρες που αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας.
Με τον κοινό μηχανισμό που φροντίσαμε να δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη, εξασφαλίσαμε μια σχετική μείωση της επισιτιστικής κρίσης προσφέροντας 9,3 εκατομμύρια τόνους ουκρανικού σιταριού στην υπηρεσία του κόσμου», δήλωσε ο Erdogan στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικής της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε: «Παρόλο που η Ρωσία είναι διστακτική στο θέμα αυτό, καθώς δεν παρέχονται οι ίδιες διευκολύνσεις για την ίδια, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εξυπηρέτηση της ανθρωπότητας».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Erdogan έγιναν μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας το Σάββατο την αποχώρηση της από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης