Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηχηρό μήνυμα Κίνας: Υποκρισία της Δύσης στη συμφωνία για τα σιτηρά - Η Ρωσία απλώς απαντά στις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ηχηρό μήνυμα Κίνας: Υποκρισία της Δύσης στη συμφωνία για τα σιτηρά -  Η Ρωσία απλώς απαντά στις τρομοκρατικές επιθέσεις
Οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απάντηση στις επιθέσεις στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στα πολιτικά πλοία της, τονίζει η Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης και τα σχέδιά της να παρατείνει την κρίση στην Ουκρανία αποτελούν πολύ μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια αγορά τροφίμων από την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά, ανέφερε την Κυριακή (30/10/2022) η κινεζική εφημερίδας Global Times, που απηχεί τις θέσεις του Πεκίνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η δυτική κριτική για την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας δεν είναι παρά «ένα κυνήγι γύρω από τον θάμνο», καθώς αγνοούν το γεγονός ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα έχουν θέσει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Η Global Times επικαλείται τον Li Ziguo, έναν σημαντικό ερευνητή του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Κίνας, ο οποίος σημείωσε ότι η Δύση είχε σκόπιμα αγνοήσει το γεγονός ότι ο αριθμός των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις αστικών υποδομών είχε αυξηθεί δραματικά μετά την επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας.

Η Ρωσία απαντά

Τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι απάντηση στις επιθέσεις στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στα πολιτικά πλοία της.
«Η Δύση κατηγορεί πάντα τη Ρωσία ως αιτία της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία είναι μια τυπική δικαιολογία και ρίχνει λάσπη στη Ρωσία, επομένως θα πρέπει να αναρωτηθούν, τι κερδίζει η Μόσχα από τη διατάραξη της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων;»
σημείωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Σύμφωνα με τον Li Ziguo, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη ζημιά που προκάλεσαν οι αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης. «Οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η Ρωσία δεν μπόρεσε να εισαγάγει τα λιπάσματα και τους σπόρους που χρειαζόταν, κάτι που αποτελεί βαθύτερο λόγο για την άνοδο των τιμών στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε.

Οι επιθέσεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο (29/10) ότι μετά από μια τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου «με τη συμμετοχή ειδικών από το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που ασχολούνται με τη διασφάλιση της ασφάλειας του διαδρόμου σιτηρών, η ρωσική πλευρά αναστέλλει τη συμμετοχή της στην εφαρμογή συμφωνιών για την εξαγωγή τροφίμων από λιμάνια της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με το υπουργείο, το Κίεβο χρησιμοποίησε εννέα drones και επτά αυτόνομα θαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα. Όλα τους καταστράφηκαν.
Η Ρωσία πάντως με τη συμμετοχή της Τουρκίας είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν έως και 500.000 τόνους σιτηρών στις φτωχότερες χώρες τους επόμενους τέσσερις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης