Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση του hijab ζητούν οι μεταρρυθμιστές

Ιράν: Να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση του hijab ζητούν οι μεταρρυθμιστές
Τι προτείνει το μεταρρυθμιστικό κόμμα
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται οι πολυπληθείς οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab της (το κάλυμμα του κεφαλιού).
Η Amini συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Το κύριο μεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου προέτρεψε το κράτος να ακυρώσει την απαίτηση για υποχρεωτική χρήση του hijab μετά τον θάνατο της κοπέλας.

Ο νόμος

Σύμφωνα με νόμο που ισχύει στη χώρα από το 1983, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, πρέπει να βγαίνουν έξω με το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους καλυμμένο με ένα φαρδύ ρούχο.
Οι μεταρρυθμιστές απαιτούν επίσης από την Ισλαμική Δημοκρατία να ανακοινώσει «επισήμως το τέλος των δραστηριοτήτων της αστυνομίας ηθικής» και «να δώσει το έναυσμα για ειρηνικές διαδηλώσεις», προσθέτει το κείμενο.
Το κόμμα ζήτησε επίσης τη σύσταση μιας «αμερόληπτης» εξεταστικής επιτροπής για τον θάνατο της Amini και την «άμεση απελευθέρωση των πρόσφατα συλληφθέντων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο