Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι και ποιους φοβάται ο Raisi (Ιράν) και απειλεί με μεγαλύτερη βία - Γιατί δεν άφησαν κανέναν να δει την Amini νεκρή

Τι και ποιους φοβάται ο Raisi (Ιράν) και απειλεί με μεγαλύτερη βία - Γιατί δεν άφησαν κανέναν να δει την Amini νεκρή
Δεν επέτρεψαν στον πατέρα της Amini να την δει ούτε νεκρή - Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Raisi
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi δήλωσε σήμερα Σάββατο 24/9, ότι "θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας", όπως μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ύμφωνα με το Reuters, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται συνεχώς και η βία κλιμακώνεται.
Τα σχόλια του Raisi έγιναν σε μια συλλυπητήρια τηλεφωνική κλήση προς την οικογένεια ενός πράκτορα ασφαλείας που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου την περασμένη εβδομάδα, περιστατικό το οποίο υποτίθεται πως έγινε από διαδηλωτές που εξοργίστηκαν για τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.

Κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 35 νεκρούς από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Mahsa Amini

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις βίαιες διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών, μετέδωσε σήμερα ιρανικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.
«Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες ταραχές στη χώρα ανήλθε σε 35», μετέδωσε το Borna News, το πρακτορείο που συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Αθλημάτων.
Την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση είχε ανακοινώσει τον θάνατο 17 ανθρώπων στις διαδηλώσεις αυτές.
Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στα βίαια επεισόδια.

Δεν επέτρεψαν ούτε στον πατέρα της που κλήθηκε να την παραλάβει, νεκρή

Υπενθυμίζεται πως η 22χρονη Mahsa Amini συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «δεν φορούσε σωστά» την χιτζάμπ ώστε να καλύπτει τα μαλλιά της από την αστυνομία ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της τήρησης του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Στην Ισλαμική Δημοκρατία οι γυναίκες οφείλουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους και δεν έχουν το δικαίωμα να φορούν κοντά ή στενά παλτό και σκισμένα τζιν.
Η Amini πέθανε τρεις ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο, και σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο απαγόρευσαν στον πατέρα της να δει την κόρη του ακόμη και νεκρή.
Του παρέδωσαν τη σορό της για ταφή, τυλιγμένη με τα νεκρόρουχα.
«Μόνο τα πόδια της χαμηλά είδα λίγο κι αυτά ήταν γεμάτα μώλωπες», είπε ο πατέρας της Amjad Amini στην Daily Mail.

Αρνούνται πως την κακοποίησαν

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Ahmad Vahidi δήλωσε ξανά ότι η Mahsa Amini δεν ξυλοκοπήθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.
"Έχουν ληφθεί αναφορές από τα όργανα επιτήρησης, έχουν ερωτηθεί μάρτυρες, έχουν εξεταστεί βίντεο, έχουν ληφθεί ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός" της νεαρής γυναίκας, δήλωσε στην τηλεόραση ο Vahidi, τον οποίο επικαλούνται τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ιρανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα "για τα αίτια θανάτου της Mahsa Amini, (αλλά) θα πρέπει να αναμένουμε την τελική ιατροδικαστική γνωμάτευση, κάτι το οποίο παίρνει χρόνο".
Ο Vahidi επέκρινε εξάλλου "αυτούς που πήραν ανεύθυνες θέσεις, (...) και υποκίνησαν τη βία", κατηγορώντας τους ότι "ακολουθούν τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τις αντεπαναστατικές ομάδες".
Ο θάνατός της γίνεται η σπίθα της εξέγερσης που πυροδότησε διαδηλώσεις σε 50 πόλεις του Ιράν ενώ βγήκαν και εκτός συνόρων, πυροδοτώντας τάσεις στους δρόμους και στο διαδίκτυο, γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως!

Οργή για το απολυταρχικό καθεστώς και θάρρος για εξέγερση

Οργή για το απολυταρχικό καθεστώς και θάρρος για εξέγερση, είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που έχουν κατακλύσει τους ανθρώπους του Ιράν από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της 22χρονης Mahsa Amini.
Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις πολιτών και τους δεκάδες θανάτους διαδηλωτών που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, οι γυναίκες και οι άνδρες του Ιράν δεν κάνουν βήμα πίσω.
Οι πιο θαρραλέες από τις γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους και κόβουν τα μαλλιά τους σε κινήσεις που δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένες να ανεχτούν άλλο την καταπίεση και τη βία σε βάρος τους από το θεοκρατικό καθεστώς.
Την ίδια στιγμή βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, δείχνουν διαδηλωτές να πυρπολούν Αστυνομικά Τμήματα και οχήματα των Αρχών ενώ υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Μια εβδομάδα αργότερα από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Amini οι διαδηλώσεις μαίνονται στην επαρχία του Κουρδιστάν και στην πρωτεύουσα της χώρας Τεχεράνη, καθώς και σε πόλεις όπως το Ραστ, το Ισφαχάν αλλά και το Κομ, μια από τις πιο θρησκευτικά συντηρητικές περιοχές της χώρας.

Το καθεστώς φοβάται το κίνημα και οι ΗΠΑ το ενισχύουν

Την ώρα που οι διαδηλώσεις μαίνονται κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Αρχές είναι απελπισμένες να τις σταματήσουν εδώ και τώρα, φοβούμενες τα σημάδια της αυξανόμενης δυναμικής του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών του Ιράν, που πλέον έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.
Η δημόσια αφαίρεση της υποχρεωτικής από το κράτος χιτζάμπ έχει γίνει εδώ και καιρό ένα παγκόσμιο σημάδι απόρριψης του καθεστώτος, ενώνοντας Ιρανούς από όλο το θρησκευτικό φάσμα.
Μήνες πριν από τη σύλληψη και τον θάνατο της Amini, οι γυναίκες του αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα κατά της μαντίλας ανεβάζοντας βίντεο με τις ίδιες να περπατούν με ακάλυπτο το κεφάλι τους ή να παρενοχλούνται στους δρόμους.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τη σύλληψη της 22χρονης, οι Αρχές είχαν προβεί σε σωρεία συλλήψεων, ξυλοδαρμών και αναγκαστικών δημόσιων ομολογιών γυναικών για να περιορίσουν το φαινόμενο.
Μεταξύ των θυμάτων ήταν η Sepideh Rashno, μια 28χρονη γυναίκα που συνελήφθη μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο που την έδειχνε σε λεωφορείο με ακάλυπτα τα μαλλιά της.
Η Rashno φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στην εθνική τηλεόραση.
Πιθανότατα να προσπάθησαν να κάνουν κάτι ανάλογο με την Amini, αλλά ο θάνατός της έμελλε να γίνει ένα σύμβολο αντίστασης για τις γυναίκες της χώρας.

Τα γυναικεία ζητήματα αποτελούν εδώ και καιρό καταλύτη για ευρύτερη πολιτική δράση στο Ιράν

Οι Αρχές ισχυρίζονται ότι δεν άσκησαν βία σε βάρος της 22χρονης, όμως οι διαδηλωτές στην χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν δείχνουν καμία διάθεση να τις πιστέψουν ακόμα και αν ο στρατός βγει στους δρόμους, όπως απείλησε η Τεχεράνη πριν από λίγες ώρες.
«Τα γυναικεία ζητήματα αποτελούν εδώ και καιρό καταλύτη για ευρύτερη πολιτική δράση στο Ιράν», δήλωσε η Annabel Sreberni, ομότιμη καθηγήτρια στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Soas του Λονδίνου στον Guardian. ]
«Θα μπορούσε αυτή να είναι η στιγμή που οι άνθρωποι που παλεύουν με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιράν σήμερα, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η οικολογική κρίση και η έλλειψη δημοκρατικής συμμετοχής, θα συσπειρωθούν γύρω από τα ζητήματα για τα γυναικεία δικαιώματα και να αμφισβητήσουν ευθέως το καθεστώς», πρόσθεσε.
«Το γυναικείο κίνημα στο Ιράν ξεκίνησε τον πρώτο μήνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και σιγοβράζει τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Σρέμπερνι. «Θεωρείται ως φορέας κοινωνικά προοδευτικών αξιών ... πολλοί Ιρανοί βλέπουν ότι το γυναικείο κίνημα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την επόμενη κοινωνική δύναμη που θα φέρει την ανατροπή», σημείωσε η καθηγήτρια δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα για το σι συνεπάγεται η γέννηση αυτής της εξέγερσης.

Βία για να σταματήσει το κίνημα

Οι ιστορίες βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες.
Η τελευταία φορά που η 22χρονη Farnaj (ψευδώνυμο) άκουσε τη φωνή του αδελφού της ήταν στο τηλέφωνο μετά από κλήση από άγνωστο αριθμό.
«Μου τηλεφώνησε και μου είπε μόνο μια φράση: "Με έπιασαν"...
Κατάλαβα αμέσως τι εννοούσε και πήγα στο αστυνομικό τμήμα ηθών για να τον αναζητήσω”, δήλωσε στο CNN η κοπέλα.
Ο μεγαλύτερος αδελφός της συμμετείχε σε διαδηλώσεις στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν του Ιράν τη Δευτέρα κατά της «καταπιεστικής κυβέρνησης του Ayatollah Ali Khamenei και του προέδρου Ebrahim Raisi», όταν «αστυνομικοί με πολιτικά» διείσδυσαν στο πλήθος και «ανάγκασαν τους ανθρώπους να μπουν σε βαν της αστυνομίας ηθών».
Έκτοτε η τύχη του αγνοείται.
Είναι ξεκάθαρο από τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω Διαδικτύου πως οι Αρχές της χώρας προσπαθούν με ακραία βία να περιορίσουν το κίνημα, να κάνουν τους ανθρώπους του Ιράν να σιωπήσουν.
Από την περασμένη εβδομάδα, ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.
Η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία, υπολογίζει ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 άτομα.
Οι συλλήψεις είναι εκατοντάδες

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τους διαδηλωτές και ανοίγουν τις επικοινωνίες του Ιράν

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή οδηγίες που διευρύνουν το φάσμα των υπηρεσιών Διαδικτύου που είναι διαθέσιμες στους Ιρανούς παρά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας, προκειμένου να βοηθήσουν τους διαδηλωτές της χώρας
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τους Ιρανούς να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράκαμψη της κρατικής παρακολούθησης και λογοκρισίας, αλλά δεν θα εμποδίσει εντελώς την Τεχεράνη να χρησιμοποιεί εργαλεία επικοινωνίας για να καταπνίξει όσους διαφωνούν με το καθεστώς, όπως έκανε την Τετάρτη, όταν έκοψε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους περισσότερους πολίτες την Τετάρτη.
Η Ουάσινγκτον παρέχει εδώ και καιρό ορισμένες εξαιρέσεις που σχετίζονται με το διαδίκτυο από τις κυρώσεις της στο Ιράν, αλλά η επικαιροποίηση της γενικής άδειας της Παρασκευής επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό τους, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Musk ενεργοποιεί τον Starlink όπως στην Ουκρανία

Η ομάδα παρακολούθησης του διαδικτύου NetBlocks δήλωσε την Πέμπτη ότι καταγράφηκε μια νέα διακοπή του διαδικτύου στο Ιράν, όπου η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι έτσι κι αλλιώς αυστηρά περιορισμένη.
Η NetBlocks ανέφερε «σχεδόν ολοκληρωτική» διακοπή της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στην πρωτεύουσα της κουρδικής περιοχής τη Δευτέρα, συνδέοντάς την με τις διαδηλώσεις.
Η αμερικανική άδεια περιλαμβάνει πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τηλεδιασκέψεις και επεκτείνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud και χρησιμοποιούνται για την παροχή εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN), τα οποία παρέχουν στους χρήστες ανωνυμία στο Διαδίκτυο, και άλλα εργαλεία κατά της παρακολούθησης.
Η άδεια επιτρέπει επίσης στους χρήστες να χρησιμοποιούν antiviruses για να αντιμετωπίζουν ιούς και παρακολουθήσεις των υπολογιστών τους, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Elon Musk απάντησε σε μια ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Εξωτερικών Anthony Blinken σχετικά με τη νέα άδεια την Παρασκευή με το σχόλιο «Ενεργοποιώ το Starlink», μια αναφορά στη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία της εταιρείας - που έχει ήδη παρασχεθεί και στην Ουκρανία για τον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Musk δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εταιρεία του θα παράσχει το Starlink στους Ιρανούς και θα ζητήσει εξαίρεση από τις κυρώσεις για να το πράξει.

Μνήμες του... 2019

Παρά τις απειλές, ωστόσο, συνεχίζουν να γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις.
Ζητήματα, όπως αυτά των προσωπικών ελευθεριών των γυναικών έχουν επανέλθει.
Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό.
Η οικονομία της χώρας και μαζί με αυτήν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών βυθίζονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
Οι πολίτες εκφράζουν με τις μαζικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τη γενικότερη δυσαρέσκειά τους και το καθεστώς φοβάται μια αναβίωση των διαδηλώσεων του 2019, όταν οι πολίτες είχαν κατέβει στους δρόμους μαζικά, με αφορμή την ακρίβεια των τροφίμων και των υπηρεσιών (κατ'επέκταση του κόστους ζωής) με αφορμή την άνοδο των τιμών των καυσίμων.
Την  ίδια ώρα η κυβέρνηση στήνει...

Φιλοκυβερνητικά σόου ενώ η χώρα... «βράζει»

Την ώρα που η χώρα «βράζει» η αυταρχική κυβέρνηση του Ιράν επιχειρεί να δείξει ότι απολαμβάνει την υποστήριξη των πολιτών, διοργανώνοντας τις δικές της φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.
Σε πολλές ιρανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, στις οποίες διαδηλωτές ζητούσαν να εκτελεστούν όσοι συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών.
Ο πρόεδρος Ebrahim Raisi μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις δείχνουν την ισχύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Η παρουσία του λαού (στις πορείες) σήμερα είναι η δύναμη και η τιμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης