Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανατροπή – Ο SSM δεν θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική λόγω συγκυρίας και αποτίμησης senior bond

Ανατροπή – Ο SSM δεν θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική λόγω συγκυρίας και αποτίμησης senior bond
Με βάση πηγή στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ… ενώ αρχικά ήταν θετικά διακείμενοι στην διανομή μερισμάτων… φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις.

Ανατροπή υπήρξε στο ζήτημα της διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνικής... ενώ αρχικά οι εποπτικές αρχές ήταν θετικά διακείμενες... φαίνεται ότι προβληματίζονται και προσανατολίζονται να μην επιτρέψουν διανομή μερισμάτων για λόγους ασφαλείας των ισολογισμών και των κεφαλαίων.
Τραπεζική πηγή που γνωρίζει τις προθέσεις του SSM, του Μόνιμου Εποπτικού μηχανισμού των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, ενώ αρχικά ήταν θετικά διακείμενος στη διανομή μερισμάτων… φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις.
Ο SSM προσανατολίζεται να μην επιτρέψει την διανομή μερισμάτων από την Eurobank και Εθνική τράπεζα παρά την μεγάλη μείωση των NPEs και παρά την ισχυρή τους κεφαλαιακή θέση και την επίτευξη ισχυρών κερδών…
Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι εκτιμήσεις για την δημιουργία νέων NPEs δεν είναι αισιόδοξες, αντιθέτως υπάρχει ανησυχία ενώ ο SSM εγείρει και θέμα κρατικών εγγυήσεων…
Οι εποπτικές αρχές θα ήθελαν τα senior bond από τις τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 19 δισεκ. που φέρουν κρατικές εγγυήσεις να είχαν πωληθεί έως 50% δηλαδή οι τράπεζες που κατέχουν τα 18 δισεκ. κύριων ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου να είχαν πουλήσει έως 9,5 δισεκ. στην αγορά.
Αυτό δεν συνέβη και προφανώς λόγω της επιδείνωσης στα ομόλογα αυτό δεν μπορεί να συμβεί και κατά τον SSM έχει αυξηθεί το ρίσκο στις ελληνικές τράπεζες…

Τι υποστήριζε έως πρότινος ο SSM;

«Οι δύο ελληνικές τράπεζες η Eurobank και η Εθνική τράπεζα διαθέτουν επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας…ενώ και τα NPEs έχουν μειωθεί αισθητά μεταξύ 5,9% και 6,3%.
Επίσης διαθέτουν δείκτες κάλυψης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις μεταξύ 71% και 80%, δηλαδή διαθέτουν επαρκείς προβλέψεις.
Τα συνολικά NPEs των δύο τραπεζών κινούνται στα 4,6 δισεκ. και έως σήμερα παρά την ενεργειακή κρίση, τις ανησυχίες για ύφεση στην Ευρώπη, δεν έχει παρατηρηθεί – ακόμη – επιδείνωση στα NPEs.
Υπό το πρίσμα αυτό, παρ΄ ότι έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις οι ελληνικές τράπεζες, το πιο πιθανό τελικά είναι να επιτραπεί η διανομή μερίσματος για την χρήση 2022 με όριο το 20% των καθαρών μετά φόρων κερδών.
Επίσης φαίνεται ότι έχουν καλή ροή ως προς την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων»
Φαίνεται όμως ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει…

Τι μέρισμα θα διένειμαν Eurobank και Εθνική τράπεζα;

Η Eurobank διαθέτει 3,709 δισεκ. μετοχές και τα κέρδη που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει 600 εκατ ή 0,16 ευρώ ανά μετοχή.
Ήδη στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 760 εκατ με 627 εκατ έκτακτα, παίρνουμε ως παραδοχή ότι τα κέρδη του 2022 της Eurobank θα ανέλθουν στα 700 εκατ ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο η Eurobank θα διένειμε – εάν της επιτρεπόταν - 120 με 140 εκατ ευρώ κέρδη ή 0,03 με 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Η Εθνική τράπεζα διαθέτει 914,71 εκατ. μετοχές και τα κέρδη που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει υπολογίζονται σε 600 εκατ ή 0,65 ευρώ ανά μετοχή.
Ήδη στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 490 εκατ με 301 εκατ έκτακτα, παίρνουμε ως παραδοχή ότι τα κέρδη του 2022 της Εθνικής τράπεζας θα ανέλθουν στα 600 με 650 εκατ ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο η Εθνική τράπεζα θα διένειμε 120 με 130 εκατ ευρώ κέρδη ή 0,13 με 0,14 ευρώ ανά μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης